Cluj: CAMPANIE „Scăpaţi-ne de cerşetori !”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeni sunt agasaţi şi agresaţi zilnic de cerşetorii din oraş, al căror număr  s-a dublat în câteva luni. În acest context, „Adevărul de Seară” declanşează astăzi o campanie de presă menită se sensibilizeze autorităţile care au ca sarcină să pedepsească, să prevină şi să descurajeze cerşetoria în oraş.

Citeşte şi
La muncă, nu la întins mâna
Cum au scăpat alte oraşe de cerşetori
Senatorii ar putea schimba legea cerşetoriei


image

Cetăţenii Clujului şi-au arătat în dese rânduri nemulţumirea faţă de numărul cerşetorilor din oraş. De la sesizări telefonice făcute la primărie, până la reclamaţii scrise sau intervenţii pe domnuleprimar.ro. „Cum vi se pare domnule primar să luati masa în centrul Clujului şi la fiecare a cincea înghiţitură să vă bage careva sub nas ba un ziar, ba un pliant, ba un buchet veşted, ba o rană plină de puroi gălbui”, se întreabă pe respectivul site unul dintre clujeni, vizibil deranjat de numărul cerşetorilor din oraş.

Fenomenul ia amploare

Că aşa stau lucrurile, se poate convinge oricine petrece mai mult de jumătate de oră pe una din terasele din centrul oraşului. Axa principală a cerşetorilor este, fără îndoială, bulevardul Eroilor. Prin faţa meselor de la terase se perindă indivizi care mai de care mai ciudaţi, de la femei gravide la beţivi cu ochi apoşi, toţi cerşind un leu sau măcar o ţigară.

Un omuleţ nebărbierit încearcă să-ţi vândă cu de-a sila o floare, şi, dacă nu îl iei în seamă, te înjură printre dinţi, bălăngănindu-se spre masa următoare. Imediat după el îşi face apariţia cetăţeanul de vârstă mijlocie, decent îmbrăcat, care flutură un act medical boţit, îmbrăcat într-o folie alb-murdar, din care rezultă că el sau soţia/fiul/fiica sunt gravi bolnavi.
Nu mult după aceea, nelipsita ţigancă cu copilul în braţe te ia cu frumosul încercând să smulgă un leu „pentru copilaş, da-v-ar Dumnezeu sănătate”.

Poliţiştii spun că situaţia se agravează. „Pe lângă ceea ce se întâmplă pe strada Eroilor, avem semnale că fenomenul începe să ia amploare pe toate terasele din oraş”, a declarat, pentru „Adevărul de Seară”, Ioan Rus-Herdea, şeful Poliţiei municipale.

Muncă de Sisif

Dacă la începutul anului Poliţia Comunitară Cluj identifica trei-patru cerşetori zilnic, în luna mai, media de cerşetori ridicaţi zilnic s-a dublat, ajungând la şase. „Pentru limitarea cerşetoriei se acţionează zilnic de la ora 8.00, la ora 22.00. Patrula mobilă îi depistează, îi identifică , iar apoi ei sunt duşi fie la centrul de triere a cerşetorilor, dacă sunt din Cluj, fie la gară unde, împreună cu Poliţia Transporturi Feroviare, îi trimitem în localităţile de unde provin. Majoritatea dintre ei se reîntorc, insă, în Cluj după câteva zile, transformând munca noastră într-una de Sisif”, a explicat Minodora Fritea, directorul Poliţiei Comunitare.

Majoritea sunt moldoveni şi sudişti

Conform acesteia majoritatea dintre cerşetorii din oraş nu sunt din Cluj. Ei provin fie din localităţile din judeţ, fie din sudul ţării sau zona Moldovei. Aceasta a precizat că ei sunt atraşi să acţioneze în Cluj de sumele mari de bani pe care le strâng, acestea ridicându-se la circa 100 de lei pe zi. „Au fost întrebaţi de ce nu cerşesc în alte părţi. Sunt atraşi de faptul că primesc mai mulţi bani şi de la mai mulţi oameni”, a declarat Minodora Fritea.

Locurile preferate ale acestora sunt terasele, intersecţiile, zona centrală, strada Eroilor, Piaţa Muzeului, Strada Câmpului sau piaţa Mărăşti.

Cerşetorii noştri, mai agresivi decât cei europeni

Psihologul Daniel David a explicat că oamenii nu sunt, în general, agasaţi de faptul că există cerşetori, ci de modul în acare aceştia cerşesc. „Sunt agresivi, încearcă să te exploateze emoţional, folosesc un comportament intruziv. Şi afară există cerşetori, însă nu sunt agasanţi ca cei pe care-i putem vedea zilnic la terasele din Cluj. Au eventual un mesaj inscripţionat pe o hârtie”, a declarat psihologul Daniel David. El a precizat că încurajează cerşetoria fie oamenii sufletişti, care se lasă impresionaţi, fie cei care le oferă bani, doar ca să scape te insistenţele lor.

Amenzi pentru cerşetori

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie din Cluj, Raluca Seucan, a declarat că anul trecut au fost acordate 1.337 de amenzi contravenţionale pentru cerşetorie, iar de la începutul anului, până în luna mai, 521. Acestea au fost acordate în baza legii 61/1991, care prevede: „constituie contravenţie apelarea în mod repetat la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă, precum şi determinarea unei persoane la săvârşirea unor astfel de fapte”. Contravenţia se sancţionează cu amendă 100 la 500 de lei.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite