Bebeluş de şapte zile, abandonat într-o staţie de autobuz din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou-născut de şapte zile a fost găsit, în această dimineaţă, părăsit în apropierea staţiei de autobuz de pe strada Craiova. Bebeluşul a fost preluat de către Asistenţa Maternală şi a fost botezat Constantin, după numele sfântului sărbătorit azi.

Băieţelul a fost găsit de clujeanca Liliana Deac în apropierea staţiei de autobuz. „Era jos, lângă un magazin de ochelari, la colţul porţii, înfăşurat într-o păturică. Plângea de rupea pământul”, povesteşte femeia. Nou-născutul a fost dus la Unitatea de Primire a Urgenţelor, pentru examinarea medicală. Medicii au stabilit că acesta este sănătos. „Era foarte bine îngrijit, îmbrăcat în hăinuţe curate, în costum de marinar”, spune Horia Simu, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Cluj.

În cursul zilei de astăzi, copilul a fost preluat de Asistenţa Maternală, iar Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului  (DGASPC) Cluj a dispus plasamentul de urgenţă. „Deocamdată nu ştim dacă a fost născut acasă sau în maternitate. Cert este că băiatul este declarat sănătos”, a explicat Monica Filip, director-adjunct în cadrul instituţiei.

Potrivit procedurii legale care se impune în astfel de cazuri, Poliţia are la dispoziţie 30 de zile pentru a identifica cel puţin unul dintre părinţii bebeluşului. "Dacă nu este găsit, solicităm întocmirea certificatului de naştere fără părinţi, iar primarul stabileşte numele copilului”, susţine Monica Filip.

Potrivit Ginei Pop, purtător de cuvânt al IPJ Cluj, poliţiştii Secţiei I au demarat o anchetă, pentru a fi identificată mama şi împrejurările în care micuţul a fost abandonat.

Abandonurile, în creştere

Micuţul Constantin este al 28-lea copil abandonat de părinţi anul acesta în Cluj. Tot mai multe mame îşi părăsesc copiii, fie că îi lasă în scara blocului, fie în spitale ori pur şi simplu pe stradă. Numărul cazurilor de abandon a crescut, faţă de anul trecut, de la 23 la 28 în judeţul Cluj, potrivit DGASPC. Motivele care le împing pe mame să-şi abandoneze copiii sunt fie cele de ordin financiar, fie este vorba de o sarcină nedorită, ori familia extinsă nu acceptă nou-născutul.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite