Cluj: Braconaj în stil barbar în Parcul Natural Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Braconaj în stil barbar în Parcul Natural Apuseni
Cluj: Braconaj în stil barbar în Parcul Natural Apuseni

Zeci de păstrăvi au fost omorâţi într-un pârâu din apropierea zonei de conservare specială a Parcului Natural Apuseni. Braconierii au vărsat clorură de var în apă, ucigând totul pe 300 de metri în jos de locul deversării.

Braconierii, care au vizat în special capturarea de păstrăvi, au acţionat în 27 sau 28 septembrie, urmele lor fiind găsite  de un ranger al Parcului Natural. „A găsit urme de clorură de var, câteva pungi în care se afla substanţa, şi peşti mici morţi, care nu i-au interesat pe braconieri. Problema e că pe 300 de metri în aval de locul deversării, substanţa folosită a ucis tot: peşti, microfaună, flora existentă”, ne-a declarat Alin Moş, responsabil cu comunicarea al Administraţiei Parcului Natural Apuseni. 

Administraţia Parcului a anunţat poliţia bihoreană, care a început o anchetă. Probe din apa otrăvită şi din peştii morţi au fost prelevate de Direcţia Apelor Someş-Tisa şi sunt în curs de analiză la un laborator al instituţiei.

Zona unde au acţionat braconierii este situată în inima Apusenilor, pe raza judeţului Bihor, în amonte de Lacul Fântânele. Cursul de apă poluat este un afluent al pârâului Bătrâna, care se varsă în Someşul Cald. Administraţia Parcului Natural Munţii Apuseni bănuieşte că braconierii provin din localităţile învecinate zonei, situate în judeţul Cluj.

„În mod barbar”

Braconajul în zonă nu este o noutate şi este cu atât mai grav cu cât are loc în apropierea arealului de conservare specială a Parcului, a precizat Alin Moş.

„De trei ani derulăm un program de monitorizare a cursurilor de apă, monitorizări efectuate oameni de ştiinţă. Aceştia ne-au semnalat că pe anumite porţiuni ale unor cursuri de apă din această zonă nu puteau efectua monitorizări, deoarece nu s-au putut captura peşti. De unde rezultă că acolo se bracona în mod barbar, cu curent electric sau cu substanţe otrăvitoare”, ne-a mai declarat Alin Moş.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite