„Autostrăduţa“ Turda - Câmpia Turzii e gata (FOTO/VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţiunea de zece kilometri ar putea fi inaugurată în această săptămână. FOTO: Radu Neag
Secţiunea de zece kilometri ar putea fi inaugurată în această săptămână. FOTO: Radu Neag

Cei zece kilometri de autostradă dintre Turda şi Câmpia Turzii vor fi deschişi circulaţiei săptămâna aceasta. Tronsonul 2B al Autostrăzii Transilvania, dintre Gilău şi Câmpia Turzii, devine primul finalizat din cele opt în câte e împărţită A3. Pentru lucrările din acest an, Bechtel are de încasat 90 de milioane de euro.

Amânată în repetate rânduri din cauza întârzierii lucrărilor, într-un final, porţiunea Turda – Câmpia Turzii a tronsonului 2B (Gilău – Câmpia Turzii) al Autostrăzii Transilvania va fi gata în această săptămână. După ce în cursul ultimelor două săptămâni, ultimul strat de asfalt a fost turnat, în prezent muncitorii companiei Bechtel lucrează la amplasarea parapeţilor, la marcaje, respectiv la amenajarea nodului rutier de la Luna, locul în care, practic, se termină autostrada.

VEZI GALERIE FOTO!

Reprezentanţii Bechtel  susţin că predarea porţiunii către Compania Naţională de Autostăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) se va realiza în cursul zilelor de 31 octombrie – 1 noiembrie, date la care cei zece kilometri ar putea fi deschişi circulaţiei. În total, autostrada dintre Gilău şi Câmpia Turzii va măsura 52,5 kilometri.

Muncitorii lucrează la ultimele finisaje ale tronsonului de autostradă. Foto: Radu Neag

„Porţiune uşoară“

L a sfârşitul săptămânii trecute, cele câteva zeci de muncitori care se aflau pe şantier lucrau la eliminarea impurităţilor, la trasarea marcajelor, dar şi la amplasarea parapeţilor. Până vineri lucrările erau finalizate în proporţie de 80%. De asemenea, în jurul autostrăzii a fost amenajat şi gardul de protecţie.

Daniel Pogăcean, lucrător în cadrul Biroului de Comunicare al Bechtel, a arătat că primele lucrări la realizarea celor zece kilometri au fost demarate în luna februarie. „A fost o porţiune relativ uşoară pentru că e o zonă de câmpie. Dacă plăţile se făceau la timp, e posibil ca secţiunea să fi fost gata în urmă cu două luni. Cel mai greu a fost la construcţia viaductului peste calea ferată, pentru că trebuia să ne sincronizăm cu CFR-ul. Am întârziat şi din cauza sitului arheologic de la Luna“, povesteşte acesta.

Potrivit oficialului Bechtel, pe secţiunea Turda – Câmpia Turzii au fost construite trei podeţe peste care trece DN1, respectiv DJ161B, un bazin pentru scurgerea apei şi un sens giratoriu la ieşirea spre Luna. „Cei 52 de kilometri de autostradă ar putea fi parcurşi în aproximativ o jumătate de oră, iar de la Luna până la Târgu-Mureş mai sunt 60 de kilometri. Timpul de parcurgere a distanţei dintre Gilău şi Câmpia Turzii e scurtat la jumătate“, afirmă acesta.

Lucrări de 120 de milioane de euro

Purtătorul de cuvând al Bechtel, Bogdan Sgârcitu, a declarat că în acest an, cei aproximativ 1.200 de muncitori ai companiei au executat lucrări în valoare de 120 de milioane de euro. „S-a lucrat la porţiunea Turda – Câmpia Turzii, dar şi la kilometrele 50-52 după Gilău, în zona canalului Hidroelectrica, respectiv la construcţia unui viaduct de 1.800 de metri la Suplacu de Barcău. Cu tot cu nodurile rutiere au fost asfaltaţi 12 kilometri“, a  declarat Sgârcitu.

VEZI GALERIE FOTO!

Reprezentantul Bechtel a mai arătat că din cele 120 de milioane de euro cât au costat lucrările, compania mai are de primit 90 de milioane. „Lucrările din acest an au fost limitate din lipsa banilor. Din cei 1.200 de angajaţi nu toţi au lucrat“, a mai spus Bogdan Sgârcitu.

52 de kilometri de autostradă

În 1 decembrie, premierul Emil Boc a inaugurat primii 42 de kilometri din A3, Gilău – Turda. Din noiembrie, din autostrada care urmează să măsoare 415 kilometri, vor fi circulabili 52,5. Conform proiectului, Autostrada Transilvania ar urma să fie finalizată în 2013. Primele lucrări au început în luna iunie din 2004.

90 de milioane de euro mai are de primit Bechtel pentru lucrările din acest an

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite