„Bătrânul“ lift al Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Asociaţiei de Locatari de pe Horea 4, Mircea Câmpian, arată cheia care pune în funcţiune liftul.
Preşedintele Asociaţiei de Locatari de pe Horea 4, Mircea Câmpian, arată cheia care pune în funcţiune liftul.

Unul dintre cele mai vechi lifturi ale Clujului are 101 ani şi nu numai că este funcţional, dar se strică mult mai rar decât „suratele" sale mai tinere.

Pe strada Horea 4 se găseşte unul dintre cele mai vechi lifturi din Cluj-Napoca. A împlinit anul acesta 101 ani şi funcţionează pe baza unui pretenţios sistem cu cheie magnetică, putând fi folosit numai de locatarii din imobil. Chiar dacă şi-a pierdut strălucirea, cabina liftului, realizată din lemn şi decorată cu două oglinzi, şi-a păstrat un vag aer aristocratic. Locatarii sunt mândri de ascensorul lor despre care cred că e o piesă de muzeu, iar musafirii lor spun că nu au mai văzut o asemenea minunăţie.

Motorul liftului clujean a fost făcut de firma austriacă Wertheim

CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA IMAGINI CU LIFTUL DE 101 ANI

„Când eram tineri nu-l foloseam. Pe vremea aceea urcam treptele. Acum sunt mort când nu merge liftul. În zilele când nu funcţionează nici nu cobor în oraş pentru că mă deplasez greu", spune zâmbind Mircea Câmpian, în vârstă de 74 de ani, preşedintele Asociaţiei de Locatari de pe Horea 4.

Motorul şi troliul mai sunt originale

Clujean get-beget, acesta a fost inginer constructor de profesie. S-a mutat pe Horea în anul 1949. Ştie că imobilul, cunoscut clujenilor pentru cofetăria „Urania" de la parter, a fost dat în folosinţă în 1901. Nouă ani mai târziu a fost adus ascensorul. „În bloc a locuit şi un meşter pe nume Deac care repara ascensorul când era cazul şi nu prea era cazul", adaugă bătrânul.

Cel ce are acum grijă de lift a învăţat meşteşug de la Deac şi spune că 4 sau 5 ani, până în 1975, liftul nu a mers. „E o maşinărie foarte bună. Prin 75 s-au schimbat multe la el. Acum mai sunt originale motorul şi troliul. Pe motor scrie firma care l-a făcut: Wertheim. Sistemul liftului e foarte simplu. Nu se mai găsesc piese pentru el deoarece nu se mai fabrică", zice Aurel Marian, un administrator de la  firma „SC Ascenso SRL" Cluj-Napoca, firmă de reparaţii şi întreţinere pentru lifturi.

Colegul său, un alt administrator, Cristian Costea, spune că acest ascensor vechi se strică mult mai rar decât celelalte. „L-am preluat  în 27 martie 1992. E cel mai vechi lift pe care îl avem în custodie. Când l-am luat în grijă avea o carte tehnică în limba română în care scrie că anul de fabricaţie e 1910, fiind făcut de firma Wertheim. Se strică o dată la două luni faţă de un ascensor obişnuit, care se strică de trei ori pe lună", afirmă Cristian Costea. 

Potrivit siteului www.wertheim.at, Wertheim e o companie austriacă care a început să fabrice ascensoare din 1883. Fondatorului său, Franz Wertheim, a fost un cunoscut furnizor imperial. Acum compania produce seifuri.

„Piesă de muzeu"

Musafirii locatarilor din acest bloc sunt impresionaţi de cum arată liftul şi de faptul că funcţionează doar cu o chei magnetice deţinute de cei 30 de locatari. „Rudele, nepoţii şi prietenii ce vin în vizită se tot miră ce ascensor frumos avem, cu sticlă gravată manual, cu cheie magnetică ca pe vremuri. Şi au dreptate. Avem o piesă de muzeu în funcţiune. Ştiu că e foarte vechi şi că, după cum arată, meşterii lui aveau demnitatea lucrului bine făcut", afirmă Nora Stroie (68 de ani), care stă la apartamentul cu nr. 13 al blocului. Sora acesteia, Ioana Bogdan-Cătăniciu, arheolog de profesie, regretă ca anul acesta liftul a fost vopsit într-un maro închis şi nu i-au lăsat culoarea de mai demult, un galben-verziu plăcut.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite