Autorităţile locale şi judeţene îşi pavează drumul spre rai cu 2,5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPS Andrei Andreicuţ a pus, în urmă cu o lună, piatra de temelie la viitorul complex de pe strada Coastei
IPS Andrei Andreicuţ a pus, în urmă cu o lună, piatra de temelie la viitorul complex de pe strada Coastei

O serie de manevre imobiliare spectaculoase ale Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului au început la scurt timp de la întronizarea, la finele lunii martie, a mitropolitului şi arhiepiscopului Andrei Andreicuţ.

În luna mai, deja, municipalitatea clujeană a oferit eparhiei ortodoxe un teren de 5.000 de metri pătraţi pe strada Coastei. Un alt teren, de 1.000 de metri pătraţi, în zona fostului Oser, îi va fi acordat, vineri, la următoarea şedinţă de Consiliul Local, un proiect în acest sens fiind iniţiat de primarul Sorin Apostu.

Nici Consiliul Judeţean nu s-a lăsat mai prejos, în următoarea şedinţă a acestui for, care va avea loc mâine, urmând ca arhiepiscopia să fie cadorisită cu un alt teren. Este vorba de un amplasament de 3.000 de metri pătraţi, situat pe Calea Turzii 2-14, chiar vizavi de catedrala greco-catolică în construcţie, din Piaţa Cipariu. Proiectul prin care terenul va fi dat în folosinţă gratuită arhiepiscopiei pe 49 de ani a fost iniţiat de preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe şi are „binecuvântarea” Direcţiei Generale Buget-Finanţe, Resurse Umane din cadrul consiliului. Aceasta a constatat într-un raport că proiectul „îndeplineşte cerinţele de necesitate şi oportunitate“ şi, prin urmare, „propune adoptarea acestuia în prima şedinţă a Consiliului Judeţean Cluj“.

Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al arhiepiscopiei, a declarat că biserica ortodoxă nu mai deţine alte terenuri „libere“ în Cluj-Napoca. „Mai avem terenuri, dar pe toate s-a construit ori o biserică, ori altceva“, a spus părintele.

Ce face Arhiepiscopia cu terenurile

Pe strada Coastei va fi construit un complex teologic multifuncţional, care va cuprinde sediul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, cămine, o cantină, o bibliotecă, o capelă şi săli de curs. Potrivit ÎPS Andrei, investiţia ar fi de peste zece milioane de lei. Terenul în cauză a fost atribuit arhiepiscopiei „pe perioada de existenţă a construcţiei”, se arată în hotărârea de consiliu local.

În ceea ce priveşte terenul care va fi cedat de Primărie bisericii în cartierul Oser, Bogdan Ivanov a declarat că aici va fi adusă o biserică din lemn. În urmă cu o săptămână, primarul Sorin Apostu a vizitat zona, alături de ÎPS Andrei, şi a afirmat că şi alte terenuri din cartierele oraşului vor fi alocate pentru construcţia de lăcaşe de cult ortodoxe. „Tot ce facem e pentru a facilita accesul oamenilor la credinţă“, a declarat atunci Apostu.


Terenul de pe Calea Turzii este evaluat la 400 de euro metrul pătrat

În ce priveşte cei 3.000 de metri pătraţi de pe Calea Turzii 2-14, aici va fi ridicat un centru misionar, care va cuprinde sediul Protopopiatelor Cluj I şi Cluj II, sediul Asistenţei Sociale Eparhiale, sediul Societăţii Femeilor Ortodoxe, sediul organizaţiilor de tineret, o capelă pentru rugăciuni şi o sală de şedinţe.

Cât costă terenurile

„Adevărul“ a solicitat ajutorul unor experţi de pe piaţa imobiliară pentru a estima preţul celor trei terenuri. Cea mai mică valoare o are terenul din cartierul Oser, unde un metru pătrat este aproximativ 120 de euro, rezultând astfel că spaţiul „donat“ pentru ridicarea bisericii costă 120.000 de euro. Cel de pe Coastei, de 5.000 de metri pătraţi, costă 1.250.000 de euro, la o evaluare de circa 250 de euro pe metrul pătrat. Terenul de pe Calea Turzii a fost evaluat la 400 de euro metrul pătart. Aşadar, preţul întregului spaţiu pe care se va ridica centrul misionar al Arhiepiscopiei ajunge la 1,2 milioane de euro. În total, cele treu terenuri valorează 2,57 milioane de euro.

Iniţial, pe terenul de pe Calea Turzii urma să fie construit un centru multifuncţional şi o sală de sport pentru liceele din apropiere. Licitaţia pentru realizarea acestui obiectiv a fost însă, în cele din urmă, anulată. „Acordarea terenului Arhiepiscopiei a fost singura variantă. Nu e ceva ieşit din comun, e pentru un proiect social“, a declarat Victor Popa, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj.

Potrivit legii, biserica este scutită de la plata impozitelor pentru oricare din terenurile deţinute. Anul trecut, Guvernul a alocat fonduri în valoare de 2.777.000 de lei parohiilor ortodoxe din judeţul Cluj „pentru continuarea proiectelor de construcţie şi reabilitare începute anterior“.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite