Bisericile Clujului, inundate de flori (FOTOREPORTAJ)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de credincioşi ortodocşi, greco şi romano-catolici, dar şi reformaţi şi unitarieni din Cluj-Napoca au participat, în această dimineaţă, la slujbele de Florii. Preoţii au sfinţit în timpul slujbelor crenguţe de salcie pe care, mai apoi, credincioşii le-au dus acasă, pentru a-şi feri căminele de cele rele.

Duminica Floriilor sau Sărbătoarea Intrării lui Hristos în Ierusalim, sărbătorită în ultima duminică dinainteade Paşti, i-a scos în număr mare pe credincioşii clujeni din case. Astăzi, preoţii au sfinţit crenguţe de salcie, pe care enoriaşii le-au luat cu ei acasă, pentru a le pune la icoane, la uşi şi geamuri, în aşa fel încât să fie feriţi de orice rău.

În centrul municipiului, câteva sute de credincioşi ortodocşi au asistat la slujba de la Catedrala Mitropolitană.



„Este o sărbătoare mare, nu am lipsit niciodată de la această slujbă. Este cu atât mai emoţionant, cu cât anul acesta slujba este oficiată de noul mitropolit al Clujului“, a spus Maria Borcuti, o credincioasă ortodoxă în vârstă de 36 de ani.



Peste 300 de romano-catolici au asistat la slujba religioasă de la Biserica „Sfântul Mihail“. Credincioşii au primit crenguţe de salcie sfinţite de preoţi în timpul slujbei. „Când e vreme rea, ardem câte un mâţişor, cum i se spune pe la noi. Toţi păstrăm, peste an, aceste crenguţe în casele noastre“, a arătat Iren Lehel, de 64 de ani, din Cluj.



Biserica romano-catolică „Sfântul Mihail“ din centrul Clujului.



Biserica greco-catolică „Schimbarea la faţă“ de pe Eroilor a devenit neîncăpătoare în această dimineaţă.



La ieşirea de la slujba oficiată la Biserica Unitariană, toţi credincioşii au primit flori. „Anul acesta e ceva nou, dar ne place. Toţi credincioşii am adus cu noi flori, de dimineaţă, care acum sunt împărţite la toată lumea. Sper să devină un obicei“, a arătat Crisztina Pongracz, o tânără de 23 de ani.



Credincioşii reformaţi din Cluj s-au adunat la slujba de Florii la Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu.



„Nu contează, în definitiv, religia. Soţia mea este catolică, vom merge şi la catolici, după-masă. Important este să porţi credinţa în suflet, să nu faci rău şi să reuşeşti să te laşi pătruns de spiritul sărbătorii“, a spus Gyorgy Maar, un credincios reformat din Cluj.




image
image
image
image
image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite