Voleibaliştii din Dej au cu cine, au cu ce, dar nu au unde!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi voleibaliştii de la CS Unirea Dej sunt extrem de aproape de o nouă performanţă, în cupele europene ei vor fi nevoiţi să joace tot la Cluj. Sala Sporturilor din Dej are dimensiuni mai mici decât cele cerute de Confederaţia Europeană de Volei, iar autorităţile locale nu dispun de banii necesari pentru lucrări.

După ce sezonul trecut au fost nevoiţi să joace la Cluj meciurile din şaisprezecimile şi optimile Challenge Cup, deoarece sala din Dej nu e omologată pentru competiţiile europene, este foarte probabil ca şi în acest an, în eventualitatea unei calificări, publicul dejean să facă „naveta" la Cluj pentru a-şi încuraja favoriţii.

De ce nu e omologată sala

Inaugurată în 1994, cu o capacitate de 1.000 de locuri, sala din Dej nu corespunde normelor europene, întrucât lăţimea sălii e mai mică decât normele prevăzute cu aproximativ un metru şi jumătate. „Sala are 40 metri lungime, 19,3 metri lăţime şi 7,80 metri înălţime. Deşi pe lăţime avem cei 19 metri ceruţi de Confederaţia Europeană de Volei, la noi aceştia sunt din perete în perete, ori, pentru a fi omologată, această distanţă de 19 metri ar trebui să fie de la masa arbitrilor şi a observatorilor până la tribuna opusă. Există aşadar o diferenţă în minus de aproximativ un metru şi jumătate", a declarat administratorul sălii de sport din Dej, Mircea Itt.

Din cauza acestui fapt, Confederaţia Europeană de Volei a interzis disputarea meciurilor europene la Dej, dar există, cel puţin teoretic, soluţii pentru a schimba acest aspect. „În opinia mea, ar trebui renunţat la aproximativ doi metri din tribună, pentru a mări spaţiul efectiv de joc. Nu cred că ar fi o problemă, întrucât tribuna e construită pe schelet metallic", a continuat acelaşi Itt.

„Vrem, dar nu prea putem“

Sala Sporturilor din Dej se află în patrimoniul Consiliului Local. Reprezentanţii acestuia, respectiv primarul Costan Morar şi viceprimarul Claudiu Chira, au afirmat că lipsa banilor încetineşte planul pentru reconstrucţia sălii, în vederea omologării pentru competiţiile europene. „Din păcate nu dispunem de altă sală, iar singura opţiune pentru aceste meciuri europene este sala «Horia Demian» din Cluj. Ajutăm clubul Unirea cu întreaga bază sportivă, camere pentru cazare, saună, însă deocamdată mai mult de atât nu putem", a spus viceprimarul Claudiu Chira.

Lipsa banilor în bugetul local a fost subliniată şi de primarul Costan Morar. „Noi am investit aproape 400.000 de lei anul trecut în acest club, însă momentan un împrumut de la bancă, vechi de patru ani, ne trage în jos", a explicat  Morar. Potrivit primarului, în ciuda acestui fapt, s-au făcut demersuri ca în următoarele câteva luni să se investească aproximativ 50.000 de lei pentru modernizarea vestiarelor şi a grupurilor sanitare.

Minge la fileu pentru acţionari

Primarul Dejului a ridicat totodată mingea la fileul acţionarilor clubului, lăsând să se înţeleagă că aceştia ar putea participa cu fonduri şi la refacerea Sălii Sporturilor. „Noi nu avem nicio acţiune la club şi nu suntem obligaţi să investim. În ciuda acestui fapt, ajutăm Unirea cu tot ce putem. Asta nu înseamnă că domnii actionari nu ar trebui să contribuie şi ei cu mai mulţi bani. Sunt de părere că şi dânşii ar trebui să investească mai mult", a încheiat Costan Morar.

De cealaltă parte, preşedintele clubului CS Unirea Dej, Alen Modrea, nu a putut fi contactat pe parcursul unei săptămâni, în ciuda insistenţelor reporterului.

Suporterii Unirii sunt nemulţumiţi

Pentru fanii dejeni, disconfortul deplasărilor la Cluj a fost rezumat de liderul grupării de suporteri „Nişte Dejeni", Tudor Antonescu. „Din păcate faptul că nu avem o sală pe măsura prestaţiilor din teren nu poate decât să ne întristeze. Normal că nu e foarte confortabil să ne deplasăm la Cluj pentru aceste meciuri, însă susţinem echipa necondiţionat. Sper ca autorităţile locale să ia măsuri şi să se facă ceva în acest sens. Publicul dejean merită să vadă la Dej echipele cele mai puternice din Europa, mai ales că sala este plină meci de meci", a spus acesta.

De un an şi jumătate pe scena europeană

Unirea Dej se află în momentul de faţă pe locul cinci în campionat şi are şanse reale de a se califica din nou în cupele europene.Ascensiunea clubului Unirea Dej a început în urmă cu un an şi jumătate, atunci când echipa s-a calificat in Challenge Cup după ce a încheiat sezonul pe locul patru în campionat. Deşi au fost cotaţi cu şansa a doua, dejenii au trecut în primul tur preliminar de VK Chemes Humenne (Slovacia), ca apoi să producă şocul şaisprezecimilor, prin eliminarea multiplei campioane a fostei Iugoslavii şi a Croaţiei, Mladost Zagreb. Eliminaţi în optimi de EA Patron (Grecia), formaţie ce anul trecut a jucat finala mică a competiţiei, dejenii au surprins plăcut iubitorii voleiului prin „victimele" europene răpuse.

Criteriile tehnice de omologare

Confederaţia Europeană de Volei impune în competiţiile europene ca sălile de sport să aibă următoarele dimensiuni pentru a fi omologate:

- 34 metri lungime
- 19 metri lăţime
-   7 metri înălţime

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite