Cluj: Mboumba Bakabana, singurul greco-catolic de culoare din Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Mboumba Bakabana, singurul greco-catolic de culoare din Ardeal
Cluj: Mboumba Bakabana, singurul greco-catolic de culoare din Ardeal

Provenit dintr-o familie congoleză importantă, Gaston Bienvenu Mboumba Bakabana s-a stabilit în România şi a luat viaţa de la zero. El a venit în România în 1995, pentru a studia la Universitatea Politehnică din capitală.

Citeşte şi
Mboumba Bakabana din Congo, fruntaş în partidul lui Bombo

Povestea lui Gaston - nepot de ministru congolez, şef la TSD Cluj

Zilele trecute, tânărul în vârstă de 33 de ani a ajuns în atenţia presei, fiind ales vicepreşedinte al Tineretului Social Democrat Cluj. Gaston spune că a ales România deoarece mulţi dintre congolezii care ocupau funcţii importante în stat au fost şcoliţi aici. Soţia sa, Christine, voia să urmeze cursurile unei facultăţi de farmacie, iar singurele variante pentru a studia acest domeniu în limba franceză erau Timişoara sau Cluj.

Au ales să se mute în oraşul de pe Someş în 2000, datorită unor prieteni care locuiau aici, fiindu-le astfel mai uşor să se adapteze unui stil de viaţă cu totul diferit faţă de cel cu care erau obişnuiţi în Congo. Acum locuieşte în comuna Floreşti, lipită de Cluj-Napoca, unde este director al unei firme de construcţii.

Fraţi cu funcţii înalte

A fost trimis în România şi la îndemnul unchiului său, care era la acea vreme ministrul transporturilor în guvernul condus de Pascal Lissouba. Ar fi trebuit să ocupe ulterior o funcţie importantă, la fel ca şi fraţii lui, dacă în 15 octombrie 1997, regimul Pascal Lissouba nu ar fi fost îndepărtat.

Unul dintre fraţii lui era şeful poliţiei rutiere congoleze, celălat director al aeroportului din Dolizi, iar sora sa era şeful serviciului economic din cadrul Ministerului Economiei din Congo. „Pascal Lissouba a fost un preşedinte ales democratic care a fost îndepărat, în 1997, prin lovitură de stat de actualul dictator congolez Denis Sassou Nguesso. Eu, timp de un an, nu am ştiut absolut nimic de familia mea”, povesteşte Mboumba Bakabana.

El mai spune că a primit o scrisoare din partea sorei sale, în care aceasta îi povestea că membrii familiei au fost persecutaţi politic, le-au fost distruse casele şi că s-au refugiat în alte state africane. „Am suferit mult în acea perioadă”, a mărturisit Mboumba Bakabana. Congolezul a primit statutul de refugiat politic şi cetăţenia română în luna august a anului 2008.

Episcopul Crihălmeanu i-a botezat copilul

Atât el şi soţia lui, cât şi fiul lor, Christ-Tresor, au trecut la greco-catolicism. „Am găsit un mare sprijin, mai ales moral, în această comunitate. Fiul meu a fost botezat în 2003 de însuşi Episcopul Eparhiei Române Unite cu Roma din Cluj, Florentin Crihălmeanu”, a precizat Mboumba. Se declară un om de stânga, motiv pentru care s-a şi înscris în Partidul Social-Democrat din Cluj.

Bakabana a trecut de la luteranism la greco-catolicism într-un moment de restrişte, atunci când soţia sa a fost operată de cancer la gât, iar el, fiind şomer, a căutat sprijin la Ordinul Iezuiţilor din Cluj.

Singurul greco-catolic de culoare

Aşa l-a găsit pe PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, care l-a ajutat. Diaconul Avram Daniel, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Române Unite cu Roma din Cluj a declarat pentru „Adevărul” că Mboumba Bakabana este singurul enoriaş de culoare al eparhiei şi că este un credincios activ.
„Este exemplul cel mai concret al omului care îşi ia în serios credinţa, chiar dacă vine dintr-un context istoric şi social total diferit. Chiar dacă episcopii şi clericii nu se pot implica în politică, noi încurajăm implicarea enoriaşilor în acest domeniu pentru aduce în politică moralitatea creştină”, a explicat Avram Daniel.


image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne

prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite