Baschetul din Europa Centrală s-a mutat la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În meciul din grupe, David Lawrence a jucat perfect împotriva deţinătoarei trofeului
În meciul din grupe, David Lawrence a jucat perfect împotriva deţinătoarei trofeului

20.000 de euro este suma aproximativă pe care clujenii o vor plăti pentru organizarea turneului final al Ligii Central-Europene de Baschet. Clujul se află la cel mai important eveniment sportiv din istorie

Astăzi şi mâine, Sala Sporturilor „Horia Demian“ va fi neîncăpătoare pentru iubitorii baschetului. Patru echipe din Europa Centrală se vor lupta pentru supremaţia acestei zone a „bătrânului continent“. Atomeromu Paks din Ungaria şi Novy Jicin din Cehia sunt oaspeţii din afara graniţelor, în timp ce România va fi reprezentată de două formaţii: Elba Timişoara şi „U“ Mobitelco, organizatoarea evenimentului. Anul trecut, turneul „Final Four“ s-a desfăşurat la Timişoara, echipa de pe Bega pierzând trofeul, în favoarea celor de la Albacomp Szekesfehervar.

Eveniment unic în istoria Clujului

„Niciodată în istoria oraşului de pe Someş nu s-a mai organizat un eveniment de asemenea anvergură“ . Declaraţia îi aparţine managerului general al clubului „alb-negru“, Nicoale Ienac, cu o experienţă vastă în Direcţia Judeţeană pentru Sport. „Este o premieră pentru publicul clujean. Niciodată nu s-a mai organizat o competiţie europeană la Cluj, este sigur acest lucru. A fost foarte greu să obţinem organizarea, pentru că cei din Ungaria şi-au dorit şi ei foarte mult acest lucru. În cele din urmă, au întâmpinat unele probleme şi astfel am fost noi câştigătorii”, a completat acesta.

Informaţia a fost confirmată şi de directorul DJS, Aurora Dragoş: „Ca şi anvergură, am putea să comparăm acest turneu cu anul 1986, când echipa feminină de baschet a jucat cu Primigi Vicenza. Atunci sistemul de desfăşurare era altul, iar în actualul format nu greşim cu nimic dacă spunem că turneul final al CEBL este cel mai important din istoria Clujului”, a spus aceasta.

Preşedintele executiv al clubului, Mircea Cristescu, spune că cel puţin 1000 de persoane vor rămâne în afara sălii, interesul fiind enorm: „Până aseară se vânduseră în jur de 500 de bilete, dar să nu uităm că avem şi 700 de abonaţi. Estimăm că marea parte a biletelor rămase se va vinde cu câteva ore înainte de meciul nostru. Eu pot să garantez că vor rămâne cel puţin 1000 de oameni în parcare, pentru că din păcate sala este destul de mică”.

„U” Mobitelco, favorita preşedintelui CEBL


Preşedintele CEBL (Central European Basket League), slovacul Viliam Koller, consideră că echipa clujeană are prima şansă la adjudecarea trofeului. Deşi pe hârtie favorită pare să fie Atomeromu Paks, campioana Ungariei, care în acest moment se află pe locul trei al clasamentului, faptul că antrenorul a demisionat chiar înainte de începerea turneului poate deveni un avantaj important pentru clujeni.

„Organizăm pentru a treia oară acest turneu şi multă lume m-a întrebat de ce tocmai la Cluj. Eu am fost arbitru de baschet timp de 20 de ani şi nu am fost niciodată aici. Aici l-am întâlnit pe domnul Cristescu, un organizator excelent. Eu sper ca echipa clujeană să câştige competiţia, în opinia mea e favorită, pentru că cei de la Paks şi-au schimbat antrenorul”, a spus Koller.

Spectacolul din sală va fi cu atât mai interesant, cu cât din Ungaria şi-au anunţat prezenţa cel puţin 30 de fani. Astăzi, la ora 17.30 se va disputa prima semifinală, între Novy Jicin şi Atomeromu Paks, în timp ce echipa lui Marcel Ţenter va debuta la ora 20.00, împotriva timişorenilor de la Elba Timişoara.

Ce este CEBL?

CEBL a fost înfiinţat în 2007, sub egida FIBA, dar organizată particular şi aliniază la start formaţii din Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria şi România. Cum primele competiţii europene ale baschetului sunt Euroliga, Eurocup şi Eurocup Challenge, CEBL se aseamănă valoric competiţiilor precum Liga Adriatică, Liga Baltică sau Liga Balcanică. În acest sezon, a aliniat la startul competiţiei nouă echipe, împărţite în trei grupe. Prima formaţie din fiecare grupă, precum şi echipa de pe poziţia secundă cu cea mai bună linie, s-a calificat în Turneul Final-Four.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite