„Atentatele“ cu graffiti rămân nepedepsite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desene multicolore sau pur şi simplu texte indescifrabile umplu adesea pereţii clădirilor proaspăt renovate din centrul oraşului, la scurt timp după refacerea acestora. Cei care vopsesc clădirile proaspăt renovate scapă invariabil fără să fie prinşi şi amendaţi.

Poliţia Locală din subordinea Primăriei până acum nu a prins nicio persoană dintre cei care au pictat cu graffiti pereţii caselor din centrul oraşului. De asemenea, Poliţia Municipiului Cluj-Napoca nu a prins niciun astfle de „pictor" amator. Ca o ironie a sorţii, proprietarii care se văd cu faţada clădirii pictată sunt cei care trebuie să plătească amenzi usturătoare primăriei. „Primăria a dat 105 amenzi proprietarilor care au faţada casei neîntreţinută sau pictată cu graffiti. Valoarea amenzii este cuprinsă între 1000 şi 2000 de lei", a declarat Iulia Perşa, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

În plus, Primăria Cluj-Napoca a dat 900 de somaţii pentru refaţadizarea clădirilor. Fiecare proprietar de casă are obligaţia să îşi refaţadizeze clădirea şi o poate face cu bani de la primărie. Banii trebuei returnaţi însă în termen de zece ani de zile. Numai că refaţadizarea unei clădiri din centrul oraşului se ridică la 400.000 de lei noi pentru că sunt cerinţe speciale atunci când e vorba de clădiri monument istoric.

Apar peste noapte

Un elegant magazin de îmbrăcăminte, Soiree Paris, abia renovat, are deja pe unul din pereţi un desen mare multicolor făcut de tineri. „Nimeni nu a văzut când a apărut desenul sau cine l-a făcut. E trist că nu se ţine cont de investiţia pe care firmele o fac în renovarea clădirilor. Nu cred că îi sancţionează cineva pe cei care fac asemenea gesturi", ne-a spus Ioana Marc, directorul magazinului, amplasat în spatele pieţei agroalimentare Mihai Viteazu.

Evelin Horvath, directorul brutăriei „German Bakery", deschisă recent pe strada Horea spune cu tristeţe că, într-o singură noapte, cineva a pictat toţi pereţii brutăriei. „Noi doar am constatat asta în dimineaţa imediat următoare. Noi am închiriat cladirea în decembrie şi era perfect curată, proaspăt renovată chiar. Problema majoră e că această clădire e monument istoric şi nu o putem renova când ne taie pe noi capul. Avem nevoie de aprobări speciale de la primărie pentru a renova clădirea şi birocraţia asta durează", explică întreprinzătorul. „Normal că e urât. Suntem chiar în centru şi clădirile arată cum nu se poate mai rău din cauza asta. Dar ce să facem noi? Putem doar să constatăm situaţia şi atât, mă îndoiesc că poliţia sancţionează în vreun fel pe cei care fac asemenea lucruri", ne-a spus revoltată Viorica Pop, vânzătoare la un magazin mixt situat tot pe strada Horea şi tot recent „decorat" cu graffiti.

Potrivit Iuliei Perşa de la Biroul Mass Media al Primăriei, instituţia a refaţadizat gratuit doar câteva clădiri, care au fost inscripţionate cu graffiti de către fanii echipei de fotbal U Cluj.

Graffiti-ul e o contravenţie

Potrivit legii privind liniştea şi ordinea publică „scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice (...)" constituie o contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 100 şi 500 de lei. Poliţia Municipiului Cluj-Napoca nu are în aveidenţă cazuri de grafferi amendaţi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite