Bechtel a concediat ilegal 1.000 de angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bechtel nu a respectat procedura de concediere colectivă a unui număr de 957 de salariaţi, este concluzia unui control al inspectorilor de muncă.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a efecuta un control la constructorul Autostrăzii Transilvania, înmcepând cu 15 martie, constatând că, în cazul trecerii în şomaj tehnic a celor 957 de salariaţi, pentru perioada 1 februarie – 30 aprilie, nu s-a respectat procedura impusă de lege.
„În contradicţie cu iniţierea procedurii de concediere colectivă, angajatorul a hotărât fără să consulte partenerii sociali  să trimită în şomaj tehnic 957 de lucrători”, se arată în raportul întocmit de ITM Cluj.

"Procedura consultării prevăzută de art. 69 Codul Muncii, respectiv art. 5 din Legea 467/ 2006. nu a fost respectată din punctul de vedere al modului în care s-a desfăşurat şi al informaţiilor prezentate, precum şi al lipsei de concluzii care ar trebui să emane dintr-un document comun încheiat în momentul şi la locul discuţiilor şi semnat de ambele părţi. Prin urmare, în baza constatărilor ITM Cluj, concedierea colectivă iniţiată de Bechtel nu a respectat procedura impusă de lege, aceasta conţinând vicii care pot atrage anularea ei de către instanţele de judecată", a afirmat Emilian Roşca, inspector-şef al UTM Cluj, care a prezentat concluziile controlului declanşat în 11 martie la Bechtel, la sesizarea sindicatelor din companie.

Şeful ITM Cluj a precizat că o concediere colectivă presupune parcurgerea unei proceduri prevăzută de Codul Muncii şi de Contractul Colectiv Unic la nivel naţional, iar aceasta prevede respectarea din partea angajatorului a etapelor şi termenelor prevăzute de lege cu scopul de a proteja drepturile salariaţilor.

"Angajatorul avea obligaţia de a furniza partenerilor de dialog social informaţii relevante cu privire la criteriile reale avute în vedere şi cele prevăzute în contractele colective de muncă aplicabile, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere. S-a stabilit că Bechtel nu a furnizat aceste informaţii, iar cele două organizaţii sindicale (Sindicatul «Transilvania» şi sindicatul «Ardealul Autostad» din cadrul Bechtel - n.r.) nu au avut materialul necesar pentru a putea să facă propuneri angajatorului pentru diminuarea concedierilor colective", a explicat directorul coordonator al ITM Cluj.

Citiţi în Adevărul de Seară reacţia Bechtel şi a sindicatului cu privire la acest raport.



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite