Bolnavă de diabet: „Am plâns când am auzit cât costă medicamentele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul sistem de compensare a medicamentelor condamnă la moarte mii de pacienţi. Clujeanca Dina Fătu, bolnavă de diabet de 10 ani, a ajuns în pragul disperării pentru că nu îşi permite să plătească sute de lei pentru medicamentele care-i mai alină suferinţa.

Noul sistem de compensare a medicamentelor condamnă la moarte mii de pacienţi. Este şi cazul clujencei de 61 de ani, Dina Fătu din Turda, bolnavă de diabet de 10 ani şi pentru care, cele şase tipuri de medicamente pe care şi le adminstrează zilnic sunt vitale. Acum femeia, care trăieşte lunar din 234 de lei, valoarea ajutorului de handicap de gradul doi, a ajuns în pragul disperării.

Înainte plătea 10 lei, acum 304 lei

Suma pe care trebuie s-o scotă din buzunare este mult peste posibilităţile de care dispune. „Până acum plăteam 10 lei, pentru medicamentele de care aveam nevoie timp de trei luni. În data de 5 iulie, am fost la farmacie şi mi-au zis că mă costă 304 lei. Când am auzit cât mă costă, am plâns de numa numa. De unde să plătesc eu banii aceştia?”, spune cu lacrimi în ochi Dina Fătu, care face tratament cu insulină de trei ori pe zi.

Femeia şi-a pierdut orice speranţă că va putea avea parte de medicamentele care-i mai alinau suferinţele, după ce a trecut pragul mai multor farmacii din Turda cu gândul că le va găsi la un preţ mai mic, însă, în zadar. Potrivit calculelor farmacistelor, pentru cele şase tipuri de medicamente de care are nevoie pentru afecţiuni precum cele de cardiovasculare, cele pentru tensiune arterială, retinopatie diabetică, gastrită şi depresie, CAS suportă 203 lei, iar Dina Fătu trebuie se scoată din buzunare 304 lei.

 „Cu o moarte sunt datoare”

„Am mers la medic ca să cer medicamente mai ieftine, însă, mi s-a zis că mi le-a prescris pe cele mai ieftine pentru afecţiunile de care sufăr şi că nu-mi poate schimba reţeta. Atunci mi-am zis că nu mă mai duc să o scot şi-a ce-a fi, a fi. Nu-mi permit să-mi cumpăr medicamentele. Cu o moarte sunt datoare”, spune clujeanca. Acum, mai are medicamente doar pentru următoarele zece zile, însă, o parte le-a epuizat deja: „Mi s-au terminat cele pentru stomac. Am nişte dureri îngrozitoare. Am senzaţii de vomă şi nu pot să mânânc nici măcar un biscuite, iar eu fac insulină de trei ori pe zi”.  Dina Fătu locuieşte singură, iar Primăria Turda i-a oferit o masă zilnică gratuită. Cei cinci copii ai ei au o situaţie financiară precară şi nu o pot ajuta cu bani.

Potrivit Mariei Mesaroş, preşedintele Fundaţiei  „Speranţa Diabeticilor”, cea care luptă de 11 ani pentru drepturile diabeticilor, tot mai multe persoane cu diabet au trecut pragul fundaţiei pentru a cere sprijin. „Prima a fost doamna Fătu, iar azi au venit alte trei persoane. Oamenii vin să întrebe ce să facă. Nu mai au ce face. Este trist că am ajuns să fim puşi în situaţia de a nu ne mai zbate pentru noi. Oamenii vor renunţa la tratamente”, a declarat Maria Mesaroş. Potrivit noului sistem de compensare a medicamentelor, există un singur preţ de compensare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care tratează o anumită boală şi nu pentru fiecare medicament în parte, aşa cum era înainte. Astfel, de la acest preţ se stabileşte cât mai trebuie să scoată din buzunar fiecare pacient, în funcţie de medicamentele pe care i le-a recomandat medicul. Măsura a intrat în vigoare de la 1 iulie.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite