CA Târgu-Mureş constată că doi martori citaţi în procesul lui Apostu nu au legătură cu această cauză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Târgu Mureş, care judecă procesul în care fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu este acuzat de fapte de corupţie, a constatat că doi din cei 11 martori citaţi pentru termenul de joi nu au legătură cu această cauză, avocaţii susţinând că în această situaţie sunt mai mulţi martori.

La Curtea de Apel Târgu Mureş a avut loc, joi, un nou termen în procesul în care fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu este judecat pentru fapte de corupţie, fiind citaţi 11 martori, din care unul a lipsit,potrivit Mediafax.

Instanţa a constatat că martorii Dacia Crişan, şef Serviciu Comerţ Stradal la Primăria Cluj-Napoca, şi Elena Corina Ciuban, director executiv la Direcţia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului în cadrul aceleiaşi instituţii, nu cunosc aspecte referitoare la acuzaţiile aduse fostului primar şi celorlalţi inculpaţi din dosar. Constatarea a fost făcută după ce avocatul omului de afaceri Călin Stoia, Sergiu Bogdan, a cerut ca reprezentantul DNA să precizeze care este "teza probatorie" în baza căreia au fost citaţi cei doi martori, care au fost totuşi audiaţi.

Aceştia au declarat în faţa instanţei că nu cunosc niciun aspect legat de modalitatea de atribuire a contractelor de salubritate din Cluj-Napoca, nu au atribuţii legate de această activitate şi nu îi cunosc pe Stoia sau pe reprezentanţii firmelor de salubritate. Avocatul lui Sorin Apostu, Gheorghe Mateuţ, a declarat în faţa instanţei că pe lista de martori mai sunt şi alte persoane care nu cunosc aspecte legate de faptele care i se impută clientului său, prin rechizitoriul DNA, una dintre acestea fiind Mihai Călin Szabo, care, de altfel, nici nu s-a prezentat pentru a fi audiat joi. Ulterior, Mateuţ a declarat jurnaliştilor că citarea unor persoane care nu au legătură cu cauza, în calitate de martori, este "neobişnuită".

El a adăugat că probabil procurorii DNA au vrut să impresioneze instanţa în legătură cu numărul martorilor din dosar şi să influenţeze decizia judecătorească pe fond. El a spus că speră ca instanţa să se convingă, după audierea martorilor, că la baza rechizitoriului nu există fapte materiale, ci "simple afirmaţii, care nu pot fundamenta o acuzare". În legătură cu lipsa celor 11 martori de la termenul de luni de la Curtea de Apel Târgu Mureş - motiv pentru care au fost citaţi la termenul de joi - Mateuţ a susţinut că aceştia nu au fost de fapt citaţi, fiind vorba de "o problemă de administrare a justiţiei".

La termenul de joi, au fost audiaţi martorii Virgil Poruţiu, Elena Corina Ciuban, Dacia Crişan, Somogyi Gyula, Mihaela Oana Simon, Ioan Bogdan, Mirela Mărincean, Marius Emil Coroş, Constantin Ioan Tomoş şi Claudia Gina Anastase. Toţi au afirmat că licitaţia pentru concesionarea salubrizării din Cluj-Napoca a respectat prevederile legale şi că nu s-a făcut nicio intervenţie asupra lor de către vreun reprezentant al firmelor implicate sau de către primarul Sorin Apostu. Somogyi Gyula, fost consilier local din partea UDMR şi membru în comisia de licitaţie, a spus că îşi menţine declaraţia dată în faţa DNA, că a avut impresia că a fost favorizată "firma lui Prigoană", Rosal, şi că nu s-a dorit ca firma Brantner Veres să primească salubrizarea întegului municipiu, pentru a se evita o situaţie de monopol, deşi aceasta avea dotări mai bune decât Rosal.

Claudia Gina Anastase, consilier local USL, care a fost de asemenea membru în comisia de licitaţie, înlocuind un coleg, a spus, la rândul său, că a avut senzaţia, într-o şedinţă de Consiliu Local, că Apostu era deranjat de modalitatea în care îşi desfăşurau activitatea în oraş ambele firme de salubritate. Instanţa a fixat un nou termen în acest dosar pentru luni, fiind citat din nou Mihai Călin Szabo, la cererea reprezentantului DNA, alături de alţi 14 martori, majoritatea angajaţi ai Primăriei Cluj-Napoca.

În ce priveşte cererile de eliberare provizorie sub control judiciar, a lui Apostu, respectiv de ridicare a interdicţiei de a lua legătura cu doi dintre martorii din acest dosar - Olga Ionuţiu şi Andreea Tohotan - în cazul lui Stoia, instanţa a amânat pronunţarea pentru vineri, la ora 14.00. O decizie legată de cererea de audiere a denunţătorului, Aspazia Droniuc - care a precizat, în faza cercetărilor, că nu doreşte să dea alte declaraţii -, şi chiar de o procedură de confruntare a acesteia cu fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, va fi luată de instanţă doar după ce va primi sentinţa de condamnare a acesteia, pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş în luna iulie.

Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Potrivit DNA, Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite