Cluj: Buni la economie şi corigenţi la mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Buni la economie şi corigenţi la mediu
Cluj: Buni la economie şi corigenţi la mediu

Agenţia de rating Moodys a anunţat că va examina municipiul Cluj-Napoca pentru a-i da un calificativ

Conform criteriilor de evaluare ale agenţiei, Clujul va fi punctat pentru performanţele economice şi sancţionat la capitolul calitatea mediului.

Factorii care vor fi avuţi în vedere de către reputata agenţie internaţională sunt mediul, forţa de muncă, investiţiile, datoriile şi managementul.

Nicolae Beuran, consilier al Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, este convins că ratingul Moody`s va fi favorabil, datorită avantajelor municipiului.

„Avem 80.000 de firme şi aproape 100.000 de studenţi, pe primul loc după Bucureşti. Oraşul este dezvoltat policentric, cu un cluster (reţea de afaceri-nr) IT şi şase parcuri industriale.

Energia electrică face din Cluj al doilea centru energetic după Porţile de Fier, reţele de gaz sunt aproape de sursă“, a spus specialistul. De asemenea, aeroportul se apropie de un milion de călători pe an, autostrada va lega Clujul de Viena şi Bucureşti. „Nu este activitate seismică şi pietrişul de pe lunca Someşului este optim pentru construcţii“, a mai arătat Beuran.

Investitori de genul Nokia vor mai veni

Daniel Don, şeful Agenţiei Judeţene de Ocupare şi Formare în Muncă, spune că nivelul redus de salarizare de la noi rămâne principala atracţie pentru investitorii străini, care vor continua relocalizările de multinaţionale. „Străinii sunt interesaţi de centre de cercetare în mică măsură, recrutând angajaţi doar pentru muncă brută pentru producţie şi servicii. Absolvenţii universităţilor nu sunt încă foarte căutaţi, din lipsa experienţei, sau a cunoştinţelor“, susţine Don.

Prezenţi în top la impozite

Mihai Costin, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj ne-a declarat că în ce priveşte colectarea impozitelor de la populaţie şi firme, cu 1,1 miliarde euro pe anul trecut, maximul istoric al Clujului, ne situăm în primele trei locuri din ţară.

Corigenţi la mediu

Militantul ecologist Radu Mititeanu ne-a declarat că aerul este poluat de traficul auto, care produce şi o poluare fonică. „Cu apele de suprafaţă stăm mai bine, cu excepţia Canalului Morii”. Apele subterane şi solul au problemele istorice de poluare în zona industrială din estul municipiului. „Cu spaţiile verzi stăm şi mai prost, acestea fiind într-o continuă descreştere“, mai spune Mititeanu.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite