Bechtel a concediat „mascat“ 60 de muncitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspecţia Muncii a susţinut, azi, că evaluările profesionale pe baza cărora au fost disponibilizaţi angajaţii nu sunt conforme cu legea. În unele cazuri, evaluarea s-a făcut în lipsă muncitorilor. În altele, întrebările au fost aberante. De exemplu, femeile de serviciu au fost întrebate câte sortimete de mopuri există pe piaţă.

Compania americană Bechtel este vinovată de disponibilizări mascate, încercând astfel să se sustragă procedurii de concediere colectivă. Aceasta a fost concluzia controlului efectuat de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj privind modul în care constructorul Autostrăzii Transilvania a concediat, la 19 şi 20 ianuarie, 60 de muncitori necalificaţi. Inspectorii de muncă au descoperit mai multe nereguli privind modul în care muncitorii au fost evaluaţi.

Astfel, au fost descoperite dosare de evaluare incomplete, iar unii salariaţi au fost evaluaţi în lipsă. De asemenea, chestionarele conţineau întrebări cu specific pentru personal calificat, şi nu pentru muncitori necalificaţi.

Evaluaţi în lipsă

În cazul a cinci dintre muncitorii concediaţi, ITM a descoperit că aceştia nici măcar nu s-au prezentat în faţa comisiei de evaluare, dar cu toate acestea au fost declaraţi nepregătiţi pentru munca prestată.

Potrivit ITM Cluj, cel puţin aberant a fost modul în care au fost evaluate femeile de serviciu. Potrivit Bechtel, acestea nu corespund profesional, din cauza faptului că nu cunosc cu precizie câte sortimente de mopuri există pe piaţă ori lungimea scărilor de curăţenie. În chestionarul aplicat acestora, angajatorul Bechtel a pus întrebări legate de temperaturile lichidelor inflamabile sau standardele de produs referitoare la scările de curăţenie.

Cele 60 de persoane concediate de constructorul Autostrăzii Tranislvania se află, în acest moment, în preaviz. Sindicatul muncitorilor de la Bechtel îi susţine, şi intenţionează să acţioneze în judecată angajatorul. „Vom mai avea o întâlnire cu cei de la Bechtel, şi dacă nu vor ceda, vom ajunge la instanţă”, susţine Mihai Lup, lider de sindicat Bechtel.

Dealtfel, numai instanţa poate anula deciziile de concediere dispuse de Bechtel, ITM având doar competenţa de a constata dacă dispoziţiile legale au fost sau nu respectate în ceea ce priveşte concedierea pentru necorespunderea profesională.

ITM a dispus să se întocmească o procedură de evaluare prealabilă şi să se respecte dispoziţiile legale în ceea ce priveşte disponibilizările pe temeiuri de necorespundere profesională. 

În acest moment, pe şantierul Autostrăzii Tranilvania lucrează doar 200 de muncitori, restul dintre ei fiind în şomaj tehnic sau în preaviz. Potrivit liderului de sindicat Mihai Lup, începând de astăzi a fost oprit şi lucrul pe tura de noapte.

Biroul de imagine al Bechtel va face o precizare privind concluziile anchetei ITM Cluj în cursul zilei de astăzi.

Citeşte pe www.cluj.adevarul.ro  Reacţia companiei Bechtel la acuzaţiile aduse de Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj, şi declaraţiile unuia dintre muncitorii concediaţi în luna ianuarie.



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite