Avocatul lui Stoia contraatacă: „Clientul meu are dureri mari“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Stoia iese aproape în fiecare zi din arestul Poliţiei pentru băi.
Călin Stoia iese aproape în fiecare zi din arestul Poliţiei pentru băi.

Avocatul omului de afaceri Călin Stoia, Sergiu Bogdan, a transmis, printr-un comunicat de presă, dovezi că clientul său are nevoie de tratamentul medical de care beneficiază de când este arestat.

Sergiu Bogdan susţine că „tratamentul medical la care este supus Călin Stoia este consecinţa unei afecţiuni cronice. Aşa cum reiese din fişa sa medicală, inculpatul suferă de spondiloză cervico-lombară, acesta având nevoie de tratament conservator balneo-fizio-kinetoterapeutic şi de o reevaluare lunară neurochirurgicală. După cinci zile de la luarea măsurii arestului preventiv, Călin Stoia a acuzat dureri foarte mari la nivelul coloanei vertebrale, motiv pentru care a solicitat o evaluare medicală".

„Conform procedurii prevăzute de Legea nr. 275/2006, respectiv art. 50, dreptul la asistenţă medicală a persoanelor deţinute este garantat şi se asigură, în mod gratuit, la cerere, ori de câte ori este necesar", se mai arată în comunicatul transmis de SCPA „Sergiu Bogdan & Asociaţii".


Act medical

„Conform art. 26 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care se referă la asistenţa medicală ambulatorie: „(1) Asistenţa medicală ambulatorie se realizează la nivelul cabinetelor de specialitate din locurile de deţinere şi în ambulatoriile din structura penitenciarelor-spital. La nivelul fiecărui sector medical al unui loc de deţinere se asigură, după caz, un medic psihiatru, un medic dentist sau un medic ginecolog. Asistenţa medicală ambulatorie poate fi acordată şi în ambulatoriile din reţeaua Ministerului Sănătăţii Publice sau ministerelor cu reţea sanitară proprie, aflate în relaţii contractuale cu casa de asigurări sociale de sănătate. (2) Asistenţa medicală ambulatorie se acordă la recomandarea medicului curant, în baza unui bilet de trimitere, în conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi cu respectarea normelor metodologice de aplicare a acestuia", precizează apărătorul omului de afaceri.

Sergiu Bogdan a mai precizat că Stoia se află în situaţia stabilită prinm lege şi nu în situaţia reglementată de art. 139 C. pr. pen. al cărui corespondent este art. 27 din  Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006, care reglementează internarea şi externarea persoanelor private de libertate: „(1) Serviciile medicale spitaliceşti se realizează prin internare în penitenciarele-spital, precum şi în alte unităţi sanitare de profil, aflate în relaţii contractuale cu casa de asigurări sociale de sănătate. (2) Internarea persoanelor private de libertate se face în baza biletului de trimitere eliberat de către medicul curant sau de către medicul de specialitate. (3) La externare, persoanele private de libertate se transferă la locurile de deţinere de unde au fost internate. (4) În situaţii justificate, după externare, persoanele private de libertate pot fi transferate şi în alte locuri de deţinere, cu aprobarea directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. (5) Serviciile medicale spitaliceşti se acordă în conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi cu respectarea normelor metodologice de aplicare a acestuia".

În consecinţă, se arată în comunicat, „Călin Stoia s-a aflat într-o procedură de tratament ambulator, nu într-o procedură de internare pentru tratament medical sub pază permanentă".

De asemenea, apărătorul omului de afaceri a ataşat şi o scrisoare medicală din 16 noiembrie, consecinţă a biletului de trimitere din 15 noiembrie, emis de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Diagnosticul a fost, de altfel, confirmat şi o lună mai târziu, în 14 decembrie, de către dr. Ramona Oniga, de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj, care a menţionat că este necesară continuarea tratamentului de recuperare medicală.

„Prin urmare, insinuările apărute în mass-media prin care s-ar sugera că dl. Călin Stoia ar suferi de o boală închipuită, precum şi faptul că ar fi beneficiat de un tratament privilegiat nu au niciun suport în fapt şi în drept. Faptul că dl. Călin Stoia este acuzat de comiterea unei infracţiuni de corupţie nu este o justificare pentru a i se refuza dreptul la asistenţă medicală. De altfel, un comportament contrar celui prevăzut de lege în ceea ce privește drepturile persoanelor aflate în arest, justifică opinia Guvernului Olandei că România nu este un stat de drept. Nivelul de civilizație al unui stat este dat și de modul în care persoanele private de libertate sunt tratate. Precizăm, de asemenea, că starea de sănătate a dl. Călin Stoia, dovedită cu acte medicale, a fost comunicată instanţelor de judecată, în scris şi oral, încă de la momentul judecării recursului împotriva încheierii prin care s-a admis propunerea de arestare, respectiv 21.11.2011, susţinerea fiind reiterată în cererea de liberare pe cauţiune (29.11.2011), şi în recursurile de la ÎCCJ din data de 09.12.2011. Prin urmare, organul de urmărire penală cunoștea această situație încă de la acel moment, indiferent de modul de comunicare dintre D.N.A. - S.T. Cluj şi I.P.J. Cluj", informează avocatul Sergiu Bogdan.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite