Au utilat un etaj cu mobilier din carton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei studenţi la arhitectură au avut inedita idee de a mobila o cafenea din oraş cu scaune, mese, lămpi şi lambriuri din carton. Dan Paul, Tiberiu Bucur şi Bogdan Goţia sunt colegi la arhitectură în anul cinci. Îşi fac singuri mobila de când s-au mutat în chirie.

„Am găsit un apartament în Zorilor în care ne-am hotărât să ne mutăm. Dar a fost gol, fără nimic în el. Nu ne-am fi permis să cumpărăm mobilă. Aşa că am început să improvizăm“, povesteşte Tiberiu. În ceea ce priveşte folosirea cartonului, sâmburele ideii a apărut în sala de curs, când unul dintre profesori a adus în discuţie că se făcuse aşa ceva prin America anilor ’70.

Din aproape în aproape, au aflat că unul dintre prietenii lor urma să îşi deschidă un bar şi avea aceeaşi problemă ca şi ei: locul era gol. „Clujul e un oraş studenţesc, boem. Probabil că ideea noastră nu ar fi prins în altă parte. Aici a picat numai bine“, spune Bogdan. „Lumea la început a fost foarte întrebătoare. Nu ştia dacă ţin sau nu scaunele. Dacă se pot lăsa de tot pe spătar, pe masă. Dar s-au convins repede“, povesteşte  Dan. Recunoaşte, zâmbind, că au făcut multe încercări până să ajungă la varianta finală. „Primul nostru scaun a stat pe picioare patru ore“, râde studentul.

image

Ideea studenţilor a devenit cu rapiditate un success de marketing pentru localul prietenului lor, în apropierea căruia cei trei şi-au amenajat un atelier de lucru: câteva încăperi pline cu carton, scule de tăiat şi bidoane de lipici.

Afacere „verde“

Cartonul folosit este reciclat. „Luăm rebuturi. Cartoane duse la reciclat, cutii luate de la magazine. Am putea să spunem că facem o treabă eco în adevăratul sens al cuvântului. Iar după ce se degradează, le ducem tot la centrele de reciclare. Reciclăm până şi ce am reciclat. Nimic nu se pierde“, povesteşte Bogdan. Durata de viaţă a unui astfel de mobilier diferă în funcţie de calitatea cartonului, spun tinerii.

„Vrem să facem din asta şi o afacere, să dezvoltăm ideea. Atât în ceea ce priveşte forma scaunelor, a mobilierului cât şi materialul folosit. Să trecem, după o vreme, de la carton, la altceva“, Spune Dan. În ceea ce priveşte preţul, acesta va fi unul rezonabil: „la noi nu se apreciază unicatele. Se cumpără mai mult mobilă în serie. Vom gândi preţul în funcţie de asta. Dar până acolo mai este“, spune Tiberiu.

Principala hibă – „rozătorii”

Au făcut, până acum, vreo două sute de obiecte de mobilier: scaune, lămpi, mese, tablouri. Toate urmând reţeta simplă: carton, lipici, ceva pentru decupat. Durata de viaţă a mobilierului variază în funcţie de calitatea cartonului. Dacă e mai nou, la prima reciclare, atunci ţine mai mult. Principala problemă pe care o are mobilierul celor trei este faptul că „le ciupeşte lumea”. „De plictiseală, din curiozitate, să vadă dacă chiar e carton, lumea tot ciupeşte din ele. Şi noi tot lipim după ei”, râde Tiberiu.

Cafeneaua mobilată cu cartoane

Cafeneaua mobilată de către cei trei studenţi se numeşte „Atelier” şi se află în centrul Clujului, pe strada Memorandumului 9. Localul a fost deschis în mai de către Dan Paul şi un alt tânăr, Marius Bocan, student la Politehnică. „Eu am făcut Facultatea de Construcţii, Dan este la Arhitectură. A fost un vis de-al nostru, mai vechi, să deschidem un local. O cafenea cu muzică bună, în principal jazz”, spune Marius. În local încap vreo 120 de oameni, acesta fiind mobilat în întregime cu mese, scaune şi lămpi din carton. În timpul săptămânii e deschis până noaptea la 1, iar la sfârşitul săptămânii până mai târziu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite