Arte marţiale în ritm de rock, pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adevărul de Cluj, 31 octombrie
Adevărul de Cluj, 31 octombrie

Laczkó Levente, toboşarul trupei „Altar" şi instructor de Jujitsu, a deschis primul Centru de Arte Marţiale şi Nutriţie din Cluj. O parte din investiţie, 10.000 de euro, sunt bani de la UE.  

Centrul de Arte Marţiale şi Consultanţă în Nutriţie „Tengu" din Cluj-Napoca şi-a deschis porţile, în Piaţa Gării 4-5, în urmă cu câteva zile. „Să faci ce vrei în viaţă, însă ce ţi-ai ales să faci nu bine, ci foarte bine. Asta mi-a zis tatăl meu în ultima sa scrisoare", afirmă toboşarul Laczkó Levente (38 de ani), care va fi şi instructor de Jujitsu, arta samurailor de a lupta cu mâna goală, şi Kyokushin, la Centrul de Arte Marţiale şi Consultanţă în Nutriţie „Tengu". Acest sfat nu numai că l-a pus în practică în cei 25 de ani de când practică şi predă artele marţiale la Cluj, dar l-a şi transmis sutelor de elevi care i-au trecut prin mână.

Centrul este o idee mai veche a familiei Laczkó, care a fost pusă în practică abia în acest an. „Vrem să-i virusăm în sensul bun pe clujeni cu o stare de bine. Centrul e deschis de o săptămână şi avem deja 80 de persoane care s-au înscris", spunea Laczkó Levente în urmă cu câteva zile. „Tengu", denumire ce vine din japoneză şi înseamnă creatură mitică, jumătate om şi jumătate pasăre, îmbină mai multe concepte: cel de arte marţiale, de lifestyle, de nutriţie pentru sportivi, de terapie comportamentală şi motivaţională. Centrul are un spaţiu generos destinat antrenamentelor, un cabinet de nutriţie şi un hol unde se pot servi apă, ceaiuri cu specific japonez şi shake-uri. „Este singurul centru de acest gen din ţară, unde avem specialişti în nutriţie, licenţiaţi, adică pe Diana Suciu şi Laczkó Kinga", descrie instructorul.

Bani de la UE

Centrul are în spate doi ani de muncă, efort şi evident, bani. Iniţial au vrut să deschidă un centru de wellness, însă după mai multe vizite la diferite centre de arte marţiale din Spania, Ungaria şi Thailanda s-au hotărât să deschidă o mică „academie" sportivă la Cluj-Napoca. A cântărit şi experienţa de şase ani a lui Laczkó Levente ca şi coordonator al propriului său club sportiv care s-a numit tot „Tengu". „Am câştigat un proiect european de 10.000 de euro. Am pus şi noi tot atât şi uite că am reuşit", spune Laczkó Levente, instructor de peste 25 de ani. Practică artele marţiale de când avea 13 ani.

La inaugurarea Centrului a fost prezent şi primul său antrenor, Kerekes Imre, acum în vârstă de 47 de ani. „Levente era mic când a venit la antrenamente. Mi-a plăcut că era serios şi nu lipsea. Pentru mine, acum, după atâta vreme, e o mare mulţumire să văd cât de mult a crescut unul dintre elevii mei. Asta înseamnă că educaţia dată şi-a făcut efectul", afirmă Kerekes Imre.

Primul antrenament, mereu gratuit

Oricine se poate duce să facă arte marţiale la Centrul „Tengu". Nu există limită de vârstă şi grupele sunt pentru toţi, începători sau avansaţi. Cei ce nu ştiu ce înseamnă acest sport, dar vor să vadă cum e, se pot înscrie fără nicio reţinere, mai ales că nu-i costă nimic. „Primul antrenament e gratuit. Aşa a fost dintotdeauna la mine. În timp, oamenii se trec singuri prin sită, se cern singuri. În artele marţiale cel mai mare duşman nu sunt adversarii tăi, ci piedicile pe care ţi le pune propria ta persoană. Trebuie să-şi găseşti calea, să înveţi cum să te controlezi, să ai încredere în propriile forţe, să câştigi lupta cu tine şi, în timp, să te şi autodepăşeşti", explică instructorul.

Pentru a-şi vedea singuri progresele, Laczkó Levente îi sfătuieşte pe cursanţi să se filmeze la primele lecţii şi apoi după trei luni, iar concluziile să le tragă singuri. „În fiecare an avem antrenamente în mijlocul naturii şi mergem pe un covor gros de jar. Deşi pare de necrezut, dar prin antrenamente şi meditaţie se ridică nivelul energiei. Trecând pe jar simţi că e doar un alt pas pe care trebuie să-l faci în viaţă ca multe altele", adaugă Laczkó Levente.

Îmbină muzica cu artele marţiale


Laczkó Levente (foto) e antrenor de arte marţiale de 25 de ani şi toboşar în trupa clujeană „Altar" de 20 de ani. În vremea lui Ceauşescu a cântat în zeci de formaţii, iar în urmă cu 20 de ani a intrat în trupa „Altar". Se întâlnesc lunar şi repetă mai ales că luna viitoare îşi lansează cel de-al cincilea album. Tot el a obţinut în 1994 şi 1995 titlul de cel mai bun toboşar din ţară. Trupa „Altar", înfiinţată în 1991, la Cluj-Napoca, a avut primul concert naţional la Festivalul Samrock '91 unde a obţinut premiul de popularitate. Însă consacrarea pe plan naţional a venit la Studfest Timişoara '92, Altar fiind considerată revelaţia acestui festival.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite