Sute de asistenţi medicali pun în cui halatele albe: "Nu plecăm de plăcere"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Baboş spune că nu mai reuşeşte să trăiască decent în România, cu un salariu mizer.
Dan Baboş spune că nu mai reuşeşte să trăiască decent în România, cu un salariu mizer.

Peste 200 de asistenţi medicali au venit azi la Cluj-Napoca, în speranţa obţinerii unui loc de muncă la un spital din Dartford, Marea Britanie. Recrutarea se face prin intermediul agenţiei Business Activ Consult din Cluj-Napoca. Asistenţii medicali vor afla mâine dacă au obţinut sau nu unul dintre cele 40 de posturi scoase la concurs de spitalul din Marea Britanie.

„Este unul dintre cele mai renumite spitale din Dartford. A fost votat ca fiind printre primele 100 de spitale din Marea Britanie. Anul acesta, se deschide o nouă secţie şi se caută cât mai mulţi asistenţi medicali cu experienţă în medicină generală, urgenţe şi chirurgie", a explicat Anamaria Denghel, reprezentant Business Activ Consult. Potrivit Anamariei Denghel, preselecţia constă într-un test scris de limba engleză medicală. „Abia după ce trec de preselecţie urmează interviul cu angajatorul. Bineînţeles, o altă condiţie este aceea ca asistenţii medicali să aibă minimum doi ani de experienţă în domeniu", a mai spus reprezentantul agenţiei de recrutare.

„Sistemul de sănătate din România este praf!"

Dan Baboş (33 de ani) lucrează ca asistent pe ambulanţă, în Târgu Mureş. „Nu mai rezistăm aici! Luna trecută, după toate orele suplimentare şi nopţile de gardă, am primit în mână un salariu de 929 de lei. Am convins-o şi pe soţia mea, care lucrază şi ea în sistem, să plecăm", a explicat asistentul. „Nu avem niciun viitor în România. Cu toate că ne dorim un copil, ne-am tot amânat planurile, pentru că abia ne descurcăm cu salariile pe care le primim. Nici vorbă să ne mai întoarcem în ţară. Nu plecăm de plăcere, dar plecăm la mai bine", a adăugat Dan Baboş.

În timp ce, în România, un asistent medical primeşte un salariu de aproximativ 1.000 de lei pe lună, în Marea Britanie, pentru mult mai puţine ore de muncă - 37 de ore pe săptămână - obţine un salariu în valoare de 1.500 de lire sterline (în jur de 7.500 de lei).

„Sunt divorţată şi am un copil de crescut. Mai întâi, plec eu. Nu mi-am dat demisia, am luat concediu fără plată pentru trei luni. Dacă totul merge bine, atunci îl duc şi pe el. Nu vreau să ajungă să-mi reproşeze că nu l-am scos din ţara asta. Dacă va creşte în România, sincer, mă tem că va ajunge un frustrat", arată Rodica B. (33 de ani), asistent medical din Cluj-Napoca ce a ales să plece la muncă în străinătate.

Lucrează în străinătate de 13 ani

Reli Mureşan (49 de ani) s-a întors de curând din Norvegia, unde a lucrat timp de un an ca asistent medical. „De loc, sunt din Constanţa. Niciodată nu am simţit, anii aceştia, că mi-am pierdut rădăcinile", a spus asistentul. Femeia a luat calea străinătăţii în 1997. „Prima dată, am plecat în Kuweit. Apoi, am lucrat în Emiratele Arabe, Malta şi Norvegia. Marea Britanie este ultima ţară în care plec. Pe urmă, mă pensionez şi mă întorc în ţară", a mărturisit Reli Mureşan. „Dacă ar fi să dau timpul înapoi, la fel aş face. În România, nu ai condiţii decente nici de trai, nici de muncă. Aici, dacă ceva iese bine, e meritul medicului. Dacă ceva nu merge bine, vina este a asistentului. În străinătate, câştig mult mai bine şi sunt apreciată", a încheiat constănţeanca.

Mâine, angajatorii britanici vor anunţa lista cu cei 40 de asistenţi care au fost selectaţi pentru a lucra la spitalul din Dartford.

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite