Campanie „20 de ani în 20 de zile“: Oamenii anului 2001/ Ascensiunea procurorilor Botoş şi Morar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

Procurorii Daniel Morar şi Ilie Botoş au fost, de-a lungul anului 2001, în prim-planul vieţii publice clujene, graţie dosarului „Gherla”, primul caz în urma căruia un magistrat a fost condamnat în România. Ulterior, cei doi au ajuns în funcţii-cheie în procuratura română.

Morar, la acea vreme procuror-şef la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, a instrumentat cazul judecătorului Viorel Burzo, fost şef al Secţiei
Penale de la Curtea de Apel Cluj, acuzat de trafic de influenţă, care a fost condamnat de instanţă la patru ani de închisoare.

Instrumentarea acestui caz, dar şi cele ale fostului deputat Gabriel Bivolaru sau al primarului de atunci al Clujului, Gheorghe Funar, l-au propulsat pe Morar în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, începând din 2005.

Tot în scandalul „Gherla”, Ilie Botoş, pe atunci şef al Parchetului Militar Cluj, a instrumentat dosarul împotriva fostului şef al SIPA pe Transilvania, colonelul Floricel Vitan, şi maiorul Ioan Morar, de la Penitenicarul Gherla, au fost acuzaţi de luare de mită. Ambii au fost condamnaţi - Vitan, la patru ani de închisoare, iar Morar, la doi. Altă inculpat condamnat la închisoare în acelaşi dosar a fost chira fostul şef al Penitenciarului Gherla, col. Vasile Mureşan. În 2003, Botoş a fost numit procurer-şef al României, funcţie pe care a deţinut-o până în 2006.

CAMPANIE: Ce am făcut în ultimii 20 de ani?

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite