Cluj: I-a dat o ploscă de palincă lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: I-a dat o ploscă de palincă lui Băsescu
Cluj: I-a dat o ploscă de palincă lui Băsescu

Dintre miile de obiecte artizanale pe care Pálfi Csaba le sculptează de 20 de ani, câteva au ajuns chiar la preşedintele României.

Îl poţi zări la mai toate târgurile meşteşugăreşti din Cluj, cu pălăria tradiţională ungurească pe care o poartă mândru pe cap. Cu zâmbetul larg, plin de voie bună, Pálfi Csaba îşi invită întotdeauna cumpărătorii la standul cu obiecte de lemn cu o vorbă bună, din mijlocul cuferelor şi a jucăriilor viu colorate.

Măcar din curiozitate, trecătorii se opresc, pentru a descoperi o lume în miniatură, în care lemnul prinde viaţă cu fiecare obiect sculptat şi bine dichisit. Lumea din lemn a lui Pálfi Csaba este asemenea unei ghicitori, în care fiecare centimetru de lemn are povestea lui.

Cufărul de zestre frumos sculptat, butoiul pictat cu flori de măr, plosca de ţuică, ulcele şi sfeşnice, ţărani care întind o horă pe un platou de perete, toate sunt migălos lucrate de mâinile bărbatului în atelierul său din Şaula.

Tradiţie pe cale de dispariţie

De 20 de ani, Pálfi Csaba sculptează în lemn. De când se ştie, spune că i-a plăcut meşteşugăritul, şi ce a ieşit din mâna lui a prins viaţă. Înainte  de a-şi deschide atelierul şi magazinul din Şaula, clujeanul a lucrat la Fabrica de Mobilă. După Revoluţie, a decis să înveţe să sculpteze, şi după doi ani de şcoală, a reuşit să deschidă mica afacere cu obiecte artizanale.

Acum, are patru angajaţi, şi îl mai ajută soţia şi băiatul, pentru care speră să ducă tradiţia familiei mai departe. În casa de lemn construită chiar de el, sute de lucrări frumos expuse îşi aşteaptă cumpărătorii. Dintre ele nu lipseşte nici mobila, pe care de multe ori o lucrează la comandă. În Şaula, Pálfi Csaba este ştiut ca meşter priceput. Clujeanul povesteşte că în satul de munte au fost înainte mulţi care s-au ocupat cu meşteşugăritul şi prelucrarea lemnului, dar din 20-30 au mai rămas cinci-şase sculptori.

Ploscă pentru Băsescu

Obiectele artizanale ale lui Pálfi Csaba au străbătut toată ţara, şi multe dintre ele au ajuns la târguri din Ungaria. Clujeanul şi-a făcut chiar şi o pagină de promovare pe internet. Cu regret, sculptorul spune, însă, că obiectele se vând tot mai prost. „Din păcate, cei care au bani, nu apreciază arta populară, iar cei care o apreciază, nu îşi permit”, spune Pálfi Csaba.
Una peste alta însă, bărbatul este mulţumit, mai ales că face ceea ce îi place, iar rezultatele muncii lui ajung în casele oamenilor, sau în cutii de cadouri, dăruite celor dragi.

Câteva dintre obiectele lui au ajuns chiar în traista preşedintelui Traian Băsescu. Cu ocazia unui târg meşteşugăresc de anul trecut, demnitarul s-a oprit la standul lui Pálfi Csaba, care i-a oferit imediat o ploscă pentru ţuică. Nu însă fără împotrivirea oamenilor de pază ai preşedintelui, care au căutat orice urmă de otravă sau substanţă suspectă. „În cele din urmă, preşedintele mi-a primit darul şi a fost tare mulţumit”, spune meşterul.

Aţi fost la târguri meşteşugăreşi în străinătate. Acolo obiectele artizanale au mai mare trecere?
Din păcate, nu. Şi în Ungaria, de exemplu, se cumpără obiectele micuţe, cu preţuri modice, de până la 10 lei. Cele cu adevărat valoroase se vând mai greu.

Unde vă pot găsi clujenii?
 În Piaţa Muzeului, până pe 13 septembrie, după care la Expo Transilvania. În general, sunt prezent la toate târgurile meşteşugăreşti din oraş.

Ce-i place
„Îmi place tot ce iese de sub mâna mea. Văd cum se transformă bucata de lemn în obiecte frumoase. Îmi place, de asemenea, să studiez reviste de artă, de unde mă inspire pentru multe din lucrările mele”.

Ce nu-i place
Pálfi Csaba se plânge că nu are timp liber, pentru a face lucrurile care-i plac. Cel mai mult l-ar mulţumi un concediu adevărat, pe care nu a reuşit să şi-l ia de zece ani.

Profil
Născut: 9 mai 1959, localitatea Şaula, judeţul Cluj
Familie: Căsătorit, are un băiat de 22 de ani
Studii: Şcoala populară de artă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite