Balet pe gheaţă, cu generatorul folosit la concertul Beyonce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transformarea scenei Operei în patinoar, pentru spectacolele de astăzi, presupune cel mai mare consum de curent din istoria instituţiei. Organizatorii au cerut generatorul folosit la concertul Beyonce, de pe Ion Moina.

O echipă de tehnicieni germani, sosiţi special la Cluj-Napoca, a amenajat, noaptea trecută, scena Operei pentru spectacolele trupei de balet pe gheaţă „Saint Petersburg State Ballet on Ice". Prezent în premieră la Cluj, faimosul balet va oferi clujenilor un regal pe gheaţă, de la orele 18.00 şi 21.00, pe un ring de 120 de metri pătraţi construit în interiorul Operei. „Datorită complexităţii instalării unui ring de gheaţă de 120 de metri pătraţi, în interiorul Operei Române a trebuit construită o nouă scenă care va fi ansamblată într-un timp record în noaptea dinaintea spectacolului", susţine Mircea Buteanu, managerul Clubului Diesel, care a organizat evenimentul.

Cel mai mare consum electric

Tot în noaptea trecută s-au adus aproximativ 2.500 de kilograme de gheaţă pisată care au fost transformate într-un bloc compact. Astfel, scena Operei Române devine, preţ de câteva ore, un patinoar pentru balerini. Pentru întreţinerea gheţii la standarele necesare s-a creat o legătură specială cu „Electrica", iar ca rezervă se va aduce un generator de curent de mare putere.  „Organizatorii spectacolelor de la Operă ne-au solicitat o legătură specială pentru menţinerea calităţii gheţii. Le-am pus la dispoziţie şi cel mai mare generator pe care îl are Electrica: unul de 200 KW. La fel am procedat şi când a avut loc Balul Operei şi concertul Beyonce, pe fostul stadion Ion Moina", explică purtătorul de cuvânt al „Electrica" Cluj, Adrian Rus.

Cunoscuta cântăreanţă americana Beyonce a sustinut, în 2007, un concert la Cluj-Napoca, la care au participat peste 10.000 de spectatori. Despre acest consum de curent, organizatorii spun că va fi cel mai mare din istoria Operei clujene.

Încă 100 de bilete disponibile

Întreaga delegaţie a baletului, compusă din 60 de persoane, a sosit ieri şi a fost cazată la Grand Hotel Italia din cartierul clujean Bună Ziua. Balerinii vor avea două reprezentaţii, prima de la ora 18.00, iar a doua, de la ora 21.00. Ieri mai erau disponibile aproape 100 de bilete, 19 pentru spectacolul de la 18.00 şi 73 pentru cel de la ora 21.00.

Purtătorul de cuvânt al Operei, Dan Bădilă, spune că şcoala rusească de balet pe gheaţă este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate în toată lumea. „Balerinii ruşi pe gheaţă se află pentru prima dată la Cluj. Ei sunt cei mai buni", a afirmat acesta.

Trupa, înfiinţată în 1967, a susţinut sute de spectacole pe scenele lumii, din Canada până în Coreea, şi cuprinde 50 de balerini. Aproape jumătate dintre ei deţin titlul de „maestru al sportului" în Rusia. La Cluj vor veni patinatorii medaliaţii olimpici cu aur - Ludmila Beloussova, Oleg Protopopov, Alexei Ulanov şi Ludmila Smirnova. Ei vor pune în scenă piesa „Spărgătorul de nuci" de Piotr Ilici Ceaikovsky.

Ecouri în presa internaţională


Spectacolele susţinute de „Saint Petersburg State Ballet on Ice" pe sutele de scene ale lumii au primit cronici pozitive. Potrivit site-ului oficial al trupei de balet, „The Korea Times" scria: „Trupa vine în Coreea în fiecare an din 1998, iar spectacolele sale au devenit o reprezentaţie de care care nu lipsesc atât copiii, cât şi adulţii, datorită muzicii încântătoare, patinajului de excepţie, coloritului costumelor". „Chicago Tribune scria": "Este uimitor, pentru că patinatorii pot să facă asemenea mişcări în aceste costume magnifice".

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite