CAMPANIE Bacalaureatul „imposibil” îi trimite pe marocani la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi cei 198 de marocani care trăiesc în oraşul de pe Someş au venit aici  pentru studii. Marocanii sunt uimiţi de preţurile piperate din Cluj, dar şi de cluburile din oraş. În Maroc asemenea localuri există doar în oraşele foarte mari.

Majoritatea marocanilor din Cluj au ajuns în oraşul de pe Someş ca să studieze, cei mai mulţi dintre ei cu gândul de a deveni medici. În Maroc, foarte puţini dintre ei reuşesc să fie admişi în cadrul facultăţilor de medicină şi asta din cauza notei mici pe care aceştia o obţin la examenul de Bacalaureat.

De altfel, nota minimă pentru a spera la un loc pe băncile facultăţilor de medicină din Maroc este 14 din 20. Ayoub Cheddad şi Kacim Amine sunt doar doi dintre miile de tineri care nu au reuşit să atingă aceste performanţe, examenul de bacalaureat marocan fiind un cumul de nu mai puţin de zece examene, susţinute în anul liceal doi de studiu, dar şi în cel terminal.

Clujul, cu faimă în Maroc

„Cel din anul doi mai este cum este, pentru că se suţin examene de limbi, cum ar fi araba. Dar pe urmă avem examen de matematică, fizică, ştiinţele naturii, engleză şi filosofie. În anul în care am terminat eu doar 34% au reuşit să obţină nota necesară admiterii la Medicină”, a explicat Kacim Amine, care a venit la Cluj în 2007 pentru a studia Medicina Generală.

De altfel, stricteţea examenului de Bacalaureat îi determină pe mulţi dintre tinerii marocani să nici nu viseze, încă din primele luni de studiu în cadrul liceului, că se vor şcoli ca medici în ţara lor natală. Au de ales între ţări precum Rusia, Ucraina, România, Canada sau Senegal, ţări mai permisive din punctul de vedere al condiţiilor admiterii.

Canada nu este o variantă aleasă des de ei, din cauza costurilor mari ale şcolazirării. „În Canada, din câte ştiu eu, trebuie să ai în cont cam 23.000 de euro. E mult peste posibilităţile noastre”, explică Kacim.

Oraşul de pe Someş, excesiv de scump pentru marocani

Clujul este o alternativă des preferată de marocani, datorită nivelului universităţii, cunoscut în rândul medicilor din Maroc. „Evident că am vrut să fac medicina la mine în Maroc, dar ideea de a studia la Cluj o aveam de mult. Tata, medic de meserie, cunoscând foarte bine sistemul medical ştia, din auzite, că şcoala clujeană e una foarte bună. Ştiam, însă, că nu-mi va fi uşor de la fratele meu, care venise cu un an mai devreme la Cluj”, a explicat Ayoub Cheddad, venit la Cluj în 2007.

De altfel, condiţiile meteo sunt cele mai mari bătăi de cap pe care le au marocanii la Cluj. Asta, însă, numai până să dea piept cu preţurile din oraş, catalogate de ei ca fiind „piperate”.

„Acum faţă de momentul în care am venit simţim şi mai tare aceste preţuri piperate. Viaţa e mult mai scumpă la Cluj. Un kilogram de roşii costă în Maroc 1 leu, iar unul de ardei 50 de bani. Chiria la un apartament cu două camere e 150 de euro, iar noi plătim aici 300”, a declarat Ayoub. Ei nu sunt de acord cu modul în care proprietarii clujeni „profită” de studenţii străini, fiind de părere că de multe ori aceştia le cer chirii mai mari decât unui român.

Cluburi în Maroc, doar în oraşele mari

În Cluj, marocanii sunt uimiţi de arhitectura şi de bisericile oraşului, dar mai ales de viaţa de noapte din oraşul de pe Someş, mult mai animată şi extrem de ieftină. „Am fost uimiţi de multitudinea cluburilor. Într-un oraş precum Clujul, în Maroc vezi rar sau deloc un club. Cluburi avem doar în oraşele foarte mari, dar sunt foarte scumpe.

Doar intrarea costă 40 de euro şi ca să consumi ai nevoie de vreo 30 de euro”, a mărturisit Ayoub Cheddad. Fotbalul e marea pasiune a marocanilor. Ei joacă la Cluj săptămânal meciuri de fotbal atât cu alte echipe de marocani, cât şi cu cele ale tunisienilor, organizând şi campionate.

Comunităţi de expaţi în Cluj
Tunisia - 836 de persoane
Turcia - 553
Italia - 361
Germania - 259
Franţa - 207
Maroc - 198
SUA - 135
Israel - 112
Mauritius – 110
Marea Britanie - 106

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite