Cluj: Bioagricultorii cer subvenţii mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Bioagricultorii cer subvenţii mai mari
Cluj: Bioagricultorii cer subvenţii mai mari

Producătorii agricoli ecologici resimt costuri mai mari la producţie mai mică, însă nu primesc din partea statului o subvenţie diferită faţă de agricultura convenţională.

Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Cluj (DADR) a înaintat solicitările fermierilor clujeni nemulţumiţi către minister, în speranţa că acestea se vor regăsi în bugetul pe anul viitor.

Potrivit lui Ilarie Ivan, directorul DADR Cluj, există o tendinţă  decreştere a celor care cultivă produse ecologice, în ciuda faptului că nu există subvenţii pentru aceştia. „Primesc subvenţii ca şi agricultura clasică, însă costurile nu se compară”, a spus Ilarie Ivan.

Acesta a înaintat solicitările mai multor fermieri clujeni către ministrul agriculturii şi a vorbit cu colegii din alte judeţe să facă acelaşi lucru. „Este vorba de produse sănătoase şi, dacă dorim o dezvoltare durabilă a agriculturii, trebuie să susţinem acest sector”, a spus Ivan.

Au fost doar promisiuni

Ioan Pop, administratorul Pop Avi, singurul producător de ouă ecologice din Cluj, spune că ar fi mare nevoie de astfel de subvenţii. „Promisiuni au tot fost, şi anul trecut, dar până la urmă nu s-a obţinut nimic. Nu cred că avem nicio şansă să obţinem”, spune Ioan Pop, care face comparaţie cu celelalte ţări europene, unde se acordă subvenţii mai mari pentru agricultura ecologică. Singura diferenţă dintre producătorii bio şi cei convenţionali este că primii primesc înapoi jumătate din taxa pe care o plătesc anual pentru a primi certificatul „bio”.

Producţie mai mică, costuri mai mari

Alexandru Tokes, managerul compartimentului agricol al Plantextrakt, firmă care cultivă şi comercializează plante medicinale, spune că nu au existat subvenţii speciale niciodată. „Ar fi foarte importante astfel de subvenţii pentru că la noi, la plantele medicinale, producţia este mai mică cu 25-30 la sută mai mică, iar cheltuielile sunt mai mari cam cu 20 la sută”, spune Alexandru Tokes.

Ildo Camelia Bărăian cultivă legume ecologice pe 1.200 de metri pătraţide sere şi are o livadă de 3 hectare, iar produsele le comercializează în pieţele clujene. „Producţia noastră este foarte mică pentru că folosim doar îngrăşământ natural. Acum aştept să primesc din taxa de inspecţie, pentru care am plătit aproape 900 de lei pentru a fi certificat ca şi producător bio”, spune Camelia Bărăian.


CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite