CAMPANIE: Valea Chintăului, Hollywoodul rural al Clujului (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocurile ridicate în cartierul marcat cu litere uriaşe, după modelul capitalei filmului, nu schimbă situaţia de sat în oraş a zonei. Şosea ciuruită de gropi, căruţe la tot pasul, lipsa canalizării, gospodării cu oi, vaci şi porci, palincării. Aşa poate fi descrisă, pe scurt, strada care face legătura între Cluj-Napoca şi comuna Chinteni.

VEZI AICI GALERIA FOTO

De-o parte şi alta a străzii sunt peste 100 de case, unele vechi de peste 50 de ani, altele nou construite, deloc integrate în ansamblul arhitectural deja existent. Şosea ciuruită de gropi, căruţe la tot pasul, minimarketuri cu preţuri de criză, depozite de cherestea, troiţe prin curţile oamenilor, gospodării cu oi, vaci şi porci, palincării. Toate acestea se găsesc pe strada Valea Chintăului. Lipseşte doar o biserică pentru ca această stradă să devină... un veritabil sat. La o aruncătură de băţ, de o parte şi de alta a aceleiaşi străzi, au răsărit în ultimii ani vile ce-ţi fură ochii.

CAP-ul a coborât oamenii la stradă

,,Bunicii şi părinţii mei au locuit dintotdeauna pe Dealul Lombului din apropiere. Când s-a făcut CAP-ul, după 1960, ne-au coborât comuniştii aici, la şosea. Aici ne-am clădit casa, aici ne-am trăit viaţa", spune Ileana Costan, în vârstă de 69 de ani. Femeia nu se plânge de faptul că nu are apă în casă, nici că are toaleta în curte. Spune că nu şi-ar putea imagina viaţa în altă parte. O nemulţumesc în schimb drumul stricat şi hoţii care şi-au făcut apariţia prin părţile locului odată cu vilele nou construite. ,,Vin ţiganii şi nu numai. Fură tot ce prind. Nu pricep de ce mulţi oameni cu bani şi-au ridicat aici căsoaie, dar nu locuiesc în ele. Aşteaptă, probabil, să se repare drumul. Până atunci, hoţii sunt cei care fac pe aici legea", se plânge localnica. Vestea că noile case sunt des prădate a circulat repede. Aceasta, dar şi efectele crizei, au făcut ca preţurile terenurilor să scadă simţitor anul acesta.


image

CLUJ 2, o nouă zonă rezidenţială a Clujului

Cinci litere de-o şchioapă marchează, după modelul Hollywood-ului, ceea ce urmează să devină cel mai nou şi modern cartier rezidenţial al Clujului - CLUJ 2. ,,Deocamdată, s-au ridicat doar trei blocuri. Criza a încetinit lucrările", explică Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj.


image

„Până se vor construi celelalte blocuri şi până când începe reabilitarea străzilor şi introducerea canalizării, noi rămânem satul din oraş. Continuu să-mi cresc oile şi porcii, să grijesc de femeie şi de gospodărie, aşa cum am făcut o viaţă întreagă", spune şi Vasile Coman, în vârstă de 83 de ani, care locuieşte pe Valea Chintăului de 51 de ani.

Nu au străzi, pentru că nu au canalizare

,,Sunt probleme mari legate de infrastructură. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că nu au demarat reparaţiile la drumuri. Dar nu putem grăbi lucrările, trebuie mai întâi finalizate cele de canalizare. Cel  mai probabil, în zonă vor începe reparaţiile la drumuri abia anul viitor", mai spune purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu. În plus, doar o parte din strada Valea Chintăului ţine de Primăria Cluj. Restul, de Consiliul Judeţean.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite