Bogdan Genis proiectează roboţi campioni
0Studentul clujean la „Poli" a realizat robotul care a învins în prima competiţie de sumo organizată la Cluj.
Are doar trei kilograme, arată ca o cutie pătrată cu latura de 20 de centimetri, roţi albastre, „ochi" şi „senzori de parcare". Este vorba despre roboţelul Bazinga, cel care a câştigat prima competiţie de sumo organizată la Cluj, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), luna trecută. Robotul este creaţia mai multor studenţi ai UTCN, în frunte cu Bogdan Genis, student în anul III la Automatică. Realizarea robotului învingător a durat patru luni, cu mici pauze. Nu a costat mai mult de 1.000 de lei, din care 600 i-a obţinut din sponsorizări. „Am comandat pe internet piese pentru el, în SUA şi China. Roţile, şasiul şi suporţii motorului i-am realizat într-o fabrică din Cluj", a dezvăluit Bogdan secretul succesului.
Spune că a avut de învăţat şi de la experienţa de anul trecut, când a realizat un roboţel cu care a participat la o competiţie de sumo la Bucureşti. Acel prototip a fost o „şcoală" pentru el. În plus, robotul de anul trecut a fost „resuscitat" de alţi colegi de-ai săi, care l-au folosit în competiţia de la Cluj. „Fratele" mai mic, Bazinga, a fost, însă cel mai puternic în ringul de sumo, reuşind să-i scoată din spaţiul de competiţie pe toţi ceilalţi roboţi, atât individual, cât şi pe toţi la un loc.
Robotul cu „ochi" şi în ceafă
Studenţii clujeni au botezat roboţelul făcut de ei Bazinga, după exclamaţia pe care o făcea un personaj din serialul tv The Big Bang. El are doi „ochi", adică senzori de distanţă cu ajutorul cărora îşi caută şi identifică adversarul în ringul de luptă în mai puţin de două secunde.
Robotul mai are şi doi senzori „de parcare", cu ajutorul cărora identifică banda albă de pe marginea ringului, pentru a nu o depăşi. „Pentru a realiza robotul Bazinga am folosit noţiuni de electronică, programare şi mecanică. După terminarea facultăţii aş dori să lucrez în domeniul roboticii sau automatizărilor, dar nu mă gândesc să plec din România", a mai spus Bogdan Genis, deşi mulţi dintre colegii săi se pregătesc să facă asta.
Pasiunea pentru robotică i-a insuflat-o şi fratelui său care mai are o pasiune: maşinile telecomandate. Diferenţa dintre roboţii programaţi bine şi o maşină teleghidată este, însă, una esenţială: robotul „gândeşte" singur, ia decizii, se mişcă fără a fi comandat din afară, în momentul competiţiei.
Ce-i place
Pe lângă roboţi, lui Bogdan îi place să călătorească. Din câte ţări a vizitat până acum, i-a plăcut cel mai mult Austria, nu pentru ordine şi disciplină ci pentru calmul oamenilor de acolo.
Ce nu-i place
Nu-i place să facă ce spun alţii. Acceptă criticile, dar trebuie să facă prima dată aşa cum crede el. Aplică regula asta în tot ceea ce face. Aceeptă ideile altora, le pune în balanţă, dar alege calea lui.
Întrebări şi răspunsuri
De când ai „virusul" roboticii?
B.G.: Din liceu. Am construit primul robot în clasa a XI-a, care ştia să urmărească o linie, să se plimbe după ea. Am văzut şi multe competiţii între roboţi pe internet şi am citit câteva cârţi de specialitate, la vremea respectivă.
De ce vrei să rămâi în ţară?
B.G.: Aş vrea să îmbunătăţesc imaginea României în străinătate şi cred că pot să fac asta făcând treabă bună aici. Prin comunităţile prin care am fost eu şi din câte am auzit de la alţii, nu avem o imagine prea bună în lume.
Profil
Născut: 16 septembrie 1989, Cluj-Napoca.
Studii: Student în anul III la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, secţia Automatică.
Familie: Are un frate.