GALERIE FOTO Aventura africană a unui blogger clujean: „zilnic trec printr-un iad"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Groza a străbătut primii 10.000 de kilometri din drumul de 60.000 de kilometri pe care-l are de dus la sfârşit
Darius Groza a străbătut primii 10.000 de kilometri din drumul de 60.000 de kilometri pe care-l are de dus la sfârşit

Blogger-ul Darius Groza, care a pornit într-un tur al „continentului negru", povesteşte primele aventuri ale călătoriei începute în urmă cu circa o lună. El a străbătut deja 10.000 de kilometri din traseul de 60.000 pe care şi l-a stabilit.

Darius Groza, tânărul originar din Zalău şi cu domiciliul în Cluj-Napoca, care a pornit la sfârşitul lunii august într-un „tur al Africii fără un motiv anume/Cluj - Dakar", a făcut deja 10.000 de kilometri din traseul de 60.000 pe care şi l-a stabilit pe „continentul negru". Deşi aventura sa temerară nu a fost lipsită de incidente, călătorul povesteşte pe blogul său că, dincolo de pericole şi de condiţii care nu au prea multe în comun cu lumea civilizată, experienţa africană este, până acum, una pozitivă.

Prin iad, spre rai
„Zi de zi trec prin câte-un iad, ca să ajung într-un Rai. Sute şi mii de kilometri de continuă pustietate, după mormane de gunoi, după comunităţi întunecate, adunate ca un muşuroi în jurul meu, oferindu-se, ameninţându-mă, neştiind dacă-mi zâmbesc sau rânjesc. Bombe păduchioase de dormit, în medine-bucătării-comune-bordeluri sau pe unde mă prinde noaptea, la birturi, la bufeturi. Maxim 10 euro cazarea, pentru care nu merită scos cortul, mai ales singur, că poate aşa mai prind şi un duş cald. Apoi - spontan - o piscină cu WiFi. Sau nişte europeni într-un camion de touring (mereu camion, cât o jumătate de cartier occidental pe dinăuntru, să le fie familiar şi confortabil), care mă scot dintr-o dună în care-am rămas, că m-am dus să fac poze, cu cartierul meu în spate. Sau câte-un auberge al vreunei franceze, care are îngheţată de casă, bananier în curte şi ascultă reggae relaxată, în mica fortăreaţă din centrul nebuniei", povesteşte bloggerul.


Urmează Sahara
Traseul parcurs până acum măsoară aproximativ 10.000 de kilometri şi l-a purtat pe tânărul temerar prin Europa, trecând în Africa prin Tarifa (Spania), către Tangier (Moroc). A trecut acum de Senegal şi se pregăteşte să înfrunte, în zilele următoare, deşertul Sahara.
În Zalău, tatăl său, cunoscutul maestru bucătar Mircea Groza, încă se mai gândeşte dacă să se lase dominat de mândria că fiul său face un lucru la care majoritatea dintre noi nu ar îndrăzni nici să să gândească, ori să se topească de griji pentru el. „Pe de-o parte sunt mândru şi, dacă aş fi fost mai tânăr şi mai sănătos, aş fi insistat să mă ia şi pe mine cu el. Pe de altă parte, sunt neliniştit pentru că îl pândesc tot felul de pericole", povesteşte el. Mircea Groza spune că ţine zilnic legătura cu băiatul său prin e-mail şi prin SMS-uri.

Un test de tărie
Despre motivele care l-au determinat pe Darius să pornească în această aventură, Mircea Groza spune că nu poate decât să intuiască ce a fost în sufletul şi în mintea fiului său. „Cred că e un test de tărie, de bărbăţie, dar şi curiozitatea specifică lui. În plus, eu cred că vrea să adune material pe care să îl poate folosi ulterior, fie într-un documentar, paote chiar într-o carte. Are cu el aparate performante care îi permit să adune astfel de materiale", povesteşte tatăl călătorului.

Se pregăteşte de şase ani pentru călătorie
Mircea Groza spune că, deşi nu a spus la nimeni, Darius pregăteşte această călătorie de şase ani. Încă de pe vremea când era student a făcut turul Europei fără bani şi turul României cu bicicleta. Eu cred că acestea nu au fost altceva decât teste pentru călătoria de acum", declară el.

Aventură în Sahara de Vest: 1200 de kilometri , 7 controale de poliție din 10 posturi, fără alea de la ieșirile din oraș
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite