Asigurarea parcului auto RATUC, o „afacere“ profitabilă pentru primarul suspendat al Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Apostu, la Curtea de Apel Cluj
Sorin Apostu, la Curtea de Apel Cluj

Primarul suspendat al Clujului, Sorin Apostu, o cunoaşte pe femeia de afaceri Aspazia Droniuc, cea care l-a denunţat, de mai bine de zece ani. Încă din 2008 i-a „făcut intrarea" la şeful RATUC, Liviu Neag, Droniuc obţinând, astfel, contractele de asigurare pentru parcul auto al regiei.

Aspazia Droniuc este administrator al SC Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL Cluj-Napoca, societate pe care a înfiinţat-o în cursul anului 2003 şi care are ca principal obiect de activitate intermedieri/brokeraj în asigurări. Încă de la înfiinţarea firmei, Aspazia Droniuc a derulat intermedieri de asigurări.

„Învinuita se află în relaţie de amiciţie cu inculpatul Apostu Sorin, pe care îl cunoaşte de mai bine de zece ani, prin intermediul acestuia cunoscând-o ulterior şi pe învinuita Apostu Monica. Din actele de urmărire penală a rezultat că, în urmărirea încheierii unor contracte de asigurare a parcului auto al RATUC Cluj-Napoca, în vara anului 2008 învinuita Droniuc Aspazia a apelat la inculpatul Apostu Sorin, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca la acea dată, pentru a interveni la directorul RATUC Cluj, Neag Liviu, şi, prin influenţa de care se bucură asupra acestuia, să-l determine la încheierea contractelor vizate", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Cluj.

„S-a stabilit din actele dosarului că, pentru semnarea acestor contracte, atribuţiile revin directorului regiei, persoană la care inculpatul Apostu Sorin a intervenit la solicitarea învinuitei Droniuc Aspazia (împrejurare confirmată de însuşi directorul RATUC, Neag Liviu, în mărturia depusă la dosar) şi în urmărirea obţinerii unui folos necuvenit (ce s-a ridicat la suma totală de 274.330,54 de lei, echivalentul a 64.000 de euro)", se mai arată în rechizitoriu.

Neag l-a „dat în gât" pe Apostu

Conform rechizitorului, directorul RATUC, Liviu Neag, le-a declarat procurorilor că Aspazia Droniuc i-ar fi spus că vine din partea lui Sorin Apostu pentru a încheia asigurări. „Droniuc Aspazia a venit la biroul meu din cadrul RATUC spunându-mi că doreşte să încheie contracte de asigurare (poliţe) pentru anul următor cu RATUC, totodată aceasta spunându-mi că vine din partea lui Apostu Sorin. Arăt că ştiam despre faptul că aceasta urma să vină pentru o discuţie la mine, acest lucru spunându-mi-l chiar Apostu Sorin cu prilejul unei întâlniri pe care am avut-o cu acesta, când Apostu Sorin mi-a spus că mă va căuta Droniuc Aspazia, persoană ce se ocupă cu asigurări şi care doreşte să îmi prezinte oferta de asigurări spre a fi avută în vedere la asigurarea parcului RATUC", a arătat în declaraţia sa martorul Liviu Neag.

De asemenea, potrivit declaraţiei date de Aspazia Droniuc, în cursul lunii octombrie 2011 aceasta a convenit cu Sorin Apostu să o ajute, prin noi intervenţii la directorul RATUC Cluj, în vederea obţinerii contractului de asigurări pentru anul 2012 al aceluiaşi parc auto.

Astfel, din declaraţia Aspaziei Droniuc rezultă că, la solicitarea sa, Sorin Apostu a promis că va interveni la directorul RATUC Cluj pentru a-i obţine încheirea unui număr cât mai mare de poliţe de asigurare. Aspazia Droniuc a declarat procurorilor DNA că, „în vara anului 2008, când l-am căutat pe Apostu Sorin la birou la acesta şi l-am întrebat dacă poate să mă ajute să vorbească la RATUC Cluj, ca să pot obţine contract de asigurare pe un parc auto mai mare faţă de cel asigurat la acel moment. În discuţia purtată cu Apostu Sorin, acesta mi-a spus să mă duc să vorbesc cu directorul RATUC, Neag Liviu, şi să fac referire la numele lui Apostu Sorin, ca o recomandare din partea acestuia şi de asemenea mi-a spus că va vorbi şi el".

Schimb profitabil: asigurări contra consultanţă

În schimbul ajutorului dat, Sorin Apostu i-a cerut Aspaziei Droniuc să încheie un contract de asistenţă juridică cu soţia sa, Monica Apostu, astfel că i-a dat numărul de telefon al acesteia pentru a o putea contacta.

Potrivit procurorilor, cele două nu se cunoşteau înainte, nu aveau niciun fel de relaţii, legătura dintre acestea fiind facilitată tocmai de inculpat, însuşi contractul de asistenţă juridică fiind încheiat la iniţiativa acestuia.

Droniuc a declarat că, deşi au fost încheiate două contracte de asistenţă juridică şi au fost emise 21 de facturi fiscale, fiind achitată în perioada 2009-2011 suma totală de 274.330,54 de lei, Monica Apostu nu a efectuat niciun act de consultanţă juridică, nu i-a remis niciodată niciun raport şi nici nu i-a cerut vreodată o astfel de conduită, „fiind clar între părţi că acele contracte au doar rolul de a masca foloasele necuvenite remise în contextul celor mai sus arătate". De altfel, Aspazia Droniuc a subliniat că, atunci când a avut nevoie de serviciile unui avocat, a angajat o altă casă de avocatură: „Precizez că Apostu Monica nu a făcut niciun fel de investigaţie juridică, consultanţă sau raport în baza contractului de asistenţă juridică încheiat între cabinetul ei şi firma mea şi, aşa cum am arătat în declaraţi anterioară, nici nu s-a pus problema deoarece convenţia dintre noi nu presupunea nicio consultanţă juridică, plăţile fiind făcute în mod evident potrivit celor convenite cu Apostu Sorin şi pentru a mă revanşa faţă de sprijinul acordat de acesta".

EXCLUSIV Excursii de 50.000 de euro pentru primarul suspendat al Clujului

Potrivit rechizitoriului, Droniuc a arătat că l-a căutat pe Sorin Apostu în ultima perioadă, obţinând prin intermediul Monicăi Apostu o întâlnire cu acesta, în cursul lunii octombrie 2011, când a apelat din nou la sprijinul lui, pentru obţinerea contractului de asigurare cu RATUC pentru anul 2012, primarul promiţându-i că „totul va fi OK".

Primarul suspendat al Clujului, Sorin Apostu, soţia acestuia şi oamenii de afaceri Călin Stoia şi Aspazia Droniuc au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

Conform rechizitoriului, pe de altă parte, deşi Monica Apostu a declarat că, în exercitarea calităţii de avocat, a avut numeroase întâlniri cu Aspazia Droniuc, şedinţe de consiliere pentru dezbaterea unor „probleme" pe care Droniuc le-ar fi avut la firmă, din interceptările realizate în cauză rezultă că în perioada iulie-noiembrie 2011 singurele contacte dintre Monica Apostu şi Aspazia Droniuc au fost cele din zilele în care s-a realizat transmiterea facturilor pentru plată, activitate care dura câteva minute şi avea loc pe fugă, întotdeauna la domiciliul Monicăi Apostu sau cele în care prin intermediul Monicăi Apostu au fost stabilite întâlniri cu Sorin Apostu, întâlniri care au avut loc tot la domiciliul celor doi soţi.

Întâlnirile dintre Aspazia Droniuc şi Sorin Apostu au fost filmate de anchetatori. „Astfel, în perioada iulie - noiembrie 2011, învinuita Aspazia Droniuc a avut nu mai puţin de trei întâlniri cu inculpatul Apostu Sorin (în datele de 29 iulie 2011, 30 septembrie 2011 şi 17 octombrie 2011), toate intermediate de învinuita Monica Apostu şi petrecute la domiciliul soţilor Apostu", se arată în rechizitoriu.

Primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, dar şi soţia acestuia, avocatul Monica Apostu, şi oamenii de afaceri Călin Stoia şi Aspazia Droniuc au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, joi, pentru fapte de corupţie, dosarul fiind trimis spre judecare la Curtea de Apel Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite