Bechtel, anchetată pentru toţi morţii de pe Autostrada Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a găsit vinovaţii pentru al doilea accident mortal de pe A3. Compania americană este cercetată penal, alături de un subcontractor din România, pentru accidentul de muncă soldat, anul trecut, cu moartea unui muncitor, pe şantierul Autostrăzii Transilvania.

CITIŢI ŞI:

Patru răniţi grav şi un mort după ce un autocar a strivit un jeep la Bazna

ITM Cluj a găsit vinovate firmele Bechtel şi Freyrom SA Bucureşti, subcontractor al companiei americane, de moartea muncitorului Marian Vădan, care a căzut, anul trecut, de pe un pod în construcţie al Autostrăzii Transilvania.

Accidentul de muncă a avut loc în 8 octombrie 2009, în dreptul localităţii Crăieşti. Bărbatul lucra la rosturile de dilataţie noaptea, la lumina farurilor a două autovehicule, ceea ce este ilegal, potrivit inspectorilor.

A căzut de pe pod după ce „a călcat în gol”

Cauzele producerii accidentului au fost neasigurarea, de către cele două firme, a balustradelor de protecţie solide, neasigurarea semnalizării de securitate vizibile a zonelor periculoase şi a iluminatului artificial corespunzător. Pe de altă parte, victima se afla în prima zi pe şantierul Autostrăzii Transilvania şi nu cunoştea configuraţia noului loc de muncă.

Mai mult decât atât, nu a fost realizat nici instructajul privind protecţia muncii, ultima pregătire în acest sens având loc cu două luni înainte, pe un şantier din Suceava.

Directorul ITM Cluj, Emilian Roşca, susţine că victima a căzut de pe pod deoarece vizibilitatea era limitată, iar omul nu a văzut unde calcă. „Deoarece se înserase şi nu a sosit sistemul de iluminat solicitat de antreprenorul general, cordonatorii lucrării din partea Freyrom au decis continuarea betonării, asigurând iluminarea zonei de lucru cu faza scurtă a două autoturisme, ceea ce a dus la crearea unei zone de umbră la nivelul solului, iar victima nu a văzut zona de pericol, păşind în gol“, a declarat directorul coordonator al ITM Cluj.

A doua anchetă penală pe numele Bechtel

Inspectorii de muncă din Cluj au înaintat dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, cu propunerea de cercetare penală a celor două firme. Este a doua anchetă penală deschisă pe numele companiei americane, după ce constructorul autostrăzii este cercetat penal pentru moartea altui muncitor care lucra pe şantier. Gheorghe Sevastian Bubău, a căzut de pe o macara, la o zi distanţă după moartea primului muncitor. În ciuda insistenţelor reporterilor „Adevărul de Seară“, reprezentanţii celor două companii nu au putut fi contactaţi.

Firma americană a primit, astăzi, şase amenzi în valoare de 22.000 de lei pentru neregulile sesizate, iar firma Freyrom s-a ales cu şase sancţiuni în valoare de 22.500 de lei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite