VOCEA ARDEALULUI: Bani europeni, inaugurare românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum a fost inaugurată de trei ori cea mai modernă salină din estul Europei

În fine, a fost inaugurată salina Turda. Unde săpau minerii, acum este o bază futuristă de tratament şi loisir, care, probabil, va deveni un reper turistic şi un foarte de înţeles motiv de mândrie locală.

Salina a fost reamenajată cu ajutorul a 4,8 milioane de euro de la UE şi încă un milion de la autorităţile locale şi judeţene. Dar, dragi tovarăşi, vorba cântecului, nu ne-a fost uşor. Fiindcă au putut fi ele, fondurile, europene, dacă „know-how”-ul a fost de-al nostru, neaoş, românesc. Iar asta s-a văzut cel mai bine la respectarea, sau, mai bine zis, nerespectarea termenelor!

Astfel, inaugurarea finală a avut loc cu şase luni întârziere faţă de termenul iniţial şi aproape o lună faţă de cel de-al doilea termen. A fost de fapt a treia inaugurare, după ce în iulie 2009 - când toate lucrările ar fi trebuit să fie gata - au fost deschise publicului lacurile din apropierea minei, iar în august baza de tratament propriu-zisă. Panglica a tăiată-o Elena Udrea, cam la repezeală, pentru că a doua zi, când o echipă de la „Adevărul de Seară” s-a dus să o viziteze, salina nu era nicidecum dată în funcţiune.

În fine, aceeaşi doamnă Udrea şi premierul Emil Boc au „re”- inaugurat recent obiectivul complet, dar nu fără peripeţii, deoarece un lift s-a stricat chiar în prezenţa tuturor notabilităţilor.

Dar, mă rog, clujenii se pot lăuda de-acum cu una dintre cele mai moderne saline din Europa centrală şi de est, iar chinurile facerii probabil că vor fi date uitării. Din păcate, cu problema „know-how”-ului rămâne cum am stabilit.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite