UPDATE Speologii blocaţi în peştera inundată au fost salvaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompele lucrează de şase ore non-stop la evacuarea apei/ Foto: T Câmpean
Pompele lucrează de şase ore non-stop la evacuarea apei/ Foto: T Câmpean

Cei trei speologi care au rămas blocaţi în Peştera Cociului din judeţul Bihor după ce intrarea în peşteră s-a umplut cu apă au fost scoşi din peşteră. Niciunul nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

UPDATE 7.45: În jurul orei 3.30, în această dimineaţă, cei trei speologi blocaţi au fost scoşi la suprafaţă. „Au fost preluaţi de SMURD şi transportaţi la Cluj-Napoca, dar nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. Şi-au schimbat hainele ude şi au pornit la drum", a spus Ioan Laţcu, unul din salvatorii speologi. Starea de sănătate a celor trei este stabilă, nu a fost nevoie de intervenţia medicilor. Speologii se aflau la circa doi kilometri de gura peşterii, în sala botezată „China” .

Biletul salvator: Captivii din peștera Cociu au lăsat mesaj cu galeria în care se află

Update 21.49
: Una dintre echipele de speologi salvatori a revenit la suprafaţă, restul rămânând în continuare la 200 de metri sub pământ. ,,Nivelul apei este în scădere. În câteva minute va intra o altă echipă de speologi, care va încerca să monteze o linie de telefon pentru a înlesni comunicarea cu cei de la suprafaţă", a spus Ioan Laţcu. Acesta este optimist în ceea ce priveşte starea celor trei tineri blocaţi în peşteră şi crede că este o chestiune de câteva ore până vor fi scoşi la suprafaţă.

UPDATE 19.15
: Salvatorii au ajuns la 200 de metri sub pământ, în zona galeriei complet inundate. "Deocamdată ştim doar că au ajuns la galeria de care nu a putut trece nici echipa care a coborât înainte, în recunoaştere. În maximum o oră şi jumătate vom avea mai multe detalii", a declarat Ioan Laţcu, SalvaSpeo Bihor. Potrivit acestuia, salvatorii vor colora apa care curge în galerie pentru a-şi semnaliza prezenţa celor trei speologi rămaşi captivi în peşteră de aproape 48 de ore. Salvatorii sunt însoţiţi şi de un medic şi au dus cu ei sub pământ dulciuri care să regleze glicemia celor trei.

UPDATE 16:30: La faţa locului a ajuns şi un echipaj de ambulanţă.

UPDATE 15.30: Patru echipaje de salvatori au intrat în peşteră cu scopul de ajunge până la 200 de metri sub pământ, nivel la care se află şi cei trei speologi blocaţi în subteran. După coborâre, o echipă de scafandri va încerca să străbată galeria inundată, în speranţa că dincolo de ea îi vor găsi pe cei trei

UPDATE. 15.10:
O echipă de patru salvatori a reuşit să pătrundă 300 de metri în peştera inundată, până la o galerie despre se credea că e doar parţial  inundată, dar care s-a dovedit a fi total închisă de apă. În câteva minute, doi scanfadri vor intra din nou în peştera.

Vezi aici o galerie foto de la operaţiunile de salvare

UPDATE 14:40 Echipele de salvare au făcut un dig, cu ajutorul sacilor de nisip, pentru a împiedica scurgerea apei de pe versanţi către gura peşterii. În continuare, apa este scoasă cu ajutorul pompelor din peşteră. Nici la această oră salvatorii nu au reuşit să ia legătura cu speologii rămaşi în Peştera Cociului.

UPDATE 13.15: Operaţiunea de salvare se derulează lent, deoarece, înainte de a intra în peşteră, salvatorii trebuie să evacueze apa care a acoperit intrarea în peşteră. De şase ore, patru pompe scot apă non-stop, în speranţa că în cursul zilei de astăzi nivelul va scădea suficient pentru a permite coborârea salvatorilor în peşteră şi, implicit, contactul cu speologii aflaţi în subteran.

Salvatorii de la SalvaSpeo sunt ajutaţi de ISU Bihor şi de o echipă de scafandri clujeni. Până acum, s-a încercat o dată să se intre în peşteră, dar tentativa a fost abandonată după o sută de metri. Şeful SalvaSpeo Bihor, Ionuţ Lascu, a declarat că speologii din interior au suficientă experienţă cât să fie într-o condiţie bună, dar se teme de lipsa de alimente, deoarece ei îşi programaseră să iasă la suprafaţă mult mai iute.


Harta peşterii

UPDATE 13.00:
 Simona Laiu este specializată în aprofundarea metodelor computerizate de prelucrare a hărţilor de subteran şi suprafaţă. În perioada 17 - 21 noiembrie ea urmează să susţină un stagiu de topografie în acest sens la Cluj-Napoca, unde va preda realizarea profilului 3D a unui masiv carstic, aplicaţii directe şi analiza GIS în realizarea unor hărţi de subteran.

Harta peşterii Cociului. sursa: speologie.org

În urmă cu două luni, tânăra s-a înscris pe un site, cerând informaţii despre achiziţionarea unei motociclete de cross.

UPDATE 11.56: Speologii de la Institutul „Emil Racoviţă" din Cluj-Napoca spun că Peştera Cociului este una dificilă, în principal din cauza dimensiunilor reduse ale culoarelor. „Eu nu am fost niciodată în această peştera, dar din poveştile speologilor ştiu doar că este foarte strâmtă", explică Traian Brad.

UPDATE 11.48: Simona Laiu este implicată în mai multe proiecte de mediu, fiind directorul de programe al Grupului pentru un Viitor Verde, din Bistriţa. Potrivit lui Tudor Isoc, directorul asociaţiei, Simona Laiu are 25 de ani şi este orginară din Suceava. Tânărul speolog a absolvit Facultatea de Electronica şi Telecomunicaţii din Cluj şi este acum masterand în anul al doilea în cadrul Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

UPDATE 11.17: Cei doi membri ai Clubului de Speologie Politehnca blocaţi de viitură în peşteră sunt speologi cu vastă experienţă, spun colegii lor. Simona Laiu este chiar preşedintele clubului şi instructor de speologie, cu şapte ani de experienţă în spate. Ovidiu Pop, pe de altă parte, practică speologia de 20 de ani şi este medic generalist.


Simona Laiu

Simona Laiu


Ovidiu Pop

Ovidiu Pop



Amati Odile

image

UPDATE 10.55: Potrivit preşedintelui Cubului SpeoMontana, băimăreanca Amati Odile este unul dintre cei mai valoroşi membri ai clubului speologic. „Odile este una dintre cele mai căutate persoane de cluburile din Cluj-Napoca şi Oradea. Am aflat şi eu de acest incident, dar sunt convins că cei trei speologi se vor descurca fără probleme. Din informaţiile mele, ei erau într-o acţiune de bivuac subteran, deci ştiau în ce se implică. O astfel de acţiune presupune multă pregătire, iar ei se pregăteau de câteva zile", a spus Istvan Dumitru.

Acesta a mai spus că acţiunea ar putea fi dificilă doar în cazul în care cei trei erau într-o simplă explorare. „După cum o cunosc eu pe Odile, în acest moment probabil face explorări în peşteră. Ei au mers pregătiţi cu saci de dormit şi mâncare, deci vor rezista poate şi două-trei zile în acest mediu. Într-adevăr peşteră este una cu un nivel ridicat de dificultate, dar ei ştiau acest lucru. Odile este unul din cei mai buni speologi pe care îi avem şi nu-mi fac nicio problemă în privinţa ei", a încheiat preşedintele clubului SpeoMontana din Baia Mare.  

UPDATE 10.48: Potrivit portalului speologie.org Peştera Cociului (este cunoscută şi ca Peştera din Valea Brădeştilor, Peştera Soacrei sau Babei) se găseşte în depresiunea de la Ponoare, comuna Bratca (Bihor). Intrarea se face printr-o deschidere de trei metri lungime şi doi lăţime x 2 metri.

Cursul de apă care a săpat peştera este azi temporar-activ, străbate, la început, o galerie puternic descendentă, relativ joasă, cu numeroase repezişuri şi cascade, şi dispare la capătul acesteia, printr-o strîmtoare greu accesibilă care a făcut pe mulţi exploratori să renunţe la înaintare. Dincolo de aceasta se pătrunde într-un sistem de trei săli, cu numeroase prăbuşiri, dintre care, cea mai mare, înaltă de aproximativ 20 de metri adăposteşte un con de dărîmături acoperite cu argilă.


View Larger Map

UPDATE 10.30: În peştera Cociului au rămas blocaţi Ovidiu Pop, de meserie medic, Simona Laiu şi Amati Odile, ultima din Baia Mare. Speologii au intrat în peşteră sâmbătă şi ar fi trebuit să iasă marţi. „Peştera a fost inundată de cinci văi care intră înăuntru. Am intervenit cu o pompă de mare capacitate, dar nu face faţă, aşa că acum aşteptăm o a doua pompă de la ISU Bihor", a declarat Călin Vodă, de la Federaţia Română de Speologie, prezent la faţa locului. „Cei trei sunt bine dotaţi, au bivuac şi saci de dormit la ei, au condiţii de supravieţuire în peşteră", mai spune Călin Vodă. Salvatorii nu au reuşit încă să ia legătura cu cei trei.

UPDATE 09.50: Doi clujeni şi o băimăreancă sunt blocaţi de o zi şi jumătate într-o peşteră din judeţul Bihor. Ei au fost prinşi de viitură în timpul unei explorări a peşterii Cociului, care are o diferenţă de nivel de 200 de metri în subteran. Potrivit şefului echipei de salvare, Ionuţ Lascu, de la Salvaspeo Bihor, cei trei au intrat sâmbătă în subteran, fiind surprinşi de o viitură care a inundat intrarea în peşteră.

„În momentul de faţă colaborăm cu ISU Bihor şi încercăm să extragem apa cu pompe. Încercăm să dăm de ei, să vedem în ce stare sunt. Este vorba de speologi cu experienţă, şi am încredere că se vor descurca", a spus Lascu. Potrivit  acestuia, în astfel de situaţii speologii sunt antrenaţi să găsească un loc cu cât mai mult aer, în care să aştepte să treacă viitura, sau să fie salvaţi. „Am fost şi eu prin acea peşteră, poate dura între trei sau cinci zile ca apa să se scurgă", a mai spus şeful echipei de salvare.

Trei speologi cu experienţă, dintre care doi din Cluj şi unul din Baia Mare, membri ai Clubului de Speologie „Politehnica" au rămas blocaţi în peştera Cociului din judeţul Bihor. Speologii care s-au aventurat în misiunea de explorare a peşterii urmau să iasă la suprafaţă, marţi, în jurul orei 12.00. Ieri după-amiază, colegii speologi s-au alertat şi au demarat operaţiunile de salvare. În momentul de faţă, 12 speologi din cadrul Salvaspeo Cluj şi Bihor, alături de lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana se află la faţa locului.

„Aşteptăm venirea pompelor de la ISU pentru a scoate apa. Au fost două încercări de a intra în subteran care nu s-au putut realiza, însă. Nu ştim cât timp va dura până vom scoate apa. Noi sperăm să mai fie în viaţă", a declarat Pinter Istvan, şeful Salvaspeo Bihor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite