Biblioteque Pascal, de la Berlinală la TIFF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul filmului în care joacă Oana Pellea, Răzvan Vasilescu şi Andi Vasluianu a vorbit despre peliculă la festival. Proiecţia-surpriză a filmului Biblioteque Pascal se desfăşoară astăzi, de la 18.00, la Cinema Republica.

Invitat obişnuit al festivalului, fost membru în juriul TIFF, anul trecut, şi prezent cu două filme în ediţiile trecute ale festivalului, regizorul Szabolcz Hajdu a spus că „Biblioteque Pascal“ este, în primul rând, un film transilvan. “Este filmat într-o mare proporţie în România, iar mare parte din actori sunt, de asemenea, români. Scenariul a fostr scris acum zece ani, iar filmările au început acum patru ani”, a povestit regizorul.

Până acum, filmul a avut premiera în Ungaria, iar cea internaţională la Berlinala din februarie. „Mă bucur foarte mult că se întâmplă aici. Eu sunt din Ungaria, vorbesc foarte puţin româneşte, şi sunt curios dacă filmul a reuşit să redea ceea ce trebuia publicului românesc. Este în primul rând un film transilvan”, a completat regizorul. Andi Vasluianu va fi şi el prezent la proiecţia filmului din această seară.

Aventurile unei românce la Londra

Filmul prezintă aventurile Monei Gajdó, o româncă de origine maghiară, care pleacă în străinătate pentru a-şi asigura traiul.  Ea îşi lasă copilul în grija  Rodicăi, o ghicitoare căreia îi promite să-i trimită bani în fiecare lună. Când ajunge la Londra, cu acte false, tânara ajunge la unul din cluburile de noapte ale capitalei, „Biblioteque Pascal“, unde lucrează pentru un timp înainte de a fi arestată de poliţie pentru că lucrează ilegal. După patru luni în închisoare, proprietarul de club de noapte reuşeşte să îi obţină libertatea, însă cu un preţ: prostituţie în dormitoarele secrete ale „Biblioteque Pascal“.

Cineaştii maghiari: „Aveţi grijă de TIFF”

Reprezentanţii filmului maghiar au vorbit astăzi şi despre posibilitatea ca Festivalul Internaţional de Film Transilvania să se mute în Budapesta, în contextul în care festivalul nu va fi sprijinit de autorităţile din Cluj, afirmaţie făcută de Tudor Giurgiu într-un ziar local. „Este o problemă serioasă. Ceea ce a spus Tudor Giugiu e adevărat. Trebuie îngrijit acest festival, e un eveniment cultural care este de invidiat în toată regiunea”, a spus Gabor Kovacs, producătorul a trei dintre cele opt filme maghiare prezentate la TIFF anul acesta, printre care şi „Biblioteque Pascal“. „Este o situaţie destul de balcanică şi în Ungaria, se formează grupuri de interese, se preferă şi la noi centralizarea fondurilor”, a mai spus cineastul. La rândul ei, Eva Vezer, directoarea Magyar Film, a enumerat câteva din festivalurile de film din Ungaria, însă a declarat că nici unul dintre ele nu se ridică la avengura TIFF-ului. „E cu atât mai important ca acest festival să fie îngrijit”, a subliniat Eva Vezer.

Donata Wenders expune la Cluj
Donata Wenders, una dintre figurile emblematice ale fotografiei europene, va expune pentru prima dată în România în cadrul TIFF. Vernisajul expoziţiei "Prezenţă absenţă" va avea loc azi, începând cu ora 17.30, în prezenţa lui Donata Wenders, soţia cunoscutului regizor german Win Wenders. Colecţia selectată pentru Muzeul de Artă conţine 41 de lucrări din perioada 1995-2010. Expoziţia va rămâne deschisă până la data de 4 iulie, iar intrarea este liberă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite