Avocatul lui Sorin Apostu crede că acesta va fi eliberat sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Apostu se afla in arest din noiembrie 2011
Sorin Apostu se afla in arest din noiembrie 2011

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul lui Sorin Apostu, a declarat presei, luni, la ieşirea din sala de judecată, că are încredere că de această dată instanţa Curţii de Apel Târgu Mureş, care instrumentează dosarul fostului primar din Cluj Napoca, va decide eliberarea acestuia sub control judiciar, în caz contrar putându-se ajunge inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

„De fiecare dată am avut încredere şi am încredere şi acum. Şi am şi mai mare încredere pentru că deja a trecut un timp îndelungat, cred că durata detenţiei, în situaţia în care s-ar menţine, ar risca să devină excesivă şi disproporţionată în raport cu scopurile, măsurile preventive prevăzute de Codul de Procedură Penală (...) Cu siguranţă, în măsura în care s-ar mai menţine măsura în acest caz, cu siguranţă România riscă o nouă condamnare la CEDO, pentru că vorbim de un criteriu de detenţie care este extrem de vulnerabil şi care nu poate fi justificat în toate cazurile, ci numai atunci când există circumstanţe excepţionale, care aici lipsesc cu desăvârşire", a declarat Mateuţ, citat de Agerpres, după formularea a celei de-a douăzecea cereri de eliberare sub control judiciar a lui Sorin Apostu.

Apărătorul a subliniat că pentru menţinerea în stare de arest preventiv a lui Sorin Apostu trebuie să existe fapte materiale şi că în acest moment acestea nu ar exista.

„De la caz la caz (instanţa apreciază în cazul menţinerii străii de arest preventiv -n.r.), în raport de circumstanţele concrete ale cauzei şi în raport şi de persoana interesată. În orice caz trebuie să existe fapte materiale, ori în acest caz nu există nicio faptă materială, ci dimpotrivă, faptele existente pledează pentru punerea în libertate (...) Am invocat acest element de fapt pe care în mod constant l-a invocat procurorul atunci când a solicitat ca măsura să fie menţinută, de fiecare dată s-a invocat funcţia şi fapta săvârşită în exerciţiul funcţiei de primar şi de asemenea s-a invocat şi o stare de spirit în rândul comunităţii, sentimentul de insecuritate sau de nesiguranţă, fără ca o asemenea invocare să fie însoţită de vreo faptă materială concretă, în condiţiile în care un pericol pentru ordinea publică presupune fapte materiale concrete, care lipsesc cu desăvârşire", a subliniat Gheorghiţă Mateuţ, citat de Agerpres.

La termenul de luni, de la Curtea de Apel Târgu Mureş, fostul primar din Cluj Napoca, Sorin Apostu, şi avocatul său, Gheorghiţă Mateuţ, au solicitat instanţei de judecată eliberarea provizorie a inculpatului sub control judiciar. Sorin Apostu este singurul dintre cei patru inculpaţi din dosar - Călin Mihai Stoia, Monica Undina Apostu, soţia fostului primar, şi Aspazia Droniuc, care are şi calitatea de denunţător - care este judecat în stare de arest preventiv.

Dosarul nr. 1767/33/2011 a fost strămutat la Târgu Mureş de la Curtea de Apel Cluj, iar în acesta cei patru sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie, printre care dare de mită, spălare de bani, fals intelectual. Curtea de Apel Târgu Mureş se va pronunţa miercuri asupra cererii de eliberare sub control judiciar a lui Sorin Apostu. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite