CAMPANIE Pasajele subterane, grote urbane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tunelele subterane destinate pietonilor îi îngrozesc până şi pe oamenii străzii. Starea avansată de degradare, mirosurile neplăcute şi lipsa luminii transformă pasajele de acces pentru pietoni pe sub şosele în adevărate grote urbane, care îi deranjează până şi pe boschetari.

Zeci de clujeni sunt nevoiţi să traverseze Calea Floreşti dar şi Piaţa Gării, pe sub şosea. În primul caz nici nu prea au alternativă, deoarece pe cea mai mare şosea din cartierul Mănăştur trecerile de pietoni sunt departe de staţiile de autobuz.

Cetăţenii murdăresc

Cele două pasaje de pe Calea Mănăştur, unul situat lângă staţia de transport în comun de lângă Billa, iar celălalt în ultima staţie au un aspect decent pe dinafară, însă, odată ce intri în „văgăunele“ care traversează şoseaua te trezeşti, parcă, într-un film de groază.

Nici oamenii străzii nu-şi mai fac veacul aici. „Nu mai putem să ne adăpostim aici şi asta nu din cauza poliţiei, ci pentru că mulţi intră în pasaje să îşi facă treburile. E mizerie, nimeni nu se ocupă de ele“, ne-a spus Matei, una din persoanele fără adăpost din Cluj-Napoca, pe care l-am găsit la una din gurile pasajului de la ultima staţie de pe Calea Floreşti.

În „grote“ nu există lumină, iar cei care trec pe aici au toate şansele să calce în excremente.

Un job pentru Meşterul Manole

Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, susţine că în pasaje au loc igienizări zilnice, însă fără rost, deoarece unii cetăţeni murdăresc din nou tunelele. „Pentru a schimba radical situaţia pasajelor trebuie evacuaţi comercianţii de acolo, deoarece în pasajul de la gară şi în cel de lângă Billa sunt aceste mici magazine. Suntem în proces cu ei şi vom încerca să le găsim alt loc unde să vândă. Legat de igienă, se curăţă zilnic, însă în fiecare zi există unii cetăţeni care fac mizerie aici“, a spus Buzatu. „Vom pune câte un om în fiecare din aceste pasaje“, a adăugat aceasta.

Tunelul pietonal din gară va fi reabilitat

Lucrurile stau ceva mai bine în ce priveşte pasajul din Piaţa Gării. După mai mulţi ani în care acesta a deservit călătorii, dar şi trecătorii, în cele mai jalnice condiţii, respectiv netencuit şi plin de mizerie, zilele trecute, Primăria Cluj-Napoca a eliberat autorizaţia de construire pentru reparaţia acestuia. Tunelul deserveşte în principal staţia Cluj-Napoca, care are un trafic important de călători, dar îndeplineşte şi rol de pasaj pentru subtraversarea străzii şi a zonei căii ferate şi accesul spre zona Fabricii de Chibrituri.

Lucrările de reabilitare au fost stabilite în funcţie de clasa de gravitate a defectelor constatate, respectiv lucrări de întreţinere curente, cum ar fi curăţarea canalelor de colectare a apei, refacerea zugrăvelii de pe pereţii sau tavanul tunelului şi lucrări de bază pentru protejarea tunelului faţă de riscuri potenţiale sau fenomene destabilizante cu cu evoluţie lentă. Termenul de execuţie al acestor lucrări este de 12 luni.

„Nu mai putem să ne adăpostim aici. E mizerie, nimeni nu se ocupă de ele“, Matei, persoană fără adăpost

„Mi se pare că pasajele arată bine, dar lipsa curăţeniei lasă de dorit“, Aurel Crişan, 58 de ani, pensionar

„E bine că există aceste pasaje, ajută foarte mult, dar e păcat că nu există condiţii de igienă aici“, Alin Părlea, 19 ani, agent curăţenie

„Nici nu le mai folosesc, deoarece erau jalnice. Acum nu ştiu cum sunt“, Alina Tite, 30 de ani, educatoare

Numeroase zone din oraş arată ca nişte „suburbii din Africa de Sud, unde apa şi energia electrică sunt un lux“, aşa cum arăta tabloidul elveţian Blick săptămâna trecută. Strada Coastei, din spatele sediului Nokia din cartierul Mărăşti, este una din zonele care fac oraşul de ruşine. Cotidianul „Adevărul de Seară“ iniţiază un demers jurnalistic menit să aducă în atenţia opiniei publice alte locuri nedemne pentru un oraş de cinci stele, dar şi măsurile pe care le va lua Primăria pentru remedierea situaţiilor. Vezi aici mai multe detalii despre campanie.

Care sunt zonele care ne fac de ruşine oraşul şi de ce, în opinia ta? Cum crezi că poate fi remediată situaţia?

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite