Autostrada rulează cu 333 de maşini pe oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faţă de primele zile de la inaugurarea A3, în prezent, traficul pe tronsonul Gilău-Turda a crescut semnificativ.

Estimările preliminare cu privire la numărul autoturismelor care tranzitează tronsonul 2B, Gilău-Turda, al Autostrăzii Transilvania, arată că în decursul a 24 de ore, peste 8.000 de maşini aleg varianta ocolirii Clujului, ceea ce înseamnă o medie de circa 333 de maşini pe oră.

Lucrătorii Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj au finalizat, săptămâna trecută, cel mai complex recensământ care vizează traficul de pe tronsonul 2B, Gilău-Turda, al Autostrăzii Transilvania, inaugurat în urmă cu aproximativ jumătate de an. Drumarii au numărat maşinile timp de opt ore la începutul săptămânii, ulterior s-a trecut la studierea traficului din weekend, pentru ca în final, la mijlocul săptămânii trecute, să se treacă notarea tuturor autoturismelor care tranzitează A3 în ambele sensuri pe durata a 24 de ore.

Raportul final, care urmează să stabilească numărul total al autovehiculelor  care au ales vatrianta ocolirii municipiului Cluj-Napoca pe A3, respectiv tipul acestora, va fi întocmit în cursul zilei de joi. Până atunci însă, administratorii Autostrăzii Transilvania susţin că faţă de precedentele recensăminte care au arătat că în jur de 5.000 de maşini se deplasează pe autostradă, în prezent traficul a crescut spectaculos.

„La primul recensământ din decembrie am avut undeva la 5.000 de autovehicule în 24 de ore. Următorul a arătat că traficul a crescut până la 7.000, iar acum estimăm că s-a trecut de 8.000 de autovehicule. Momentan nu avem datele exacte, însă apreciem că din cele peste 8.000 de autovehicule, ponderea maşinilor grele este de aproximativ 40%”, a declarat Vasile Drăgan, coordonator al lucrărilor de întreţinere a tronsonului 2B, Gilău – Turda, al Autostrăzii Transilvania. Angajatul DRDP Cluj a mai susţinut că, pentru întregul an, „drumarii“ au programate 11 recensăminte, care să contureze o imagine de ansamblu privind traficul pe autostrada de 42 de kilometri. „Este evident faptul că traficul e în creştere“, a arătat Drăgan.

Tirurile cu lemne, o problemă

În altă ordine de idei, în prezent, „drumarii“ lucrează la curăţarea carosabilului şi a rigolelor de aluviunile care au ajuns pe autostradă în urma ploilor torenţiale de săptămâna trecută, dar şi la cântarele de la intrarea pe A3 dinspre Turda.

„Cântarele trebuie să funcţioneze conform normelor europene şi nu se poate face rabat. Undeva pe la sfârşitul lunii iunie vor intra în funcţiune. La o autostradă care nu aduce niciun profit, DRDP-ul investeşte enorm. Sperăm că aceste cântare vor duce la recuperarea unei părţi din banii investiţi“, spune Drăgan.

Acesta a dat şi un exemplu. „Noaptea circulă tiruri încărcate cu lemne. Limita de greutate admisă este de 11 tone, în timp ce doar lemnul ud are aproximativ 40 de tone, la care se adaugă şi autoturismul. Dacă se crede că sunt în legalitate, de ce patronii firmelor de transport nu dispun ca tirurile să circule ziua“, a precizat Vasile Drăgan.

Departe de traficul de pe A2

Dacă pe A3 circulă în jur de 8.000 de autovehicule în decursul a 24 de ore, pe Autostrada Soarelui (A2) , potrivit comisarului-şef George Grigore, şeful Secţiei de Poliţie Autostrăzi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în data de 30 aprilie, în intervalul orar 12.00-20.00, s-au înregistrat 13.000 de autoturisme şi alte 3.000 de vehicule.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite