Au protestat pentru cultură în centrul Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva tineri clujeni au găsit o modalitate inedită de a-şi exprima nemulţumirea cu privire la importanţa pe care societatea o dă culturii. Înarmaţi cu pancarte, dar şi cu câteva lucrări de artă aceştia s-au plimbat preţ de câteva minute pe trecerea de pietoni din Piaţa Unirii.

Câţiva tineri artişti au găsit o modalitate inedită de a promova un vernisaj al unei expoziţii de pictură, înarmaţi cu pancarte pe care erau inscripţionate mesaje precum „Starea culturii în 2010, catastrofală”

Evenimentul s-a dorit a fi un protest cu privire la ignoranţa societăţii faţă de artă. Tinerii s-au plimbat preţ de câteva zeci de minute pe trecerea de pietoni situată vis-a-vis de Librăria Universităţii. „Ideea ne-a venit văzând acei studenţi care se plimbă cu o pancartă prinsă de gât pe trecerea de pietoni, prin faţa maşinilor, în scop publicitar. Ni s-a părut o muncă degradantă, iar acţiunea noastră se vrea a fi un medicament pentru situaţiile degradante de care ne lovim zilnic”, a declarat Marius Jurcă, student în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie din Cluj, unul dintre protestatari.

„Starea culturii în 2010, catastrofală”
Acesta a precizat că şi-au dorit să-şi manifeste nemulţumirea cu privire la aceste aspecte într-un mod mai agresiv, în ton cu „ignoranţa” şi „amorţeala” oamenilor faţă de artă. „Oamenii sunt mult prea implicaţi în grijile cotidiene, e de înţeles. Dar în felul acesta, credem că am reuşit să atragem atenţia clujenilor asupra mesajului pe care am vrut să-l transmitem“, a spus Jurcă. Trecătorii s-au arătat amuzaţi de acţiunea „promotorilor de artă”, dar au îmbrăţişat iniţiativa. „Starea culturii în 2010 e catastrofală. Mi se pare o treabă foarte bună ce fac băieţii aceştia şi o idee inedită. Vă daţi seama că mi-a atras atenţia de vreme ce m-am oprit să văd ce se întâmplă”, a declarat Vasile Dolean, în vârstă de 72 de ani.

Ruşinat de acţiunea la care a participat

Prin manifestarea din centrul oraşului, tinerii au dorit să promoveze şi un vernisaj al expoziţiei pictorului bistriţean, masterand în cadrul Universităţii de Artă şi Design din Cluj, Radu Hangan. Acesta a acceptat propunerea de a se alătura demersului tinerilor, chiar dacă s-a arătat uşor stânjenit de situaţie. „Eu sunt obişnuit să stau ascuns în galerii şi atelier. Mi-e puţin ruşine, trebuie să recunosc, dar mi se pare o idee interesantă. Ieşirile publice nu mă caracterizează atât de mult”, a explicat pictorul Radu Hangan, artist ce a expus în ţări precum Franţa, Polonia, Bulgaria sau Serbia. Expoziţia va avea loc în această seară, de la ora 18.00, la cafeneaua Insomnia, iar intrarea este gratuită.
Citat: Mi-e puţin ruşine, trebuie să recunosc, dar mi se pare o idee interesantă Radu Hangan, pictor



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite