„Băieţii clujeni din energie“ s-au îmbogăţit în ciuda crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Pal, unul dintre proprietarii EnergoBit
Peter Pal, unul dintre proprietarii EnergoBit

Majoritatea miliardarilor clujeni din topul realizat de „Forbes“ şi-au diminuat averile, în total, cu 160 de milioane de euro. Totuşi, Peter Pal, Ştefan Gadola şi Ioan Socea, proprietarii EnergoBit, s-au îmbogăţit cu câte trei milioane de euro.

Topul Forbes 500 Miliardari“ îi plasează pe Peter Pal (49 de ani), Ştefan Gadola (58 de ani) şi Ioan Socea (59 de ani) pe locurile 7,8 şi 9 în ierarhia celor mai bogaţi clujeni, fiecare cu averi de câte 30-35 de milioane de euro. Ei activează în domeniile energie, industrie şi sport. Faţă de topul „Forbes 500 de Miliardari“, apărut în 2010, ei au averi mai mari cu circa 3 milioane de euro fiecare. În topul de anul trecut, ei se situau pe locurile 10, 11, 12 în Cluj.   
Secretul faptului că au reuşit să facă bani în contextul economic actual este, potrivit lui Peter Pal, constanţa. „De 20 de ani suntem cunoscuţi drept parteneri constanţi de toţi colaboratorii. Tocmai din această cauză suntem optimişti şi credem că în Topul Frobes 500 Miliardari 2012 vom continua să ne consolidăm poziţia“, spune Pal. Din punctul lui de vedere, energia e unul dintre puţinele domenii cu potenţial şi crede că energia regenerabilă va avea şi în următoarea perioadă o importanţă deosebită. „Dacă vă uiaţi peste statistici, în domeniul energiei s-au făcut cele mai multe investiţii străine. În România potenţialul de energie verde e foarte mare. Energia eoliană are potenţial în zonele din Moldova, Dobrogea şi Banat. În aceste zone noi avem sub contract 1.500 de megawaţi. Unele proiecte sunt în fază de proiect, altele de execuţie şi altele în derulare. Investiţia totală e de peste două miliarde de euro“, susţine acţionarul EnergoBit.

Energia, mină de aur

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), afirmă că orice afacere în domeniul energiei merge foarte bine. Acesta îşi susţine afirmaţia prin faptul că energia funcţionează pe o piaţă de oligopol (piaţă monopolizată de un număr redus de producători - n.r.), iar numărul mic de jucători oferă posibilitatea de a obţine profituri neconcurenţiale. „Energia regenerabilă e unul dintre cele mai subvenţionate domenii. Culmea e că dacă mâine nu s-ar mai subvenţiona, acest domeniu nu ar mai fi rentabil“, explică Voinea. Subvenţiile la care face referire analistul economic sunt atât directe, cât şi indirecte, prin accesarea de fonduri europene. „Peste tot în lume energia e un domeniu bănos. În condiţiile în care România consumă de patru ori mai multă energie decât media europeană, din cauza ineficienţei structurilor, e clar că profiturile sunt şi mai mari“, conchide Voinea.

Parcurile fotovoltaice, tot mai atractive

Acţionarul EnergoBit spune că atâta timp cât energia este o nişă foarte importantă, compania pe care o reprezintă va continua să dezvolte proiecte. Pe lângă parcurile eoliene, miliardarii de la EnergoBit au în vedere realizarea unui parc fotovoltaic în judeţul Cluj. „Avem o poziţie pe piaţă care ne oferă perspective şi pe anul viitor şi vom fi mai activi în domeniul energiei. În ceea ce priveşte potenţialul fotovoltaic mare din Cluj, noi suntem implicaţi în mai multe proiecte ca specialişti şi nu e exclus să dezvoltăm noi un parc fotovoltaic în judeţ – momentan realizăm studii pentru asta“, a arătat Peter Pal.
Autorităţile locale din Cluj-Napoca au anunţat, la începutul verii, investiţii într-un parc fotovoltaic. Acesta urmează să fie realizat în zona bulevardului Muncii, pe o suprafaţă de 200 de hectare, unde urma să fie construit Cartierul Tineretului. În urma acestui proiect se va asigura iluminatul public în municipiu.

400 de angajaţi la EnergoBit

„EnergoBit“ a fost înfiinţată în 1990 la Cluj şi valoarea firmei este estimată la circa 100 de milioane de euro. Compania are parteneriatele cu investitorii în energia regenerabilă precum CEZ (Cehia), OMV (Austria) sau Energias de Portugal. Printre lucrările companiei clujene se numără cele la Cluj Arena sau la Polus Center Constanţa .  În 2010, grupul clujean avea 400 de angajaţi. Compania se ocupă cu: audit energetic, consultanţă în programe de eficienţă energetică şi energii regenerabile, proiectare şi servicii de inginerie specializate, antreprenoriat în instalaţii electrice complexe, producţie de echipamente energetice, furnizare de energie.


Clujenii implicaţi în domeniul energiei

Pe lângă cei trei acţionari ai EnergoBit, în domeniul energiei activează şi Teofil Mureşan. Acesta este co-proprietarul Electrogrup şi a urcat, anul acesta, 10 poziţii în topul celor mai bogaţi clujeni. Cu o avere de 49-51 de milioane de euro, Teofil Mureşan ocupă locul 95 în Topul Frobes 500 Miliardari, cu cinci poziţii mai sus faţă de ediţia din 2010. Alţi clujeni cu afaceri în energie sunt Octavian Buzoianu şi Adriana Cristea, cu averi de 11 milioane de euro, respectiv 8-9 milioane de euro.
Mult mai pesimist decât jucătorii din domeniu, analistul economic Ilie Şerbănescu crede că tot ce se face în domeniul energiei eoliene e un pericol la adresa ţării. „Acest domeniu pune în pericol sistemul energetic pentru că nu energia asta nu poate să intre decât în sistemele puternice. Dacă trebuie preluată de un sistem fragil, cum e cel din România, există riscul să pună la pământ tot sistemul energetic“, susţine Şerbănescu.

Dinu Patriciu – pe primul loc în clasamentul celor mai bogaţi români

Casele şi domeniile miliardarilor din Top 500

Cele mai bogate femei din România

Cine sunt cei mai tineri miliardari din topul Forbes

Cine sunt miliardarii români care au pierdut 80 de milioane de euro într-un an

 

Mai puteţi citi şi:

Topul celor mai bogaţi publicitari

Veronica Guşă de Drăgan: Moştenitoarea unui imperiu

Edward Popescu: Tânăr, bogat şi celebru

Dinu Patriciu: Vinde ca să cumpere iar

Bogații și mersul economiei

Top 10 miliardari Forbes

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite