Vezi ce spune arhitectul-şef al Clujului despre prezentul şi viitorul oraşului (INTERVIU)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhitectul-şef al oraşului, Ligia Subţirică, descrie într-un interviu în ce direcţie se îndreaptă dezvoltarea oraşului, cum va fi revitalizat centrul oraşului şi vorbeşte despre numeroasele investiţii demarate până în prezent.

Treaba arhitectului-şef, Ligia Subţirică, este de a gestiona cât mai bine amenajarea spaţiilor publice, dar şi investiţiile primăriei în infrastructură. Parcul central refăcut sau linia de tramvai, reabilitarea Pieţei Unirii ori refaţadizarea clădirilor, pietonalizarea străduţelor centrale sau a Canalului Morii - nicio lucrare nu începe fără semnătura sa, înainte de cea a primarului.

Cum vedeţi dvs., acum, Clujul?

Pentru mine mereu e o revelaţie. Când ajung în Cluj nu e chiar Viena, dar nici nu prea găsesc un alt oraş la noi în ţară cu care să îl pot compara. Clujul este un sâmbure de Europa Centrală. Resursa noastră sunt oamenii, suntem o comunitate multietnică, multiculturală, avem o tradiţie moştenită pe care încercăm să o punem în valoare şi încercăm să-i redăm importanţa şi strălucirea.

De ce nu se închide circulaţia în Piaţa Unirii?

Piaţa Unirii nu se bucură încă de succes deoarece proiectul a fost judecat ca final, dar nu e final. El va fi doar după ce se va închide circulaţia pe laturile de est şi vest. Am discutat cu specialişti care susţin că Piaţa Unirii e cea mai bine poziţionată din Europa. Dorinţa e să repopulăm centrul Clujului cu magazine care să fie ofertante pentru turişti în special, deoarece malluri au şi ele, librării, terase şi galerii de artă.

Ca să închidem traficul de pe laturile de est şi vest a Pieţei Unirii ar trebui să scoatem circulaţia din centru. E greu, deoarece Clujul e dezvoltat de-a lungul Someşului şi între dealuri. Realizarea ocolitoarelor va scoate tot traficul de tranzit din centru.

De ce la Cluj nu există o aliniere uniformă a clădirilor?

În Liverpool sunt zeci de străzi de case identice, mie mi se par dezumanizate. Specificul Clujului e dat de faptul că nu are aliniere la cornişă şi aici vorbim de centru. Subsolurile sunt medievale, parterurile baroce, etajele sunt din secolele XIX-XX, ceea ce dă particularitatea şi aspectul interesant din centrul oraşului.

După ce vă orientaţi la alegerea culorilor faţadelor?

E o chestiune care necesită puţină teorie. Zonele mediteraneene, de exemplu, toate sunt în culori deschise deoarece sunt mereu sub bătaia soarelui, iar jocul de lumină şi umbră e foarte accentuat. În nordul Europei, culorile sunt mult mai vii, pentru a aduce o vibraţie peisajului. Pentru zona noastră nu trebuie să fie nici monocrom, nici curcubeu. Trebuie să existe o armonie între culorile alese pentru faţade. În Cluj există studii făcute. Pot să vă spun că s-au înlăturat straturi de pe clădiri, pentru a se afla care era culoarea acestora în trecut. Toate refaţadizările s-au făcut cu reprezentanţii comisiei de monumente, care au ales culorile.

Reabilitarea Canalului Morii e aproape finalizată. Ce vom vedea acolo?

Toată zona e pietonală, vor intra cu maşini doar riveranii. Vor fi mese, bănci, terase.  Ne aşteptăm ca toate clădirile de acolo să capete destinaţii comerciale, după cum a fost în Piaţa Muzeului după modernizare.

Vom avea stadion nou, sală polivalentă, parkinguri, linie nouă de tramvai, un parc reabilitat, o filarmonică. Ce mai urmează?

Vrem aqualand, un bazin olimpic pentru polo, vrem pieţe agroalimentare civilizate în toate cartierele. Mereu apar noi şi noi cerinţe. Acum zece ani nu se gândea nimeni că vor fi malluri...

Cum vedeţi oraşul peste 10 ani?

Aşa cum văd că se mişcă lucrurile, cred că va fi tot un oraş universitar, va avea tot ceea ce ne dorim acum, adică multe spaţii verzi, esplanade, zone de plimbare şi zone comerciale agreabile. Cred că acum pregătim un cadru adecvat pentru dezvoltarea economică ce urmează a veni.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite