FOTO Blocuri „izolate“ cu vegetaţie, la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujenii încep să-şi „îmbrace" casele şi blocurile gri cu faţade verzi deoarece e şi economic, nu doar estetic. Arhitecţii spun că faţadele vegetale acţionează ca parasolar.

Sătui de griul anost al blocurilor din Cluj şi încântaţi de faţadele înflorate ale clădirilor din străinătate, unii clujeni au hotărât să schimbe faţa blocurilor şi caselor unde stau. În acest an, un bloc cu nouă etaje de pe strada Cehoslovaciei şi o vilă din Colonia Sopor vor îmbrăca, din această primăvară, o „haină" verde.

O altă clădire care va fi „verde" este un hotel de patru etaje din localitatea clujeană Valea Drăganului, construit de Samuel Sână, după un proiect al arhitectului Horaţiu Răcăşan şi al firmei de arhitectură la care acesta lucrează. Acelaşi arhitect a venit cu idea de „îmbrăcare" a hotelului cu plante agătăţoare ce vor colora, tot timpul anului, peisajul în zonă.

Citeşte şi:
Municipalitatea vrea să transforme Botoşaniul în "Oraşul florilor"

Exemple văzute în oraşe din Occident

„În Valea Drăganului intenţionăm să ne apucăm de amplasarea plantelor la sfârşitul lunii martie. Acum aşteptăm să se mai topească zăpada. Vom pune iederă şi viţă-de-vie decorativă, iar la etaje, jardiniere cu flori de diverse culori. Vrem să facem şi altfel de faţade faţă de ce se practică la ora actuală", explică Sână. El spune că a ales această variantă după ce a vizitat mai multe localităţi din Germania, Austria şi Danemarca, unde a admirat numeroase clădiri înverzite şi înflorite. Un alt criteriu pentru care a optat pentru anvelopare este cel financiar. „Costurile sunt vizibil mai reduse. Am economisit cu cel puţin 50% din bani, adică de la 100 de euro pe metrul pătrat, am economisit 50 de euro", se justifică Sână.

Clădirea ce-şi schimbă culoarea

Acesta ar fi prima clădire ce ar avea integral faţade înflorate din judeţ, după cum reiese şi din proiectul numit „Anvelope înverzite. Faţade şi acoperişuri vegetale", al cărui coordonator a fost arhitectul Horaţiu Răcăşan. „Nu există în judeţul Cluj o clădire care să fie îmbrăcată în totalitate cu plante agătăţoare cum e cea din Valea Drăganului. Construcţia va fi o clădire vie, va avea plante în cele patru anotimpuri şi îşi va schimba culoarea în funcţie de sezon", afirmă arhitectul Horaţiu Răcăşan.

image

Vezi cum ar arăta blocurile Clujului dacă ar fi "îmbrăcate" cu plante agăţătoare

Proiectul a fost depus la Primăria Cluj-Napoca şi se aşteaptă un răspuns. Până atunci, acesta spune că se va adresa preşedinţilor asociaţiilor de locatari şi le va arăta plusurile anvelopării: îmbunătăţirea coeficientului de izolare termică şi a coeficientului de izolare fonică, reducerea variaţiilor de temperatură din interior, faţadele verzi acţionează ca şi parasolar etc.

„Le vom arăta preşedinţilor asociaţiilor cum vor arăta blocurile cu faţade verzi şi vom discuta cu ei avantajele anvelopării", mai explică arhitectul Răcăşan. Acesta a fost pe strada Aurel Vlaicu, Izlazului, Fabricii, Donath, Traian.

Verde şi la Oncologie

Horaţiu Răcăşan spune că anul acesta, în Cluj-Napoca, pe lângă imobilele de pe strada Cehoslovaciei şi din Colonia Sopor, ar putea fi „înverzit" şi pavilionul de la Institutul Oncologic. „Suntem în discuţii cu conducerea de la Oncologie pentru anveloparea pavilionului de tratament prin iradiere. E cunoscut că anumite tipuri de plante absorb radiaţiile nocive", adaugă Răcăşan.

Costuri mici


După socotelile arhitecţilor, un sector de faţadă verde costă peste 1.500 de lei. Mai precis, 14 metri pătraţi de faţadă vegetată costă 1.524 de lei, adică 108,85 de lei pentru un metru pătrat de faţadă verde. În cei peste 1.500 de lei intră atât planta agăţătoare (220 de lei bucata), manopera (164 de lei), cât şi ustensilele folosite (suruburi pentru schela de faţadă, cabluri, întinzători de oţel, cleme de conectare cabluri).

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite