Avem educaţia financiară a unui adolescent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii susţin că românii se află la vârsta de 17 ani, din punct de vedere al înţelegerii mecanismelor financiare. Viitorul României depinde de educaţia financiară a cetăţenilor săi. Aceasta este una dintre concluziile discursului susţinut de Eusebiu Burcaş, trainer financiar al firmei De Klausen.

Prelegerea sa a făcut parte din evenimentul TEDx, desfăşurat ieri, la Cluj. Dacă îţi ţii evidenţa cheltuielilor lunare a familiei, dacă ai obiective financiare, ba chiar un plan financiar personal pe minimum 15 ani şi investeşti cel puţin 1 euro pe piaţa de capital, atunci înseamnă că ai  educaţie finaciară. „Din păcate avem educaţia financiară a unui adolescent de 17 ani. Leul trebuie dresat să nu mai sară din buzunar la primul impuls de cumpărare. Trebuie să învăţăm să limităm consumul“, spune consultantul financiar.  El a făcut referire şi la creditare, care în România, până acum, doi ani, era aproape „un sport naţional”. Cum se poate ca Clujului, al patrulea oraş din România ca număr de locuritori, să ocupe locul doi la gradul de îndatorare?”, se întreabă Eursebiu Burcaş. Asta în condiţiile în care Clujul stă bine şi la numărul de bănci pe cap de locuitor.

Potrivit unei statistici prezentate de consultantul financiar, în Cluj sunt 5,2 agenţii bancare la 10.000 de locuitori. „Băncile au început să facă educaţie financiară, însă aceasta este una partizană. Oamenii sunt învăţaţi ce este şi cum se foloseşte un card de credit, de exemplu, care este cel mai avantajos credit, din punctul lor de vedere, însă la noi există prea puţină educaţie financiară echilibrată. Lucrurile astea ar trebui învaţate la şcoală”, mai spune Eusebiu Burcaş. „Cred că nu doar clujenii au nevoie de educaţie financiară, ci toată România”, este de părere Kai Jacobsen, expert în mediere, un alt vorbitor de la TEDx.

Capra vecinului

Dacă românii nu au educaţia banului, nici alte naţii nu se pot lăuda cu aşa ceva. Astfel o altă statistică arată că 70% dintre cetăţenii unor ţări europene considerate dezvoltate precum Italia, Spania sau Franţa nu pot explica termenul „inflaţie“. 50% dintre cetăţenii din ţările din sud-estul Europei nu au un cont bancar, iar 70% dintre japonezi nu ştiu ce înseamnă piaţa de capital.

În condiţiile actuale, în care nu se ştie cum vor mai fi plătite pensiile de stat, consultantul financiar recomandă fiecăruia să îşi asigure viitorul, prin găsirea unei surse pasive de venit. „Acum mulţi fentează statul, nu plătesc impozite, iar la bătrâneţe nu va fi de unde să primească o pensie. Vor plăti o taxă pe ignoranţă. Mai bine se gândesc la altfel de investiţii, care să le aducă bani şi mai târziu”, mai spune Eusebiu Burcaş.

Ce înseamnă TED

TED este o organizaţie non-guvernamentală care îşi propune, în principal, „să popularizeze idei care merită să fie diseminate”. TEDxCluj este un eveniment independent, organizat de o echipă voluntară de tineri clujeni. Anual TED organizează evenimente în care îi adună pe gânditorii momentului, pentru a vorbi în faţa unor audienţe bine alese. La Cluj au fost aleşi, de pe o listă de aşteptare, 99 de persoane. Primele conferinţe au avut loc în 1984 şi au adus împreună oameni din trei lumi: tehnologie, design şi diverstisment. Misiunea lor doar sună simplu: să împărtăşească idei.
La Cluj, au mai vorbit în cadrul acestei conferinţe  Dan Cristea, campion mondial la dezbateri, Sorin Misirianţu, actor şi regizor al Naţionalului clujean, Hedi Hoka, doctor în psihologie, coach de leadership, artistul nigerian Kingsley Nwabia, Cor Geertsma, fost director al unei companii de service IT şi Katie Rizvi, vicepreşedintele Asociaţiei Little People.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite