CAMPANIE / Facultatea de Medicină are reputaţie bună în Mauritius

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi medici care au învăţat la Cluj şi profesează în Mauritius sunt priviţi ca fiind printre cei mai buni. Mauritenii formează a noua comunitate de expaţi ca mărime în judeţul Cluj. Ei sunt miraţi de numărul cerşetorilor de pe străzi, dar şi de cel al vârstnicilor singuri. La Cluj au parte de prima ninsoare

Chiar dacă Republica Mauritius nu depăşeşte 1.222.000 de locuitori,  mauritienii sunt una din cele mai numeroase comunităţi de expaţi din oraşul de pe Someş, potrivit statisticilor furnizate de Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Cluj. Majoritatea dintre aceştia vin la Cluj pentru a studia Medicina. Şi asta nu pentru că rezultatele obţinute la examenul de Bacalaureat nu ar fi suficient de mari pentru a fi admişi la o şcoală de profil din Mauritius, aşa cum se întâmplă în cazul tunisienilor, israelielinor sau marocanilor, ci datorită prestigiului de care se bucură medicii care şi-au finalizat studiile în Europa.

Medicii şcoliţi la Cluj, bine văzuţi în Mauritius

La fel este şi cazul lui Cynthia Mootien şi Soffee Bibi Kariimah. Chiar dacă rezultatele la învăţătură le-ar fi asigurat un loc la o instituţie din ţara lor natală, tinerele au decis să studieze în Europa, la Cluj, unde sunt studente în anul II în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie. „Alegem România pentru că e cea mai ieftină din Europa, dar e mai mult de atât.

Dacă reuşeşti să fii acceptat la Cluj, e mare lucru. Clujul are o reputaţie foarte bună în Mauritius. Sunt foarte mulţi medici care au învăţat la Cluj şi profesează deja şi sunt priviţi ca fiind printre cei mai buni”, a explicat studenta de 21 de ani, Soffee Bibi Kariimah. Clujul fiind un nume cunoscut în rândul viitorilor studenţi la medicină din Mauritius, aceştia află câteva aspecte care ar caracteriza oraşul de pe Someş, cu mult timp înainte să se mute aici.

Clujenii ospitalieri fac diferenţa

Ştiu despre Cluj că este un oraş extrem de sigur, studenţesc, multicultural şi friguros. „Mi s-a spus că e frig şi că am nevoie de haine mai groase, însă nu mă aşteptat să fie chiar atât de rece. Am descoperit, însă, nişte clujeni extremi de prietenoşi. Oamenii vin la tine, te întreabă de unde eşti, iar asta face diferenţa atunci când nu ai pe nimeni, într-un oraş străin”, a explicat Cynthia Mootien.

De altfel, îmbrăcămintea e cea care le dă cele mai mari bătăi de cap mauritiencelor, obişnuite să poarte, unele dintre acestea chiar şi zilnic, costume tradiţionale. „Evident că am făcut o sesiune consistentă de shopping, pentru că în Mauritius eu obişnuiam să port haine tradiţionale. Am încercat şi aici, unii s-au uitat ciudat la mine, alţii au râs, aşa că am renunţat”, a mărturisit Soffee.

Prima zăpadă le-a dat bătăi de cap

La Cluj au avut parte de prima zăpadă din viaţa lor, ocazie cu care reprezentantele sexului frumos au avut parte de o nouă încercare: mersul pe trotoarele alunecoase. „La prima încercare am picat testul. Mi-am rupt tocul, iniţial, iar la câteva secunde am picat cu faţa pe zăpadă. Astea sunt însă amintiri de povestit copiilor”, îşi aminteşte zâmbind Cynthia. La o simplă plimbare în oraş mauritienii sunt surprinşi de numărul cerşetorilor din oraş.

Potrivit acestora, în ţara lor natală doar persoanele cu handicap cerşesc, şi acestea într-un număr foarte mic. Apoi, se arată uimite de numărul bătrânilor singuri. „Noi stăm cu bunicii noştri, în aceaşi casă, aşa e tradiţia. Am fost surprinsă, însă, de felul în care se miră atunci când le deschizi o uşă sau când te oferi să-i ajuţi să care un bagaj”, este de părere Soffee.

La Cluj mauritienii au parte şi de prima „vizită” într-un second hand. „Nu am văzut vreodata în Mauritius vreun magazin second-hand. Am intrat fără să ştiu într-unul la Cluj şi am fost mirată. Nu ştiam de ce sunt folosite hainele”, a conchis, uşor amuzată, Cynthia Mootien.

Nu ştiu de ce clujenii se arată miraţi când le zicem cât de mult ne place aici. Poate România e o ţară mai săracă, dar şi Mauritius e în dezvoltare

Cynthia Mootien, studentă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite