CJ Cluj a eliberat certificate de urbanism pentru reabilitarea a cinci biserici, monumente istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Cluj  a eliberat certificatele de urbanism pentru reabilitarea a cinci biserici, care sunt monumente istorice, aparţinând cultelor reformat şi ortodox, urmând să înceapă lucrări de reparaţii sau consolidări.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de CJ Cluj, se urmăreşte ca toate lucrările de reparaţii să nu afecteze stilul arhitectonic al bisericilor, iar la renovări se vor păstra aceeaşi formă, paletă cromatică şi elemente constructive.

"Consiliul Judeţean Cluj a eliberat certificatele de urbanism pentru reabilitarea a cinci biserici - monument istoric, aparţinând cultelor reformat şi ortodox din comuna Mănăstireni, Rogojel - comuna Săcuieu, Fodora - comuna Panticeu, Domoşu - comuna Sâncraiu şi Văleni - comuna Călăţele. Se urmăreşte ca toate lucrările de reparaţii să nu afecteze cu nimic stilul arhitectonic al bisericilor, învelitorile urmând a fi realizate din acelaşi tip de şindrilă, iar la renovări se vor păstra de asemenea, aceeaşi formă, paletă cromatică şi elemente constructive", se arată în documentul citat.

Reprezentanţii CJ au precizat că pentru comuna Mănăstireni a fost eliberat certificatul de urbanism în vederea reabilitării bisericii reformate, iar prin intermediul lucrării se vor realiza reparaţii curente în interiorul şi exteriorul lăcaşului de cult.

"În cazul comunei Săcuieu, a fost emis un certificat de urbanism pentru repararea, asanarea şi consolidarea bisericii ortodoxe din satul Rogojel. Biserica prezintă degradări - ciuperci, igrasie, condens, fisuri, urmând a se executa lucrări pentru repararea şi consolidarea bisericii, precum şi înlocuirea actualei învelitori cu o învelitoare corespunzătoare", se arată în comunicat.

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat că eliberarea acestor certificate de urbanism reprezintă un nou pas în demersul autorităţilor judeţene de dezvoltare şi promovare a turismului în judeţ, dar şi de conservare a patrimoniului cultural şi arhitectonic.

"Iniţiativa vine în sprijinul conservării valorilor arhitecturale şi istorice ale monumentelor istorice, care vor fi reabilitate prin restaurarea funcţiilor şi asigurarea unor condiţii tehnice şi de siguranţă corespunzătoare. În ultimii trei ani, CJ Cluj a alocat pentru diverse lucrări la aceste obiective, prin intermediul programului pentru culte religioase, nu mai puţin de trei milioane de lei", a precizat Tişe.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite