Autorităţile române nu permit intrarea în ţară a trenului cu cenuşa lui Jozsef Nyiro: „A avut o atitudine extremistă, antisemită şi a colaborat cu regimul fascist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile române refuză să permită intrarea pe teritoriul României, pe calea ferată, a urnei cu cenuşa poetului maghiar Jozsef Nyiro, au anunţat, marţi, organizatorii evenimentului, care au primit un răspuns din partea CFR.

Unul dintre organizatori, Oliver Frater, a declarat că toate evenimentele care implicau transportul feroviar al urnei cu cenuşa poetului au fost anulate, informează Mediafax. Organizatorii aşteaptă acum „informaţii prin canalele diplomatice obişnuite" din partea Guvernului român pentru a găsi alte modalităţi de transportare a rămăşiţelor pământeşti ale poetului.

Urna cu cenuşa lui Nyiro urmează să fie adusă la Cimitirul Naţional din Budapesta miercuri, iar apoi ar fi trebuit să fie dusă în România, pentru reînhumare, la Odorheiu Secuiesc, în data de 27 mai.

Ministerul român al Afacerilor Externe a reiterat luni că Bucureştiul se opune planurilor de reînhumare a poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc. Conform MTI, ministerul a făcut referire la activităţile lui Nyiro din perioada 1941-1945, sugerând că refuză reînhumarea pentru că poetul maghiar a avut „o atitudine extremistă, antisemită şi a colaborat cu regimul fascist".

Cenuşa poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 a fost adusă în Ungaria la iniţiativa Parlamentului de la Budapesta.

În 17 mai, Parlamentul Ungariei ceruse clarificări în legătură cu poziţia României faţă de reînhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc. „Ungaria doreşte să ştie dacă poziţia României sugerează că va tolera evenimentul sau va interzice reînhumarea lui Nyiro în Odorheiu Secuiesc", a declarat atunci Laszlo Veress, şeful de cabinet al preşedintelui Parlamentului de la Budapesta, precizând că răspunsul Bucureştiului era aşteptat până luni.

Veress a precizat că, dacă România va interzice reînhumarea, Ungaria va găsi o soluţie conformă cu legislaţia românească şi cu „aşteptările spirituale" ale simpatizanţilor lui Jozsef Nyiro.

Cine a fost Nyiro Jozsef

Nyiro Jozsef (1889 - 1953) a fost un cunoscut scriitor, preot romano-catolic şi jurnalist care s-a născut în zona Harghitei, a studiat la Alba Iulia şi la Viena şi a trăit aproape două decenii la Cluj.

A părăsit ordinul bisericesc în anul 1919, odată cu alipirea Transilvaniei de România. Ca urmare, biserica l-a excomunicat. Timp de 10 ani, a activat ca jurnalist la Cluj, la „Keleti Ujsag". De asemenea, a fost unul dintre membrii fondatori ai Breslei Transilvănene de Arte Frumoase.

„Cioplitorul de Dumnezeu" sau „Secuiul muribund" sunt nuvele care i-au adus consacrarea. După câţiva ani petrecuţi la ţară, s-a întors la Cluj, după care, în 1941, a ajuns membru al Parlamentului din Budapesta, moment în care s-a mutat în Ungaria. În anul 1950 s-a stabilit la Madrid, în Spania, unde s-a stins din viaţă trei ani mai târziu.

Cortegiul funerar ar urma să sosească în România cu trenul, în data de 27 mai, şi să fie însoţit până la Odorheiu Secuiesc de garda de onoare a Adunării Naţionale Ungare.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite