Avem cele mai scumpe apartamente, deşi preţul a scăzut cel mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cluj-Napoca a înregistrat cea mai mare scădere din ţară a preţurilor apartamentelor în 2011, faţă de anul precedent. Cu toate acestea, preţurile sunt cele mai mari din ţară, cu excepţia Bucureştiului, potrivit unei analize a site-ului imobiliare.ro.

„În Cluj-Napoca a fost înregistrată cea mai mare scădere a preţurilor apartamentelor în 2011", se arată într-o analiză publicată de portalul imobiliare.ro. Astfel, la final de an, „indicele imobiliare.ro" indica o medie de 948 de euro pe metru pătrat util. Aceasta înseamnă că preţul a scăzut faţă de 2010 cu 4,5%. Reducerea este cea mai mare faţă de celelalte judeţe prezentate în top: Timişoara (preţurile au crescut faţă de 2010 cu 2,9 %), Braşov (preţurile au scăzut cu 1,3% faţă de 2010), Ploieşti (preţurile au scăzut cu 0,6% faţă de 2010), Constanţa (preţurile au crescut cu 0,8 % faţă de 2010), Bucureşti (preţurile au crescut cu 2,2% faţă de 2010). „Indicele imobiliare.ro" reprezintă o medie a preţului solicitat, exprimat în euro pe metru pătrat util pentru apartamentele de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţiile imobiliare şi proprietari.

Printre cele mai scumpe apartamente din ţară

Conform topului publicat de imobiliare.ro, deşi în Cluj-Napoca s-a înregistrat cea mai mare scădere a preţurilor faţă de 2010, în oraş sunt unele dintre cele mai scumpe apartamente din ţară. Astfel, într-un top şase al oraşelor cu cele mai ieftine apartamente, Cluj-Napoca se află pe locul cinci. Conform topului, cele mai ieftine aprtamente se găsesc în Timişoara - unde valoarea indicelui imobiliare.ro pentru ultima lună a anului a ajuns la 810 euro pe metru pătrat. Imobiliare.ro mai arată că şi apartamente din Braşov, Ploieşti şi Constanţa sunt mai ieftine decât cele din Cluj-Napoca. Doar în Bucureşti, aflat pe locul şase în top, apartamentele sunt mai scumpe decât în Cluj-Napoca, indicele imobiliare.ro arătând o valoare de 1.179 de euro pe metru pătrat util.

Ce spun agenţiile din Cluj

Consilierul Cătălin Priscorniţă de la agenţia clujeană „Blitz Imobiliare" confirmă scăderea preţurilor de vânzare la locuinţele din Cluj-Napoca cu câteva procente în 2011 faţă de 2010. „Am vândut anul trecut o garsonieră cu circa 14.000 de euro, de 38 de metri pătraţi, finisată, în Floreşti, însă aceasta a fost o urgenţă. Persoana voia să vândă cu orice preţ. Acea garsonieră valora în jur de 21.000-22.000 de euro", susţine Cătălin Priscorniţă.

Un alt consilier imobiliar susţine că topul făcut de imobiliare.ro nu este edificator. „E un top eronat. Timişoara să fie un oraş mai ieftin decât Ploieştiul şi Braşovul? Imobiliare.ro e un site de promovare unde apar preţurile cu care se pot vinde acele locuinţe, însă e diferenţă între acele preţuri şi cele cu care chiar se vând locuinţele", afirmă Tudor Marc de la „Welt Imobiliare".

Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele vechi

În analiza imobiliare.ro se arată că preţul la metrul pătrat de apartament a scăzut la Cluj cu 4,5% faţă de 2010. Cu toate acestea scăderea este diferită în funcţie de faptul că apartamentul este vechi sau nou. Pe segmentul rezidenţial nou, pe parcursul anului a avut loc o scădere de 1,6%, până la 905 euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, apartamentele vechi s-au ieftinit în intervalul menţionat cu 3,4%, până la 980 de euro pe metru pătrat util.

Scăderi şi în 2012

Agenţiile imobiliare din Cluj se aşteaptă la scăderi şi în acest an. „În primele luni ale anului, până în a doua jumătate a lunii martie, preţurile vor avea un trend de scădere de 3 până la 5%. Ne aşteptăm la o stabilizare în al doilea trimestru al anului", consideră consilierul imobiliar de la agenţia „Grup de lux", Nelida Georj.

Acesta mai afirmă că garsonierele s-au vândut cu preţuri între 15.000 de euro şi 24.000 de euro, cele mai ieftine fiind în cartierele clujene Mărăşti şi Mănăştur, iar cele mai scumpe în Grigorescu.

Apartamentele cu două camere s-au dat cu preţuri între 40.000 de euro şi 74.000 de euro, cele mai scumpe fiind în cartierul clujean Bună Ziua. Apartamentele cu trei camere s-au vândut cu preţuri între 54.000 de euro şi 90.000 de euro, cele mai scumpe fiind în cartierele Bună Ziua şi Gheorgheni.

Topul oraşelor cu cele mai ieftine locuinţe la început de an


1.      Timişoara       810 euro pe metru pătrat
2.      Braşov             859 euro pe metru pătrat
3.      Ploieşti            871 de euro pe metru pătrat
4.      Constanţa       926 de euro pe metru pătrat
5.      Cluj-Napoca   948 de euro pe metru pătrat
6.      Bucureşti         1.170 de euro pe metru pătrat

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite