GALERIE FOTO Brăduţii norvegieni „locuiesc“ în Bonţida

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Pop, unul dintre acţionarii companiei româno-norvegiene, arată pepiniera de brazi argintii.
Mihai Pop, unul dintre acţionarii companiei româno-norvegiene, arată pepiniera de brazi argintii.

Singurii brazi argintii care cresc în judeţ sunt cei aflaţi într-o pepinieră pe Valea Someşului. Seminţele acestora au fost aduse din Norvegia.  

Pepiniera de brazi argintii „Europlant" din Bonţida, de pe Valea Someşului, a fost înfiinţată în urmă cu 12 ani, printr-o asociere româno-norvegiană. Întrucât în România nu există brazi argintii care cresc în afara culturilor speciale, s-a adus materialul genetic (seminţele -n.r.) din Norvegia. Mihai Pop, unul dintre acţionarii companiei, spune că norvegienii au căutat să-şi deschidă o afacere în zona Clujului. Până acum doi ani, atât brăduţii, cât şi celelalte plante decorative cultivate aici, erau trimişi în Norvegia, însă acum toată „producţia" este vândută în ţară.

Singurii brazi argintii din Cluj

„Norvegienii au zis că în România forţa de muncă e ieftină, au găsit zona asta, pe Valea Someşului, unde e un pământ foarte bun, iar firma lor deţine garden center-uri (centre unde se vând plante decorative - n.r.) în Norvegia şi atunci le-a convenit", explică Pop. Brazii argintii ce cresc la câţiva kilometri de municipiul Cluj-Napoca sunt singurii din judeţ pentru că, după cum spune Mihai Pop, nu e o afacere profitabilă: „Un brăduleţ argintiu creşte foarte greu, sub zece centimetri pe an şi costurile  de întreţinere sunt mari. La noi nu e subvenţionată activitatea, în timp ce în Norvegia şi Olanda se subvenţionează cu peste 50% producţia de brazi".

Brăduţi norvegieni cu pretenţii

Clujenii care vor să-şi cumpere astfel de brăduţi pentru Crăciun trebuie să ştie că aceştia se vând numai în ghivece şi că sunt foarte pretenţioşi. „Brandul argintiu nu are voie să aibă şocuri de temperatură. Dacă îl duci la căldură, el crede că a venit primăvara şi începe să se dezvolte. Dacă după sărbători îl scoţi afară, într-o săptămână moare. Se-mbolnăveşte şi moare, e un brăduţ pufos, frumos, dar o fiinţă vie", explică Mihai Pop. Deci, clujenii care îşi pun în casă astfel de brad trebui să-l ţină acolo cel puţin până la primăvară. Varianta ideală este ca bradul să fie pus în curte, iar cei care locuiesc în bloc, pot să-l pună în balcon.



Preţurile încep la 70 de lei

Pepinieră de brazi norvegieni la Bonţida

Preţul pentru un astfel de brăduţ argintiu începe de la 70 de lei pentru un exemplar de 40 de centimetri şi ajunge la 150 de lei pentru un exemplar de un metru. „Eu nu îmi permit să crească la doi metri, costă foarte mult, trebuie săpaţi, udaţi şi ţin o zonă blocată timp de 20 de ani", adaugă Pop.

„Diferenţele între brazii argintii şi cei autohtoni sunt doar la nivel estetic. Preţul mare al brazilor argintii se explică prin faptul că ei cresc doar în culturi specializate şi se plăteşte manopera necesară întreţinerii lor",  a explicat Ioan Morar, directorul Direcţiei Silvice Cluj.

Brazii sunt „eco"

În mare măsură brazii proveniţi din pepiniera de la Bonţida sunt folosiţi în lucrări de peisagistică, însă odată cu venirea sărbătorilor, aceştia sunt cumpăraţi şi pe post de pomi de Crăciun. În perioada aceasta cererea e mai mare, iar în ultima lună s-au vândut aproape 300 de brazi. Ca să ajungă să fie vândut, un brad trebuie să aibă minimum cinci ani. „Numai ca să aibă forma triunghiulară, să fie des, pufos, durează doi ani", spune clujeanul. Totodată, acesta spune că brazii crescuţi la Bonţida sunt eco pentru că nu sunt trataţi cu hormoni. „Am putea să îi creştem cu hormoni mai repede, dar noi nu vindem brazi tăiaţi. E o chestie de principiu, nu vindem plante moarte. Toate sunt cu rădăcină, ghiveci, noi încercăm să salvăm plantele, nu să le omorâm", conchide Mihai Pop.

De unde se cumpără pomii de Crăciun


Brazii autohtoni şi cei din import se vor vinde în perioada 15 - 24 decembrie, pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian", în intervalul orar 10.00 - 20.00. Pentru cei ce nu vor să meargă până la Sala Sporturilor, municipalitatea organizează în fiecare cartier pieţe volante de o zi. Acestea vor funcţiona tot între orele 10.00 şi 20.00. Prima va fi în Mărăşti, în 19 decembrie, lângă Piaţa IRA, următoarea în Grigorescu, în 20 decembrie, în Piaţa 14 Iulie, în 21 decembrie  în Zorilor, în 22 decembrie în Gheorgheni, la capăul linii de autobuz numărul 3, iar în 23 decembrie în Mănăştur, în zona Bucium.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite