Bartolomeu, funeralii pe ecrane-gigant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La slujba de înmormântare a ÎPS Bartolomeu Anania, care are loc azi la Cluj, sunt aşteptate peste 10.000 de persoane. Pentru ca fiecare credincios să vadă ceremonia, se vor instala patru ecrane mari, două în interiorul Catedralei şi alte două în apropierea lăcaşului de cult.

Pregătirile pentru slujba de priveghere şi înhumare a Înalt Preasfinţitului Bartolomeu Anania erau, ieri, în toi. Mitropolia Clujului a comandat peste 12.000 de colaci. „La înmormântarea ÎPS Bartolomeu aşteptăm peste 10.000 de persoane.

Mitropolia Clujului a pregătit şi va împărţi credincioşilor prezenţi 12.000 de colaci, pomană de suflet pentru mitropolitul trecut la cele veşnice", a spus părintele Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului. De asemenea, pentru ca toţi enoriaşii să poată urmări slujba de înmormântare vor fi instalate patru ecrane-gigant, două în interiorul Catedralei Mitropolitane din Cluj şi alte două în Piaţa Avram Iancu, unde se află lăcaşul de cult.

Fotoreportaj: Omagii cu lacrimi, lumânări, rugăciuni, râsete şi vociferări la catafalcul lui IPS Bartolomeu

Ce se întâmplă mâine

Pentru cei care nu ajung la Cluj, funeraliile sunt transmise în direct la televizor. „Am hotărât ca TVR să fie singura televiziune care să aibă acces în Catedrală pentru a filma slujba înmormântării, urmând ca aceasta să ofere transmisia celorlalte", a explicat Bogdan Ivanov.
Slujba de înmormântare va începe astăzi, de la ora 12.00, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, aflată în Piaţa Avram Iancu. Ceremonia va fi oficiată de un sobor de arhierei, în frunte cu PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Slujba va fi precedată, de la 9.00, de o Sfântă Liturghie arhierească. La finalul slujbei, în jurul orei 13.30, trupul neînsufleţit al ÎPS Bartolomeu va fi purtat într-o procesiune care va înconjura de trei ori Catedrala, înainte ca înalta faţă bisericească să fie depusă în cripta ierarhilor. Spaţiul criptei a fost amenajat în ultimii patru ani, prin excavarea câtorva sute de metri cubi de pământ din demisolul Catedralei, astfel încât au fost obţinute două săli, iar într-una va fi amenajat şi muzeul Mitropoliei.

Potrivit testamentului său, ÎPS Bartolomeu a dorit să fie înhumat într-o groapă cu pământ reavăn, pentru că a spus că doar pământul ţării îi va ţine de cald. Peste sicriul care va fi coborât în groapă va fi turnat pământ adus de la Mănăstirea Nicula. Cripta ierarhilor va fi deschisă credincioşilor.

"Testamentul ÎPS Bartolomeu va fi dat publicităţii după înmormântare. Este un document duhovnicesc, de suflet."
Ştefan Iloaie consilier Mitropolia Clujului

Bartolomeu, despre rezistenţă

Înalt Preasfinţitul Bartolomeu a acordat, în mai 2008, un amplu interviu ziarului „Adevărul". „Câteva mii de preoţi militanţi anticomunşti au înfundat puşcăriile, mulţi au murit pe-acolo, dar jertfa lor nu a putut constitui arma prin care dictatura a luat sfârşit. Militantismul rezistent al Bisericii a fost de natură liturgică, nu politică", ne spunea, printre altele, Mitropolitul Clujului.

„Să nu ne plătim poliţe unii altora!"

Teologul Radu Preda, ucenic al Înalt Preasfinţitului Bartolomeu, a fost printre puţinii care, de la bun început, a considerat riscant modul de înfiinţare a Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, în anul 2005. „Era un context emoţional puternic, după alegerea Mitropolitului Ardealului, dar asta nu înseamnă că Mitropolia Clujului nu şi-a dovedit ulterior utilitatea", spune Radu Preda.

Cunoscutul teolog clujean a declarat, pentru „Adevărul", că repunerea în dezbatere, în aceste momente, a chestiunii eventualei desfiinţări a Mitropoliei este „o greşeală şi o dovadă a lipsei de tact pastoral". „Nu trebuie să ne dăm în spectacol transferând politicianismul în Biserică şi plătindu-ne poliţe unii altora", consideră Radu Preda. El afirmă că se poate discuta despre reconfigurarea Mitropoliei Clujului, dar în niciun caz despre legitimitatea şi utilitatea acesteia. „Importanţa ei nu este dată de numărul de kilometri pătraţi, ci de capacitatea celui care ocupă tronul mitropolitan. Sper ca Sfântul Sinod să nu gândească în termeni primitivi, vânătoreşti, de întindere, ci să aibă în vedere raţiunile pastorale şi misionare", a mai spus ucenicul Înalt Preasfinţitului Bartolomeu.

„N-a făcut management în Biserică"

Apropiat al ierarhului, teologul Radu Preda îl descrie pe Mitropolitul Bartolomeu drept un fin cunoscător al dimensiunii profund spirituale a Ortodoxiei. „N-a fost doar un episcop printre alţii, ci în primul rând o conştiinţă, dovadă că a ştiut să abordeze misiunea Bisericii în termeni pastorali şi nu birocratici, gen management. Asta se vede în numărul mare de tineri care au trecut pe la căpătâiul lui pentru a-şi lua rămas-bun", arată teologul clujean. El afirmă că Bartolomeu Anania a plătit până în ultima clipă preţul libertăţii. „Cei de stânga spuneau că ar fi fost de dreapta, iar cei de dreapta că ar fi fost de stânga. Pentru unii era agent american, iar pentru alţii securist sadea. Nefiind nici una, nici alta a trebuit să sufere acuzaţii din ambele părţi", a încheiat Radu Preda. ; George Rădulescu

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite