Bicicliştii au luat la control pistele din Cluj. I-au „amendat” pe şoferii nesimţiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

15 membri ai Clubului de Cicloturism „Napoca” au verificat azi funcţionalitatea infrastructurii pentru circulaţia bicicletelor. Bicicliştii clujeni au lipit autocolante de atenţionare pe autoturismele oprite ilegal pe trotuare sau pe pistele pentru biciclete. Ei au criticat autorităţile că au sărbătorit „doar pe hârtie” Ziua Europeană fără Maşini.

Aproximativ 15 biciclişti din Cluj au parcurs începând de dimineaţă toate trasele destinate biciclistilor, pentru a se alinia astfel Zilei Europene fără Maşini, marcată în 1395 de oraşe din toată Europa.

Aceştia au vrut să verifice setul de noi amenajări pentru circulaţia bicicletelor din oraş, realizate în ultimele 18 luni. Bicicliştii s-au arătat nemulţumiţi de situaţia pistelor destinate lor, fiind de părere că doar cei „vaccinaţi” pot să aibă curajul să se aventureze pe două roţi, pe străzile Clujului.

„Trebuie să ai multă experienţă, să fii «vaccinat» ca să te aventurezi cu bicicleta în Cluj. Faţă de alte oraşe Clujul nu stă rău, dar e departe de cum trebui să fie”, a declarat Radu Mititean, directorul Clubului de Cicloturism „Napoca”.

Pista de pe Horea, „imposibilă”

Acesta a pornit încă de dimineaţă pe traseele de pe strada Eremia Grigorescu, Bulevardul Eroilor şi strada Horea, catalogând-o pe cea din urmă ca fiind „imposibilă” şi periculoasă pentru mersul pe bibicletă.

„Pista de pe Eremia Grigorescu e pe carosabil şi are şi o lăţime rezonabilă şi tot mai rar e blocată de maşini, pe când cea de pe Horea e mai mult un rău. Eu evit să merg pe acea pistă, e plină de discontinuităţi”, a mai spus Mititean.

Autorităţile au admis problema discontinuităţilor pistelor de biciclete din oraş, precizând că în acest moment se caută soluţii pentru interconectarea acestora. „În momentul în care va creşte numărul bicicliştilor în Cluj va creşte şi lăţimea benzilor şi numărul pistelor destinate acestora. Trebuie să mergem progresiv. În acest moment clujenii se deplasează cu maşina. Aceasta este realitatea Clujului”, a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj.

Şoferii clujeni, mai disciplinaţi

Bicicliştii vor lipi pe parcursul întregii zile autocolante pe autoturismele oprite ilegal pe trotuare sau pe pistele pentru biciclete, cu scopul de a conştientiza şoferii cu privire la nevoia de respect reciproc între participanţii la trafic.

„Numărul celor care parchează pe pistele de bibicletă s-a înjumătăţit. Azi am găsit aproximativ 12 maşini în această situaţia. Ne pare rău, însă, că autorităţile clujene nu au oprit nici măcar simbolic circulaţia pe o străduţă, cu ocazia Zilei Europene fără Maşini. Clasa politică vede se pare lumea înconjurătoare prin parbrizele de «Merţane»”, a conchis Mititean.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite