CEDO a acordat reparaţii morale unui fost director al DSV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Mircea Mureşan a obţinut despăgubiri morale în valoare de 6.000 de euro, pentru că justiţia românească a funcţionat pe de-andoaselea: două instanţe inferioare au anulat o sentinţă judecătorească executorie a Curţii de Apel Cluj.

Alexandru Mircea Mureşan a  deţinut funcţia de şef al Direcţiei Santiar-Veterinare (DSV) Cluj în perioada februarie 1997-mai 2000. În urma unor dispute cu prefectul în funcţie de atunci, Bogdan Cerghizan, Mureşan a demisionat din fotoliul de director, rămânând în cadrul DSV pe postul de şef al diviziei de control al produselor alimentare. În 29 mai 2001, în urma unei reorganizări, Alexandru Mircea Mureşan a fost schimbat din post, şi relocat ca medic veterinar în Huedin, pe un salariu net inferior pregătirii sale post-universitare. „De la salariul de 1.300 de lei, am ajuns la 200 de lei, în condiţiile în care aveam o vechime de 30 de ani şi studii doctorale”, povesteşte reclamantul.

După mai multe înfăţişări, Curtea de Apel Cluj a dispus ca Alexandru Mircea Mureşan să fie repus în funcţia de şef de divizie de control al produselor alimentare, revenindu-se la salarizarea iniţială.

Fostul director DSV a ales ca ultimă soluţie Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în mai 2005, deoarece decizia Curţii de Apel a fost anulată, ulterior, de două instanţe inferioare, respectiv Judecătoria şi Tribunalul Cluj. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat acest fapt o atingere gravă a drepturilor reclamantului.

„Făcând o apreciere pe o bază echilibrată, în conformitate cu articolul 41 al Convenţiei, Curtea acordă reclamantului suma de 6.000 de euro cu titlu de prejudiciu material şi moral”, se arată în motivarea CEDO.

Sentinţa a fost pronunţată în 15 iunie, iar până în 15 septembrie, clujeanul urmează să fie despăgubit.

Procesul clujeanului Alexandru Mircea Mureşan, acum pensionar, a durat la Strasbourg cinci ani. „A fost o bătaie de joc din partea instanţelor. Oricum, Guvernul român nu îmi despăgubeşte diferenţa salarială în perioada în care mi-a fost diminuat drastic venitul, deoarece trebuia să depun o reclamaţie în acest sens în termen de cinci zile de la schimbarea în funcţie”, explică fostul director al DSV.

L-a „pârât” Apostu

Problemele în cadrul instituţiei publice au pornit de la actualul primar al Clujului, Sorin Apostu, pe atunci medic veterinar în cadrul DSV Cluj. „Practic, Apostu m-a pârât la prefectul de atunci, Bogdan Cerghizan, pentru faptul că terorizez instituţia. Realitatea era alta: Apostu folosea maşina de serviciu în interes personal. Drept urmare le-am luat maşinile la toţi angajaţii.”, îşi aminteşte Alexandru Mircea Mureşan.
După aproape zece ani de proces, însumat la instanţele româneşti şi cea europeană, pensionarul spune că s-a ales cu un singur lucru: un diabet.

Citiţi şi cine sunt ceilalţi clujeni care au învins statul la CEDO





Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite