INEDIT: Expoziţie pe telefonul mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Chrzanovski le-a arătat clujenilor cum funcţionează „expoziţia 2D“
Daniela Chrzanovski le-a arătat clujenilor cum funcţionează „expoziţia 2D“

Iubitorii de artă din oraşul de pe Someş au putut admira exponate de artă aflate la mii de kilometri distanţă. Cu ajutorul codurile de bară 2D care au însoţit piesele de artă, vizitatorii au putut urmări în timp real informaţii suplimentare despre exponate şi chiar să descarce ghiduri audio.

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a vernisat aseară, de la ora 18.00, o expoziţie mai puţin obişnuită, care a reprezentat şi o premieră pentru un muzeu din oraş. Vedetele expoziţiei nu au fost de data aceasta piesele prezentate, chiar dacă acestea au o valoare inestimabilă, ci codurile de bare 2D care au însoţit exponatele. Şi asta pentru că expoziţia ,,De la primele scrieri la multimedia. O scurtă istorie a comunicării şi mai mult...“ este prima din România care poate fi vizitată cu ajutorul telefonului mobil. Clujenii prezenţi la vernisaj au avut nevoie doar de un telefon mobil cu o cameră video şi conexiune la internet, pentru a vizita, în timp real, chiar şi piesele lipsă ale expoziţiei, care au fost duse la Geneva, la sediul ONU. Aceştia au fotografiat codurile de bară 2D din dreptul fiecărui exponat, iar cu ajutorul acestora, clujenii au putut urmări informaţii suplimentare despre exponate şi chiar să descarce ghiduri audio.

„Informaţiile redate prin intermediul codului de bare 2D transpun practic vizitatorul dintr-o lume fizică, într-o lume virtuală. E un mare avantaj, pentru că pe bileţelul care prezintă exponatul nu pot fi trecute prea multe informaţii. În felul acesta vizitatorii au acces la informaţii text, audio, video suplimentare despre un exponat“, a explicat Daniela Chrzanovski, directorul Institutului Multimedia Româno-Elveţian, cel care a implementat proiectul.

La Cluj şi la Luvru

Iniţiativa proiectului îi aparţine arheologului elveţian stabilit în România Laurent Chrzanovski, în colaborare cu Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Expoziţia prezintă istoria comunicării de-a lungul veacurilor, de la alfabet, calculul automatic, măsurarea timpului, comunicarea prin artă, comunicarea auditivă, până la ţinuta şi obiectele purtătoare de mesaj, sau comunicarea multimedia. „În Europa acest gen de expoziţie a apărut acum aproximativ doi ani. Am auzit despre o asemenea expoziţie la Muzeul Luvru, însă doar pentru iphone-uri. În România suntem primii care am folosit codurile de bare 2D şi singurii, alături de Adevărul Holding“, a mai spus Daniela Chrzanovski. Codurile de bare au fost realizate de o echipă de patru persoane a Sips Design, din Deva.

Măsoară feedbackul vizitatorilor
Ideea expoziţiei a apărut în luna noiembrie a anului trecut şi a fost prezentată pentru prima dată în luna februarie. „Un cod, dacă nu este foarte complex, se realizează într-o zi. Avantajul este că prin intermediul codurilor putem măsura cu exactitate şi feedbackul vizitatorilor. Putem şti cu certitudine care au fost cele mai vizitate exponate, de câţi vizitatori şi unde“, a precizat directorul Institutului Multimedia Româno-Elveţian. Atât vizitatorii, cât şi istorii clujeni prezenţi la vernisaj s-au arătat încântaţi de expoziţia de „ultimă generaţie“ care a ajuns la Cluj. „E ceva extraordinar. Nu am mai auzit despre o asemenea expoziţie. Eu nu am avut softul necesar, dar am fotografiat codurile şi am să vizitez expoziţia acasă“, a declarat Valentin Cozlac, de 27 de ani, unul din vizitatorii expoziţiei.
Expoziţia este deschisă publicului clujean până în 3 noiembrie 2010, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00-17.00.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite